Fotosidan testar
Med adaptern Sigma MC-11 kan Canon EF- eller Sigma-objektiv användas på en spegelfri Sony-kamera med autofokus, stabilisering och full automatik. Vi har testat hur bra det fungerar.
Sigma har presenterat många spännande objektiv senaste åren, framför allt de i Art- och Sport-serierna. Men de objektiven byggs inte för Sony E-fattning, bara för Canon, Nikon, Sigma och Sonys A-fattning. Sedan tidigare har Sony egna adaptrar från A- till E-fattning och Metabones gör en från Canon EF till Sony E. Nu har Sigma lanserat en egen adapter, MC-11, som skall ge full funktionalitet på en spegelfri Sony-kamera om du har ett modernt Sigma-objektiv.
Adaptern finns i två versioner, en för Sigma-objektiv med Canon-fattning och en för de med Sigmas egen objektivfattning. Vi har testat den förstnämnda. Notera att Sigma utlovar att adaptern fungerar med nyare Sigma-objektiv med Canon-fattning, de säger inget om Canons egna objektiv. De lovar heller inget med äldre Sigma-objektiv.
Med rätt objektiv ger MC-11 inte bara autofokus, du har även tillgång till alla autofokuspunkterna i Sony-kamerorna, och funktioner som ögonfokus och fokuslås. Optisk stabilisering i objektiven fungerar också. Däremot fungerar adaptern inte med telekonverter.
Fler kul objektiv till Sony E. Många Sony-ägare uppskattar nog att få tillgång till de fina objektiven i Sigmas Art-, Sport- och Contemporary-serier. Optiskt fungerar det inte oväntat utmärkt, enda reservationen är att autofokusprestanda ibland blir lidande. I det här exemplet har vi använt Sigmas utmärkta 50 mm f/1,4 Art med Sony A7 II. Bilddata: f/2,8, 1/100, ISO 250
När vi testade på en Sony A7 II blev resultaten lite blandade. Med Sigma 50 mm f/1,4 Art fungerar det utmärkt, ingen skillnad mot att köra ett av Sonys egna objektiv. Med 150-600 Sport fungerade det nästan lika bra vilket imponerar och innebär en bra utökning av Sonys objektivutbud. När vi provade med Sigma 50-100 mm f/1,8 Art gick det sämre. Vid 100 mm fungerade fokus okej, men vid 50 mm var fokus nästan oanvändbar. När vi använder samma objektiv med A6300 blir fungerar autofokusen generellt lite bättre, och särskilt med Sigma 50-100 mm f/1,8 Art
Vi rekommenderar att prova lite olika fokusinställningar, bäst resultat fick vi, som många andra, med följande fokus och när vi stängde av funktionen "Pre-AF". Generellt verkar fokus fungera bäst när fokuspunkter med fasdetektering kan användas och i bra ljus.
Vi kunde förstås inte låta bli att prova med några Canon-zoomar, här var resultaten ännu mer blandade. Ett exempel är 24-70 mm f/2,8 där det funkade okej mellan 50 och 70 mm, medan autofokus knappt fungerade alls i vidvinkeländen. EF 70-200/4L fungerade däremot riktigt bra i hela zoomomfånget.
Vi jämförde också lite snabbt med motsvarande adapter från Metabones som är mycket dyrare. Resultaten är överlag lite bättre, men problemen med 50-100/1,8 vid 50 mm kvarstod.
Uppdatera via USB. Här är MC-11 ansluten till en dator via USB-kontakten. Med hjälp av programmet Sigma Optimization Pro kan du uppdatera firmware i adaptern. Den kommer troligen behöva uppdateras löpande i takt med att nya objektiv dyker upp.
SLUTSATS
Har du ett modernt Sigma-objektiv med Canon-fattning och en spegelfri Sony-kamera är MC-11 ett ganska givet köp. Den ger inte perfekt funktionalitet, men du får till ett måttligt pris tillgång till trevliga objektiv som inte byggs med Sony E-fattning.Vi misstänker att Sigma kommer att fortsätta utveckla programvaran, det här är en i grunden mycket bra idé.
EFTERORD
Efter att det här testet gjordes hösten 2016 har Sigma kommit med ny mjukvara till adaptern som förbättrat funktionen. Sonys nyare kamerahus ger också ökad funktionalitet. Men vårt huvudbudskap i testet består: Adaptern fungerar olika bra med olika kombinationer av objektiv och kamerahus - så testa med din utrustning före köp.
40 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hade Sigma sagt att adaptern inte var avsedd för A7 II så hade vi förstås in te testat med den, men i och med att de inte sa något speciellt om vilka av Sonys spegelfria modeller den var avsedd för så kändes det intressant att testa med vad vi bedömde var en av de vanligaste kameramodellerna vid den tidpunkten.
Det ur testsynpunkt allra bästa hade förstås varit att välja ut 5-6 objektiv och systematiskt testa dem + adaptern på flera olika kamerahus och se vilka kombinationer som fungerade bäst respektive sämst. Men det skulle bli ett omfattande test, och inte riktigt i proportion till hur intressant produkten är.
Hur som helst så är det ju synd man behöver adaptrar, jag har inte alls bakgrund till Sony A och E, men hade man inte lika gärna kunna fortsätta med A objektiv? kanske hade huset blivit en aning större med kompatibilitet till de gamla objektiven borde ju övervinna storleken. Jag hoppas att om Nikon kommer med en spegellös FF att de behåller sina fattning till de gamla objektiven
(Redigerat: Jag läste lite slarvigt och såg nu att du nämnde detta med mindre objektiv, jag har dock svårt att inse att du inte tycker det är en fördel. Ibland måste man bryta med det gamla för att kunna förbättra.)
Liknade är det väl med Sony annars skulle det väl inte finnas något behov för adapter
Sony gjorde därför vad de kunde för att utnyttja den spegelfria tekniken för att erbjuda betydligt kompaktare alternativ än Canons och Nikons spegelreflexer.
Det är bara en liten anledning Sony E-mount-ägare som tidigare haft Sony A och volymerna är uppe och konkurrerar med Nikon och Canon. En annan strategi hade varit mindre lönsam.
Canon kanske kan använda deras nuvarande fattning för spegellöst, men göra som Sony gjorde, och baxa/knö in en FF/småbildssensor i den.
Nikon tror jag kommer tvingas ta fram en ny fattning, och kommer knappast att bygga på varken Nikon 1 (för liten diameter på fattningen) eller F-mount (något för liten också, men framför allt för långt registeravstånd) med en ny spegellös småbildfattning (kommer kanske även att användas på APS-C-hus, precis som F-mount för DX-hus idag).
Sedan tar de säkert fram en bra originaladapter (som de gjort mellan F-mount och Nikon 1, och som Sony gjort för A-mount och E-mount). Den kommer säkert att fungera väl på iaf. de nyaste objektiven med elektroniskt styrd bländare (kanske det även kommer en motorvariant likt Sony för skruvfokusobjektiv och mekanisk bländare).
Adapterar är ju ett problem och skönt att man kan undvika, men dessa originaladapterar brukar ju (om man kikar på Nikon och Sonys egna) fungera klockrent till skillnad från tredjepartare som har varierad framgång (tänker på Sigma MC-11 och Metabones som kanske inte har de bästa ryktena att fungera i alla kombinationer).
Det är alltså mycket viktigt att man har absolut senaste firmware för de i början var bedrövliga!
Det är möjligt att man fått till single shot numera (inte ens det funkade med de tidigare firmware-versionerna) men kolla följande AF NOGA och inte minst vid video om du använder det minsta eftersom fokusljudet var så störande att all video blev obrukbar p.g.a. detta störande bakgrundsljud (det lät ungeför som ett elöverslag hela tiden). AF kom aldrig till vila utan mikro-jagade konstant och det var det problemet som kvarstod när jag gav upp.
De kanske inte har resurser att göra extremt omfattande tester som vissa engelskspråkiga internationella sajter/tidningar, men jag uppskattar de flesta tester som Fs gör, och tycker att de oftast är både vettigt genomförda och mycket trevliga att ta del av.
Sedan är det upp till tillverkare, som säljer färdiga produkter på marknaden till slutkonsument (dvs. som inte är utvecklingsexemplar eller förtestexemplar) att vara tillräckligt bra för att inte få problem i tester.
Kan man köpa en produkt för fullpris så skall man också förvänta sig, mer eller mindre, också att den är färdigutvecklad och fungerar i stort.
Kan bara konstatera att Fotosidan inte gjort speciellt annorlunda mot Sigm/Sony, som mot andra tillverkare och produkter.
Sedan har andra tester som publicerats om MC11 inte heller gjort annorlunda än Fotosidan här, så ser inte att man skall bedöma de hårdare.
Allt detta sagt; jag har inget emot om man anger firmwareversion i tester. Det kan vara bra information. Men det gäller då att man konsekvent gör detta för alla produkter och tillverkare (inte bara få utvalda), och borde då vara ett krav man ställer på alla tidningar/sajter (inte bara just Fotosidan).
Vissa "native"-objektiv är ju helt konstruerade och optimerade för just det kortare registeravståndet för E-mount, medans andra som är konstruerade och optimerade för F-mount, EF-mount, och A-mount, och som i efterhand har anpassats för E-mount, ofta har en liknande lång förlänging och "adapter" inbyggt (som du inte kan plocka bort då den är en integrerad del av objektivet). I det senare fallet så blir bägge lösningarna exakt lika långa.
För övrigt så är det bländare 8 som kameran använder för att fokusera om man har bländat ned ytterligare och detta gäller på de hus jag provat (A7rII och A7rIII).
Den publicerades först i Fotosidan magasin och skrevs under hösten 2016.
Sigma 50-100/f1.8 DC HSM ART är listad av Sigma som endast kompatibel med APS-C kameror. Tydligen genomfördes detta test på en Sony A6300 men det nämns inte i artikeln
FW vid genomförandet av testet bör ha varit som bäst rev 1.02 - senaste versionen är 1.11 nu och vid rev 1.08 så korrigerades en bugg som löste AF problem med objektiv som inte stöds officiellt
Fotosidan får gärna kopiera dessa fakta och lägga till som en korrigering till den i dags dato grovt missvisande testen.
Att den skrevs under slutet av 2016 är troligt och logiskt att förstå då det faktiskt anges redan idag tydligt att den publicerades i januarinumret 2017 av Fs Magasin: "ARTIKELN ÄR PUBLICERAD I FOTOSIDAN MAGASIN 1/2017".
Tror det snarare handlar om att de först och främst skriver artiklar för deras kunder som betalar för deras tidning Fotosidan Magasin. Misstänker att de inte vill släppa de samtidigt för att fotosidan.se (som är gratis) inte skall konkurrera med betaltidningen.
Sedan kan jag bara kommentera vad jag personligen tycker;
Visst, ett år är lång tid, och mycket teknik och produkter, speciellt just på den spegellösa sidan, blir snabbt omoderna och passé på marknaden.
Men samtidigt så föredrar jag att de publicerar även 1 år gamla artiklar för mig som är "snål" gratisätare som inte betalar för att få de tidigare; jag kan nämligen själv välja och avgöra om jag vill läsa de eller inte. Det står även dels när de publicerades första gången för betalande läsare, och det är inte sådana enorma mängder att det på något sätt "spammar ner" fotosidan.se.
Får alltså hellre själv chansen att välja om jag skall läsa en äldre artikel, eller inte, än att de (eller du) skall bestämma att den inte skall publiceras alls.
Just min 5 ören.