Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: 360-kameror

TEST: 360-kameror

Foto: Erik Thor

 

Bland fotografer betraktas ofta fisheye–objektiv med upp till 180 graders bildvinkel som extrema, men senaste åren har vi fått ett stort utbud av kameror som filmar och fotograferar i 360 grader. Till vår överraskning känns det på ett sätt mindre extremt och mer naturligt.

Man kanske kan tolka det som att selfie–trenden slutligen helt har spårat ur. Istället för att växelvis filma eller ta bilder av något motiv och sedan dig själv kan du nu göra bägge – samtidigt. 360–kamerorna är här.

Men det här är inte en så ny trend som det kan verka. Att bygga upp 360–gradersbilder som betraktare kan panorera runt i har fotografer sysslat med så länge vi haft digitalkameror. Det finns ett stort utbud av tillbehör som panoreringshuvuden där du vrider runt kameran så att du får ett snyggt 360–panorama efteråt. Det har länge funnits ett stort utbud av programvaror för att ”stitcha” ihop bilder tagna i olika riktningar till ett sammanhängande panorama. 

Tänk bara på Google Street View. När den dök upp 2007 kändes det som en ny idé att sy ihop många 360-graderspanoraman där du kan hoppa runt mellan olika punkter och se hur omgivningarna ser ut från just den positionen. Men faktum är att Streetview har sin grund i ett forskningsprojekt på Stanford där de första versionerna dök upp ännu tidigare, redan 2001.

Vad som däremot hänt senaste två åren och i synnerhet nu i år är att vi fått ett stort utbud av enkla och hyfsat billiga kameror som dels snabbt och smidigt fångar statiska panoraman. Dessutom kan de videofilma i 360 grader. En av de första var 360Fly som visades upp på Photokina 2014. Genombrottet bland konsumenter blev Ricoh Theta som dök upp i september 2015. I år har vi fått en mindre lavin av 360–produkter.

Kan bli en stor trend

Många minns nog uppmärksamheten kring 3D–foto och 3D–filmning för några år sedan. En kortlivad trend som kan sammanfattas med uttrycket ”mycket snack och lite verkstad”. Visst, i biofilmvärlden lever 3D vidare, men som konsumentprodukt känns det ganska dött. 

Är det här med 360–video en ny sådan tillfällig trend? Nej, vi tror inte det. Varför? Jo, dels för att hela idén att göra 360–panoraman inte är ny, det har pågått länge och är en rätt väletablerad teknik. Det som hänt nu är bara att 360 tagit ett nytt steg med video. Men ännu viktigare är att 360–video varken är dyrt eller krångligt att skapa eller att titta på. För att skapa 3D behövde du speciella kameror som var rätt dyra, du behövde speciellt anpassad skärm eller projektor och någon slags glasögon för att uppleva 3D–effekten. Och inte ens då blev upplevelsen alltid så imponerande.

Stillbildsversioner av 360–panoraman har vi som sagt länge både kunnat skapa ganska enkelt och kika på via en vanlig webbläsare. Att fånga 360–video kräver visserligen speciell hårdvara, men nu finns det billig sådan och för att visa 360-video och panorera runt i den räcker det med en vanlig webbläsare. Visst, upplevelsen blir mycket, mycket häftigare med ett par bra och därmed dyra VR–glasögon. Men upplevelsen är fortfarande rätt kul även i en webbläsare på en datorskärm, i en smartfon eller surfplatta.

En annan orsak att 360 har goda chanser att bli något ganska stort är alla kommersiella tillämpningar. Det är en smidig och praktisk metod att dokumentera och kommunicera platser och verksamhet för allt från byggföretag till försäkringsbolag, fastighetsmäklare och resebolag. Räddningstjänst och polis är redan intresserade av möjligheten att någon på distans kan se vad både en person eller en liten drönare ser omkring sig på plats. Man kan ju misstänka att det finns militärt intresse av ungefär samma skäl. Vi vet att TV–bolag redan håller på och provar 360–filmning som ett sätt att göra reportage mer interaktiva för tittaren.

Enkelt uttryckt, väldigt många av de situationer där du videofilmat på traditionellt sätt eller med en GoPro–liknande kamera kan du idag lika enkelt fånga med en 360–kamera och på så sätt tillföra ett mervärde.

360-graders panorama. Här står vi på bron till Skeppsholmen i Stockholm och i bilden ser du hela horisontlinjen runt om oss. Vi har beskurit bilden lite i underkant så du slipper se enbensstativet vi hissade upp kameran med och fotografens mössa. Lägger du upp en sådan här bild på Facebook ser du ett mer naturligt utsnitt, men där där du kan panorera runt. Bilddata: Nikon KeyMission 360, 1,6 mm, f/2, 1/400 och ISO 100.


Fyra 360-kameror under lupp

På senare tid har det presenterats en mindre lavin av 360–kameror. Vi har testat fyra intressanta modeller som hittat till den svenska marknaden. Fler lär komma framöver.

360Fly 4K

Förra modellen utan 4K var en av de första 360-kamerorna på marknaden. Kameran har en sensor och ett objektiv som är tänkt att vara riktat uppåt. Det här ger 360 graders bildvinkel i sidled och 240 grader i höjdled, du ser inte området rakt under kameran. Fördelen med lösningen är att du slipper sammanfoga flera bilder eller videoströmmar till en, det som ofta kallas stitchning. Men du kan köra två kameror så att säga rygg mot rygg och stitcha ihop resultatet utanför kameran med ett program.

Du har en app där du kan se resultatet i realtid, som en lite laggig sökare. Generellt är de här den överlägset bästa appen för 360-kameror som vi sett. Det medföljande redigeringsprogrammet för datorn känns mindre påkostat. 360Fly är vattentät när mikrofonhålet blockerat av den medföljande gummipluggen. Bildkvaliteten är ok, men optiken ger störande mycket kromatiska aberrationer. Ljudkvaliteten är inte i klass med kameror från till exempel GoPro.

Kodak Pixpro SP360 4K

Det här är en ny mer högupplöst modell som ersätter den gamla Pixpro SP360. På samma sätt som 360Fly har SP360 4K en sensor och ett objektiv och ger en bildvinkel på 360 grader i sidled och 235 grader i höjdled. Kameran säljs också i paket med två kameror och ett fäste så du köra två kameror åt varsitt håll så du får 360 grader i alla riktningar. 

Men i praktiken blir dubbla kameror knöligt. Du måste själva stitcha ihop 360-videon utanför kameran i den medföljande programvaran. Bildkvaliteten efter stitchning är inte så övertygande, i synnerhet när du filmar rörelse. När två kameror jobbar tillsammans kan du inte utnyttja deras stabilisering. Fästet för dubbelmontering saknar stativgänga och blockerar kamerornas kontakter och kortplatser så du måste plocka isär och sätta ihop dem efter varje filmning.

Vi rekommenderar att köra en sådan här kamera, ungefär som med 360Fly men där Kodak SP360 4K faktiskt ger lite bättre bildkvalitet.

Ricoh Theta S

Det här är tredje generationen Theta, och innebär ett tydligt steg uppåt i videokvalitet jämfört med de tidigare versionerna. Däremot ligger den efter de övriga kamerorna i det här startfältet, men vill du lägga upp stillbildspanoraman på Facebook eller Youtube räcker den. Och priset är ju lockande.

Kameran är utformad som en ovanligt avlång diktafon med två objektiv år varsitt håll i ena änden. Du kan dels hålla direkt i själva kameran, men också skruva fast den i en selfiepinne eller ett enbensstativ med hjälp av stativgängan. Precis som med 360Fly kan du använda telefon eller surfplatta som sökare.

Rocoh Theta är liten, får lätt plats i en ficka och är mycket enkel att använda. Stillbildskvaliteten är helt ok, men tyvärr är videokvaliteten väldigt mjuk och ser bara ok ut i riktigt litet format.

Nikon KeyMission 360

Keymission 360 har precis som Ricoh Theta dubbla sensorer och objektiv och ger 360-video direkt ur kameran. Men Keymission 360 har dubbla 4K-sensorer och ger väsentligt högre video- och stillbildsupplösning.

Av våra fyra testade kameror är det bara Keymission 360 och kameran från Kodak där du kan byta batteri och ladda utanför kameran samt ta ur och byta minneskort. Men till skillnad från Kodak-kameran är Keymission 360 vattentät och stöttålig.

360 KeyMission hade när vi gjorde testet inte börjat säljas i Europa eftersom den medföljande appen inte var färdigutvecklad. Men däremot såldes den i USA vilket känns underligt med tanke på hur ofärdig den versionen av appen var. 

Men själva kameran känns mycket bra, du har en knapp för att starta/stoppa videoinspelning, en annan för att ta stillbilder, något du också kan göra under filmning. Vill du ändra inställningar gör du det via appen eller ett program i datorn. Bildkvaliteten är bäst i startfältet, 360-video ser bra ut ända tills saker kommer för nära, men det har alla 360-kameror problem med. Kamerans tillbehörsfäste är kompatibelt med GoPro-fästen.


360–proffset Jann Lipka om 360-tekniken

Frilansfotografen Jann Lipka har utöver traditionell fotografering också länge arbetat med olika typer av 360–fotografering. 

Finns de kommersiella tillämpningar av 360–fotografering?

– Jag kom faktiskt just hem från ett sådant uppdrag hos ett byggföretag. I den branschen uppskattar man både traditionella högupplösta ihopstitchade panoramabilder och 360–video. Att ha små lätta 360–filmande videokameror gör det ju till exempel möjligt att inspektera trånga utrymmen eller utrymmen det det av något skäl kan vara farligt att ge sig in. 

Jag har gjort jobb åt en lastbilstillverkare där jag 360–filmade innandömet i en vallningsbus i samband med skidtävlingar. Det är en perfekt lösning för att skildra trånga miljöer. 

Vilka tekniska lösningar jobbar du med?

– För högupplösta stillbildspanoraman har jag en systemkamera från Sony och ett panoreringshuvud. För videofilmning kör jag med Samsung Gear 360. Vill man ha ännu bättre kvalitet får man ta till större lösningar som GoPro Omni. Annars kan jag tipsa om Ricoh Theta som är ganska lågupplöst men välutvecklad kamera. Ett stort plus med den är att den är så liten och smidig. Du kan sticka den genom ett hål i ett staket, få plats med den inne i en fågelholk eller helt enkelt gå omkring med den. 

Håller 360 på att slå igenom på allvar nu?

– Stillbildspanoraman har använts länge. Men 360–video är ju nytt och verkar vara på väg att slå igenom på allvar. Ta en sådan sak som att VR–glasögon just blev utsett till årets julklapp. De är säkert tänkta för spel, men sådana gör också 360–video roligare och mer tillgängliga. Annars var den stora gamechangern för 360 när Facebook började stödja det. 

Vad är de vanligaste nybörjarmisstagen?

– Det är lätt att ett finger hamnar för nära ett av objektiven. Därför bör man använda någon form av selfiepinne. Pinnen skall vara riktad så den inte dominerar bilden. Undvik även selfiepinnar med stora leder vid kamerafästet, de blir väldigt synliga i bilden. Kompositionsmässigt är nog det vanligaste felet att placera kameran mitt emellan de saker man tycker är intressanta istället för att våga gå nära dem. Det här är extrem vidvinkel och då skall man gå nära. 

Sedan har alla 360–kameror lite av döda vinklar där bilden blir sämre. De fogar ju trots allt ihop två bilder och i fogningen uppstår en del fenomen. Se till att vinkla kameran så att något av objektiven är riktade mot det som är viktigast i bilden. 

Se några exempel på Jann Lipkas arbete med 360: fotograf.nu/log



Publicerad 2017-03-10.

6 Kommentarer

tonymeyer 2017-03-10 16:43  
Bör nämnas att 360 funktionen på Nikon KeyMission 360 inte fungerar under vatten även om kameran är vattentät. Annars bra artikel!

/Tony
Svar från Grevture 2017-03-10 17:15
Jo, det gör den ... :-)

Sedan får man ju ett svart band i stitchningsgränsen om man använder undervattenslinsen som kompenserar för refraktionen under vatten. Utan den får man istället en lite skum övergång i stitchningsränsen just på grund av refraktionen.

Några exempel:
https://www.youtube.com/watch?v=oBqpBoZ20uA
http://360rumors.blogspot.se/2017/01/nikon-keymission-360-underwater-test.html
tonymeyer 2017-03-10 18:35
Jo men det var det jag menade och då tycker jag hela funktionen är borta. Testade den i norge för några måndeg sedan och fick samma resultat. Beslutat då att inte köpa den eftersom det var just under ytan jag skulle använda den. Det system som jag har sett ger bäst resultat är GoPro men då kostar det skjortan också, tyvärr!
Svar från Grevture 2017-03-10 20:06
Refraktionsproblematiken under vatten är väl ett generellt 360-problem som är svårt att kringgå utan att bygga en undervattensspecifik kamera - men som då i gengäld skulle få motsvarande problem om man använde den i luft :-)

Men annars är det som du säger, vill man ha riktigt hög bildkvalitet med 360 blir det fortfarande dyrt. Det är ju ändå spännande att det faktiskt nu finns en hel del kameror som ger ok kvalitet till ett måttligt pris.
Christian Hemborg 2017-03-12 02:21
Nikon 360 låter intressant.
Har den ett helt skal eller är det bara en lins?
Hur funkar det om man kör motocross där det sprutar sand och grus mer eller mindre hela tiden - måste man ha den extra linsen/skalet (så att det blir den "miss" Tony pratar om)?
Svar från Grevture 2017-03-14 12:19
Christian: Det sitter som ett skyddsglas utanpå objektiven som du kan byta ut ifall det blir repigt efter ett tag.
Jonas Nimmersjö 2017-03-11 09:58  
Nikon Key Mission 360 har fått kritik på många håll ...
Problemen som kritiken grundar sig i är i de flesta fall riktiga problem ... som det som nämns i artikeln här och i tidigare kommentarer. Men den är inte rättvis. Det är som att kritisera en liten Dacia för att inte vara lika tyst i drift som en Tessla.

Vill man ha bra, 360-video då har Nokia en bra kamera. Nokia Ozo ... men då behöver du 40 000 Euro! För 4400 kronor så får man en Nikon Key Mission 360. Så jag håller med artikeln att Nikon Key Mission är en riktigt bra 360 kamera. Bland det bättre man kan få för så lite. Och jämförelsen med bilar är inte rättvis mot Nikon. Den känns rejält välbyggd. Jag hoppas de säljer bra med Key Mission kameror, så att Nikon vågar stanna kvar i detta kamerasegment!
Hast 2017-03-11 11:26  
Det hade varit bra att testa Samsung Gear360 också, det är hyfsat billig och har bra bildkvalitet för pengarna.

Om ni planerar att göra fler 360 tester (vilket kan vara intressant iom att det är ett område som växer just nu) så skulle jag också rekommendera att ni tar in professionell device som GoPro Omni som referens för hur bra det kan bli.
Svar från Grevture 2017-03-14 12:17
Det är inte alls otänkbart att vi återkommer till 360. Jag var igår eftermiddag på ett föredrag med Sennheiser där de berättade om en kommande 360-mikrofon - man vill ju spela in så att ljudbilden förändras när man tittar runt i ett 360-panorama. Deras lösning är ju en slags fyrkanalsmikrofon med fyra lite riktade element :-)

Som du säger, det händer en hel del med den här tekniken just nu och vi får se var den tar vägen.
resiaknets 2017-03-13 22:18  
"Google Street View kändes nytt 2007 med hade sin grund på Stanford där de första versionerna dök upp ännu tidigare, redan 2001".

QuickTime VR, där man kunde sticha bilder till panoramor och länka ihop dem på exakt samma sätt, kom 1995. Jag gjorde själv en rundvandring i ett kontorshus inför en försäljning 1996. Och tillsammans med en kollega gjorde vi 1998 en rundvandring på Stockholms slott med en 80-tal hoplänkade panoramor som gavs ut på en CD-skiva.
Svar från Grevture 2017-03-14 11:53
Jepp, 360-teknik har funnits länge, först med manuell stitchning som du gjorde 1995. Jag stichade själv ihop ett panorma (även om det inte var helt 360 grader) från Sylarnas fjällstation våren 2000. Största problemet då var den låga upplösningen i kameran jag hade - 1,3 megapixel :-)

Det Stanford tog fram 2001 var ju en mer automatiserad teknik så man slapp sitta och sticha manuellt.

Och sedan tog det som sagt till 2007 innan många upptäckte poängen med den tekniken via Google Streetview :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS