sagan
Avslutat medlemskap
RolandM skrev:
Det kan stämma att de gjorde, men det innebär fortfarande att det är begränsningar i skanningen.
Foto hävdar att den skannern pressade ut ALLT som fanns att få ur velviafilmen.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
RolandM skrev:
Det kan stämma att de gjorde, men det innebär fortfarande att det är begränsningar i skanningen.
hansen2 skrev:
Har för mig att jag läste någonstans att det mänskliga ögat "ser" 120 miljoner pixlar ?
Mina kunskaper på det här området är begränsade så om detta är sant eller ej känner jag inte till.
/Johan
Du kan även vända på situationen och säga: Ska du ha en digital bild som blir c:a lika bra från en dynax 5 som på t.ex en 300D behöver du ha en skanner som kostar 80000 kr, lägga ned flera timmar med arbete och ha en 5x bättre dator och ändå har du mindre kontroll.HÄRJEDALEN skrev:
Hallå!
Jag var o pratade med en fotograf av det äldre gardet och pratade lite digital v.s system.
Jag har ju en Minolta Dynax 5...
Då menar han att prestandan och slutresultat med en liknande kamera motsvarar en digitalare för runt 40.000:-
Är det så att digitalkameror fortfarande ligger tekniskt sett långt bakom systemkameran?
Säg inte att det beror på bilden eller fotografen eller komposition...
Utan tekniskt sett nu.
Jag som lekman kan inte veta men det gör kanske du?
Vad tror du?
KanonCanon skrev:
Du kan även vända på situationen och säga: Ska du ha en digital bild som blir c:a lika bra från en dynax 5 som på t.ex en 300D behöver du ha en skanner som kostar 80000 kr, lägga ned flera timmar med arbete och ha en 5x bättre dator och ändå har du mindre kontroll.
He he – på hur stor skärm då? Ytan är väl en parameter som man inte kan bortse helt ifrån men snackar vi småbildssensorer så kan det säkert stämma.Kim10D skrev:
nä det stämmer, 120mp ligger gränsen för vad ögat kan uppfatta, en dataskärm med upplösningen 120mp kan inte skiljas från verkligheten (av ögat).
Kim10D skrev:
nä det stämmer, 120mp ligger gränsen för vad ögat kan uppfatta, en dataskärm med upplösningen 120mp kan inte skiljas från verkligheten (av ögat).
Jaså? Det är jag övertygad om. Jag tror inte utvecklingskurvan kommer att följa Moores lag ändock. Isåfall kan vi räkna med helt perfekt exponerade, kristallklara bilder tagna i totalt mörker med 1/15000s om ett par år. Törs nog sätta en slant på att det inte kommer att ske.EdwardH skrev:
Digitalkameror kommer aldrig att bli bättre.
Copy_Con skrev:
ca 107 miljoner ljussensorer finns i varje öga, 7 miljoner av dessa kan registrera färg, de övriga kan bara registrera ljusets intensitet. Jag tycker det är lite överdrivet att jämföra detta med 120 äkta MP.
Copy_Con skrev:
En 21-tums skärm med 8 Mpix skall enligt tester överglänsa tryckt material, säger dock inget om ögats "upplösning"
Kim10D skrev:
De gjorde en test i USA (var annars) där de använde 64 Pentiumdatorer för att uppdatera en stor skärm på 120mp...ingen av fösökspersonerna uppfattade skärmen som något annat än ett vanligt fönster ut mot "verkligheten".
Tyvärr har jag ingen länk till sidan..men artikeln fanns i illustrerad vetenskap.
Damocles skrev:
Det var någon här som hade gjort en karta över vilka fillmer som krävde vilken dpi på scannern för att kunna urskilja alla detaljer, för provia tror jag den siffran låg på typ 4900dpi, och det inkluderade nyquist gränsen...(funkar kort så att det behövs alltid minst två rader pixlar för att kunna urskilja en linje, så scannern måste alltid ha minst dubbla upplösningen mot det som ska scannas.
Men 4900dpi ger altså en bild på 4630x6945 = 32MP
Och det faktiska detaljfupplösningen i denna borde altså då vara 16MP.
...
Nej, jag har aldrig sagt att jag jämför bilderna på en skärm heller, en digital bild kan användas till mycket än att bara se på den i 640x480.SunKi skrev:
Det går väl ändå inte att jämföra? Vem tittar på en bild i 6-11 miljoner pixlar på datorn? Man skalar väl ändå ner bilderna förutom när det skall göras utskrifter..?
EdwardH skrev:
Vi kommer aldrig behöva mer än 640kb ram.
Vi kommer aldrig flyga till månen.
Det kommer finnas en marknad för max 5st datorer i hela världen.
Digitalkameror kommer aldrig att bli bättre.
Och snart får vi den spinnande transistorn..xrvjorn skrev:
...och strax innan halvledarna upptäcktes (det var en upptäckt, ingen konstruktion) hade elektronrörstekniken nästan nått fulländning, så man konstaterade att man snart skulle nå gränsen för datorernas utveckling.
Moores lag är ingen lag utan var en i första hand ekonomisk obeservation och har faktiskt skvatt att göra med hastighet på cpu'er eller antal MP(varje fotosite är inte helt synonymt med antalet transistorer) på en sensor. Den ursprungliga formuleringen i lätt kondenserad form lyder väl ung så här....Antalet transitorer per chip som ger en minimal kostnad per transistor har dubblerats för varje år.Jag tror inte utvecklingskurvan kommer att följa Moores lag ändock.
Halva bildupplösningen ja, men nu var det inte det som var fallet. Jag var nog lite otydlig. En bild med 32MP kan aldrig innehålla 32MP med detaljer. Men inte heller krävs det 4 pixlar för att ha en pixels detalj.pixelmängden är en funktion av upplösningen i kvadrat.
halva upplösningen blir då 2315x3472 = 8MP
Precis, men det 'gick åt' snilleblixtar i Nobelpris-kaliber för att transistorn skulle se dagens ljus. Vem vet, om några år kanske fullsize-sensorer kan tillverkas med vanlig Xerox-kopiator-teknik.. Den som är smart kanske kan komma på nåt...xrvjorn skrev:
...och strax innan halvledarna upptäcktes (det var en upptäckt, ingen konstruktion) hade elektronrörstekniken nästan nått fulländning, så man konstaterade att man snart skulle nå gränsen för datorernas utveckling.