Bilder & teknik från förra århundradet

Svartvita kvadrater

Lite svartvita kvadrater från Hasselvik denna sommar. Ny bilder alltså, men med en gammal kamera - nämligen en Zeiss Super Ikonta B från 1952.

1950-talet var storhetstiden för bälgkameror för rullfilm i formatet 6x6 - och med sitt Tessar 2,8/80mm och sin bredbasiga mätsökare och högklassiga Compurslutare, var Super Ikonta kungen bland dem!

*****************************************

**********

Det är så här jag ser Hasselvik när jag kommer från stranden eller andra delar av området. Det sker i regel flera gånger om dagen - och det är så Hasselvik framstår i minnet på vintern

Under högsommaren i år - en lägesbild i tiden

Det har ju snackats en del om att villaägare borde hjälpa till med den biologiska mångfalden, och speciellt att man skall ge insekterna en chans genom att låta gräset växa upp på en del ytor. Det kanske kunde vara något? Det har faktiskt blivit lite mossigt på plan, och gräset behövde fröa av sig ordentlig.

Oj, vad jag kände mig tillvänd och inne när jag lät lien stå lutad mot huset.

Blev det fler insekter? Vet inte - men det surrande mycket. Kanske det blev fler syrsor, för det var ett himla filande på kvällarna

Obotlig naturromantiker som jag nu en gång är, så har jag svårt att ta bort dekorativa gräs - även om de är i vägen. Här går stigen ner mot stranden, och det är rätt maffigt att ha sin barndoms stigar kvar. Här gick jag vid mormors hand på 1940-talet

Svunna somrar slumrar i båthuset...

I den här lite påvra men trivsamma miljön sitter jag gärna och spanar ut över viken med min Zeiss Dekarem 1ox50 kikare.  Var och varannan dag har jag havsörnen i blickfånget. På 1950-talet när jag var grabb var den nästan utrotad på grund av miljögifter. En glädjande utveckling - och ett gott stöd för tanken att man kan jobba saker rätt igen!

De östtyska Zeisskikarna är optiskt i det närmaste perfekta - åtminstone för mig. Jag kan titta hur länge som helst i en kikare från Jena utan att bli trött i ögonen. Deras moderna Multi Coating;  3Tm, ger rent fantastiska motljusegenskaper. Tänk att se havsörnen slå sitt byte i kraftigt motljus. Då känner man att man är reserverad till första parkett!

Vid Hasselviks badberg ligger det en fulltimrad strandbod som enligt den förhållandevis tillförlitliga familjetraditionen är från sekelskiftet 1700/1800. Mormor tiggde till sig den av sin svärfar i den närbelägna byn på 1920-talet. Numera fungerar den som bastu

Längs strandstigen mot kvällningen

En liten knotig favorit bland björkar. Den kan vara uppåt 200 år gammal, och har växt upp hårt trängd av numera försvunnen skog

Vid strandstigen ligger det ett gammalt båthus från 1940-talet. Här hade mormor sin motorbåt som lystrade till det illustra namnet; "Sakta Glida" (hon var den första kvinnan på Vårdö som körde egen motorbåt redan på 1920-talet). Där fanns även ett ombonat rum med vedspis, säng, bord och stolar, och fotogenlampor. Här kunde hon dra sig tillbaka i Splendid Isolation, när generationsumgänget inte funkade.

Jag märker att det blir mycket mormor här - men hon har med sin starka personlighet präglat mycket på Hasselvik

Här slutar strandstigen - Hasselvik har 400 meter egen strand. Upp till vänster ligger Stockstugan som när den byggdes 1970 låg mitt ute i skogen. Intrycket är det samma i dag, även om det nu finns grannar strax utanför Hasselviks område. Vi kunde rätt komfortabelt leva tre generationer på Hasselvik på somrarna i gamla tider. Nu är jag ensam kvar i alla hus.

Som man kan förstå blir logistiken på ett sådant ställe rätt tung med åren.

Man får väl medge att den första ungdomens tid är förbi...

***************************************

******

Den första modellen av Super Ikonta B kom på marknaden redan 1935. Man kunde få den med det då nyräknade superobjektivet Tesssar 2,8/8 cm (1934).

Det som vanliga amatörer hade på sina bälgkameror 6x6, var objektiv med ljusstyrka: f:6,3 eller f:4,5. Ljusstyrka f:2,8 hos Tessarobjektivet var något extraordinärt, och det har förblivit den högsta ljusstyrkan för mellanformatet - med bara något enstaka undantag. Efter en rad utföranden kom den här använda modellen av Super Ikonta B att bli den avslutande, och den tillverkades fram till mitten av 1950-talet.

Den layout jag använder på bloggen  är utmärkt för vanliga rektangulära bilder, men mindre bra för fyrkanter som inte riktigt får plats. Om ni gillar kvadratisk komposition, är + läget bra för en riktig bilduppfattning

Inlagt 2023-09-29 08:39 | Läst 800 ggr. | Permalink

"Kameran är en skönhet! Och så trevligt att Du visar nya bilder tagna med den! Kamera och bild hör liksom ihop! Bilderna är mycket fina! Dessutom gillar jag det kvadratiska formatet och mellanformatet. Du bor i ett sommarparadis, tycker jag, och beskriver det på ett levande sätt! Tack för det! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint fångat och fint berättat Peter!
En naturnära berättelse!
Kommer osökt att tänka på boken Skogsliv vid Valden!
/B
Svar från syntax 2023-09-29 09:30
Tack Bengan! Det var en smickrande jämförelse. Visserligen var Henry Thoreau lite stollig ibland - överdrivet influerad av det sena 1800-talets högromantiska strömningar - men hans vassa kritik av det moderna konsumtionssamhället håller än, och är högst inspirerande och mer aktuellt än någonsin.
"Här gick jag vid mormors hand på 1940-talet"
Fina bilder till din berättelse
Svar från syntax 2023-09-29 11:38
Tack Lars!
På ett släktlandställe av det här slaget finns det många (snälla) spöken... :-)
Fina kvadrater, Peter. Jag har en likadan men ramen är svart runt objektivet. Objektivet är från 1939 och således utan antireflexbehandling. Tror jag i alla fall. Det ser inte ut att vara behandlat. Kameran ger ju inte mer än 11 bilder normalt men jag har lyckats med knepet att få ut 12 på någon rulle. Men det var inte lätt.
Svar från syntax 2023-09-29 11:29
Tack Thomas!
Då har den Compur Rapid slutare.
Jag har satt en liten färgdutt på nummerskivan på mina exemplar. Om det går bra, beror på filmtillverkaren - hur långt in första bilden hamnar. Sedan beror på hur tjockt skyddspappret är. Kodak med sitt "Nr 1" strax efter filmstart och tunna skyddspapper går alltid bra, medan den här använda Fomapan inte gick alls. Jag fick alla mina 12:or kapade. Första bilden var långt in på filmlängden... :-(
Fin bildserie och berörande text! Jag klickade på plustecknet och klickade sen igenom hela serien i de bildstorlekar du lagrat in. De kom bäst till sin rätt så.

Mycket egendom att förvalta. Inte så lätt. I mitt fall skulle fritidstomten få bli äng, men pga fästingarna måste gräset klippas.

De där kamerorna hade sina fördelar! Hopvikta ganska små, optik mm väl skyddat, och jättestor sensor. Pappa hade en 6x4,5 och jag äger en Zeiss Ercona 6x9 med Carl Zeiss Jena Tessar 3,5 /105 och ett rött T. Skaffade den som brukskamera men sen tog det digitala över. Nu då jag ser dina bilder blir man sugen på att använda den på riktigt igen!

(Gjorde i ordning kameran för ett tag sen. Det fattades en kromad rondell på undersidan. Fick en reservdelskamera av Foto-Olbrich i Tyskland! Och har fått delen på plats.)
Svar från syntax 2023-09-29 11:35
Tack för det Måns.
Jag har redan en svår fästingplåga på Hasselvik, så beslutet var rent dödsföraktande.
Jag kommer ihåg dina äventyr med Erconan - en imposant kamera som nog är kul att pröva!
Måns H 2023-09-29 11:57
Jag testade spray "Mygga Fästing" fast bara utanpå kläderna då jag tog naturbilder i somras. Klarade mig faktiskt utan angrepp. Spray +klädsel +duscha vid ankomsten.

Men vill ju inte spraya bara för att gå utanför dörren. Fick borreliainfektion, troligen på tomten, av en så liten fästing att jag aldrig såg den. Och en fästingattack som faktiskt läkte ut av sig själv.

Har laddat upp även med Salubrin fästingspray. Testar nu också en antik bakteriedödande blandning av honung och ättika på ett skrubbsår, kanske kan vara nåt vid fästingbett. Men mot TBE hjälper bara vaccinering.
Svar från syntax 2023-09-29 12:16
Jag håller naturligtvis alltid min TBE-vaccinering aktuell. Mot Borrelia hjälper ju än så länge Kåvepinin i efterhand.
Det är nämligen så att jag har så mycket fästingar på Hasselvik, att "jag skiter" i dem. Jag plockar av 1-3 odjur varje kväll. Räkna det på min tremånadersvistelse... :-(
Kameran är en skönhet! Och så trevligt att Du visar nya bilder tagna med den! Kamera och bild hör liksom ihop! Bilderna är mycket fina! Dessutom gillar jag det kvadratiska formatet och mellanformatet.
Du bor i ett sommarparadis, tycker jag, och beskriver det på ett levande sätt!
Tack för det! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-09-29 15:00
Tack för uppskattningen Wolfgang!
Super Ikonta är en gammal favorit - och om bilderna håller bildmässigt är jag glad. Det gör dom nämligen inte riktigt tekniskt. Det är den billiga filmen Fomapan 100 - och jag har syndat mot den gamla goda grundregeln att man inte skall göra prov med nya grejer under ordinarie fotografering.
Hej Peter H.
Otroligt spännande blogginlägg - intressant text och om man gillar svartvita bilder kommer detta att få tårar i ögonen.
Jag är också ett fan av att texterna står UNDER bilderna :-)
Alla bilder här i bloggmiljöet bör förstoras genom att klicka på +. Det är därför jag fortsätter att gå tillbaka till den "gamla" layouten. Fyrkantiga bilder och högkantsbilder visas också bättre här, men att klicka på krysset skal vara min uppmaning. Jag skrev en gång ett helt blogginlägg om detta för länge sedan.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från syntax 2023-09-29 15:07
Tack skall du ha Erik - roligt att du uppskattar svartvitt. Som jag berättar i svaret till Wolfgang här ovanför, så är den rent tekniska standarden inte på topp. Jag fick jobba mycket i mina bildbehandlingsprogram.
Jag var lite för sugen att prova på billig film.
Oj oj! När jag började förstöra film i pappas bälgkamera i början av femtiotalet, började jag också förpesta tillvaron för Kirunas fotohandlare - och Super Ikonta var ju toppen av allt de hade! Naturligtvis totalt utom räckhåll för en skolgrabb med blygsam veckopeng.... och lika bra var nog det; det är sannerligen ingen nybörjarkamera! Men nån film i månaden räckte väl veckopengen till, i farsans gamla Balda Juwella.

Verkligen sköna bilder, och kvadraten är ju ett härligt format! För mig kom det med Hasselblad 1000F, och sen två Bladare och ett par Rollei därefter...
Svar från syntax 2023-09-29 18:07
Tack Per - kul att du gillade bildmaterialet.
En Super Ikonta är lite som en gammal Rolls Royce. Det är oklart hur många hästkrafter den egentligen har, men den levererar alltid.
Många av dessa kameror; Leica, Contax, Rollei, Super Ikonta, väcker gamla farbröders känslor just därför att dom i ungdomen inte var i närheten av att ha råd.
Numera kan dom vråla iväg på sina Harley Davidson... :-)
När jag ser dina bilder tänkte jag först tidstypiska, med det menar jag, att så såg bilderna ut i min barndom, likaså gamla bilder föräldrarna tog och som finns i album nu. De ser ut på ett speciellt sätt. Den med sommargräs fastnade jag mest för, liksom den undre av de två över havet. Fint uttecknad gråskala i båthuset. Det krävs kunskap att ta dessa bilder, och framkalla.
Svar från syntax 2023-09-30 10:14
Tack så väldans mycket för berömmet Stefan!
När jag letade fram mina gamla dosor och spiraler förra året, hade jag inte plåtat svartvitt på 20 år. Kul att lite färdigheter sitter kvar.
När jag var yrkesfotograf under 1970-talet var svartvitt fortfarande en stor grej:


https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/fotografen-sjalv-2.htm
2023-10-03 23:31   Janne Naeslund
Helt underbara bilder Peter! De speglar så mycket av det förflutna från barndomens somrar, något som blir allt mer sällsynt och som man lägtar tillbaka till!
Helt underbara bilder Peter! Mina tankar går tillbaka till min barndoms somrar i Bergslagen, en känsla man sällan är förunnad i dagens tillvaro! Jag tycker att det svartvita talar sitt eget språk!
/Janne
Svar från syntax 2023-10-04 13:59
Tack skall du ha Jan.
Det har varit väldigt kul att köra lite svartvitt igen. För mig är det många gånger eftertänksamhetens och kontemplationens bilder.
Underbara bilder Peter, verkligen! Tror säkerligen att du har skapat en biologiskmångfald genom att inte klippa gräset med gräsklipparen, utan slå med lie. Låta det ligga kvar-sen ta bort.
Riktigt kul att du nämner havsörnarna. En framgångssaga i vad som annars ser ganska så dystert ut för många djur/insektsarter.

Fantastisk fin serie som jag missat.

Mvh Joakim Öhrn