Bilder & teknik från förra århundradet

Gatu-paparazzo fotografi

Gatu-paparazzofotografer på stan - är det något vi vill ha?

Jag var med om en dramatisk händelse för ett par år sedan här i Stockholm. En närgången “gatufotograf” tryckte upp sin vidvinkelförsedd kamera under näsan på en förbipasserande person. Det hela var mycket påträngande, kameran hamnade ungefär tre decimeter snett under hakan.

Oturligt nog för denne Paparazzi var det inget hjälplöst offer, utan en storvuxen man. Han grabbade tag i armen, tog kameran, och slängde den i gatan.
Det är naturligtvis ett lagbrott - skadegörelse. Men det vore intressant att få veta hur en domstol skulle resonera. Hur man skulle se på den rätt grova provokationen, på den integritetskränkning som utlöste det hela?

 

Varför använder gatufotografer vidvinkel? Egentligen finns det inget riktigt bra svar. Man kan naturligtvis fotografera livet på gatan med flera olika brännvidder, men det har utvecklats en norm om att man måste tränga nära inpå - att själva den fysiska närheten ingår i gatufotografins idékoncept. När omdömet sedan sviktar så hamnar kameran rakt upp i ansiktet på folk. Det landar många gånger i ett resultat som inte är särskilt smickrande för den avbildade.

Här gäller gängse perspektiviska lagar. Om vi lämnar kameran ett ögonblick, och bara ser på verkligheten som sådan:  Om man tittar riktigt nära på ett ansikte (tre, fyra decimeter) så gör det perspektiv som man då hamnar i, att personen får en lätt äggformad ansiktsform. Vidare blir det som är närmast onaturligt förstorat - vanligen näsan eller hakan. Det blir en slags nidbild av det mänskliga ansiktet. Så blir det naturligtvis även med ett vidvinkelobjektiv på mycket nära håll. Ingen vill nog se sitt ansikte torgfört på det sättet. Därför är det inte speciellt schyst att fotografera folk så - och som man kan förstå av mitt inledande exempel, kan det även ha sina risker. Folk blir förbannade.

Eftersom den tekniska utvecklingen innebär att antalet fotografer på gatan har ökat dramatiskt under senare år, så har även andelen hänsynslösa typer ökat. Det har fått som följd att människor som rör sig på stan, lite till mans har börjat titta misstänksamt när någon kommer med en kamera på axeln. Det tycker jag är en väldigt trist utveckling.

Jag tycker att man skall säga NEJ till gatu-paparazzofotograferna. Mota bort dem när dom blir närgångna. Det är du som har rätt till ditt ansikte - inte gatu-paparazzofotograferna. Detta helt oavsett vilket lagstöd som gäller för fotografering på allmän plats. I umgänget människor emellan måste det finnas någon slags moralisk kompass.

           

Som väl är finns det ju fortfarande duktiga fotografer som plåtar på stan - fotografer med kunnande, humor, diskretion, och fingertoppskänsla. Jag känner en sådan här på FS - och en annan oerhört skicklig, som tyvärr inte syns bland bloggarna här på FS längre. Ingen skugga över sådant folk.

Inlagt 2024-09-21 10:03 | Läst 883 ggr. | Permalink

"Instämmer till 100%!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det finns även fotografer som har en blixt på kameran vid närgången ansiktsfotografering på gatan! :) Jag tolkar det som, "se så nära jag vågade att fota!" ;) Och tyvärr så verkar det här imponera på en del!
/B
Svar från syntax 2024-09-21 10:59
Jag antar att det kan vara så - deprimerande!
Man skall inte vara närgången! Med eller utan kamera. Det är vanligt hyfs.
Svar från syntax 2024-09-21 11:00
Helt rätt. Så är det.
Rätt resonerat Peter. Det är riktigt motbjudande som en del beter sig.
/per-erik
Svar från syntax 2024-09-21 14:01
Tack för medhåll Per-Erik.
Det har ju varit lite på tapeten nyligen. Tyckte därför att det kunde behövas några rader.
Instämmer till 100%!
Svar från syntax 2024-09-21 14:01
Mycket bra! Tack.
Jag har ofta använt 35-mm objektiv i avsikt att få med lite av kontexten. Men allt efter att åren går är det 50 mm som gäller. Icke desto mindre kan man få höra att det är förbjudet att fotografera! En kvinna i svart dräkt skrek åt mig på långt håll när jag tog en bild där hon fanns med i utkanten av bilden. Jag svarade (skrikande) att jag får fotografera hur mycket jag vill på allmän plats.
Folk behöver få veta vad som är tillåtet och inte. Inte bara fotografer.
Samtidigt kan andra fotografera ohämmat med sina mobiltelefoner, som om det är någon skillnad.
Om någon vill bråka med mig ska de nog få svar på tal.
Svar från syntax 2024-09-21 14:12
Jag tror att du är inne på lite andra grejer här?

Så här ser fenomenet ut, händelsen som min blogg handlar om - jag har sett det flera gånger på stan:
Paparazzi närmar sig offret i skydd av folk på gatan. Han stiger snabbt fram och trycker kameran upp mot ansiktet. En snabb exponering - därefter försvinner han som blixten i mängden.
Den här gången hade offret fått syn på honom i tid, och förstod vad som var på gång.
Där stod sedan paparazzi lång i ansiktet med sin sönderslagna kamera - medan det tilltänkta offret försvann i mängden.
Marodören fick vad han förtjänade, enligt min mening.
Lite skrattade jag.
N Thomas Meldert 2024-09-21 20:09
Jorå, jag fattade vad du menade. Den sortens fotografering ställer jag mig inte bakom. Den tar ju t o m död på prinsessor =)
Du har en bra poäng, även om det inte är okomplicerat. Det är samtidigt viktigt att man får fotografera på allmän plats, det har med yttrandefrihet att göra. Jag är personligen för artig/försiktig för att fotografera utan någon form av samtycke. Det behöver inte vara uttalat, men i den mån jag gatufotograferar tycker jag om att vara synlig, möta och läsa av en blick, eller åtminstone vara tillgänglig för protester. Men det går lite troll i gatufotovärlden, där en del ser det mer som att man plockar troféer än faktiskt visar något (och man kanske ser upp lite väl mycket till Bruce Gilden). Jag tror att det handlar om inställningen. Varför vill man gatufotografera – är det för att man ser något intressant/viktigt/kul, eller är det för att testa gränserna för hur långt man kan gå in i andras personliga sfär? Om det är det förstnämnda tror jag att det oftast går bra, om det är det senare så känner folk på sig det direkt och kan reagera på det sättet du nämner.
Svar från syntax 2024-09-21 16:52
Tack för verkligt fin och eftertänksam kommentar Mattias.
Vi är på precis samma linje.
Benganbus 2024-09-21 17:39
Mattias, håller med om att det inte är helt okomplicerat! Jag tror att använder någon en mobiltelefonkamera i nära fotograferande så accepteras det bättre än om det fotas med en "vanlig stor kamera" i dag, om man skulle råka komma med på en nära gatufotobild! Så uppfattar jag det i alla fall!
/B
Viktig fråga som du tar upp.
"Tillåtet att fotografera"? - Bara för att man kan och får behöver man ju inte göra.
"Bevarande av yttrandefriheten?" - Man får alltså göra och säga vad man vill?
"Imponeringsfaktor?" "Troféplockning?"- Ja, ja...
Funderar på det här med vanligt umgängesvett, respekt för vår nästa, andra människors integritet, att inte objudna tränga oss på etc.
Tyvärr ser det ut som det saknas hos en del av förmenta gatufotografer. Och det förstör.
//GöranR
Svar från syntax 2024-09-21 17:35
Tack för din kommentar Göran.
Människan har alltid haft svårt för att låta bli. Är det möjligt att göra en sak, så kliar det i fingrarna.
Då är det upp till andra att säga ifrån.
Det är nog tyvärr så att gatufotografins utveckling borde ändra riktning lite.
En viktig fotofråga, om fotografens rätt till det offentliga rummet. Och vem som ska definiera det. Ofta hävdar man yttrandefriheten som rättighetsskaparen så att säga men ofta har fotografen missförstått yttrandefrihetslagen (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/yttrandefrihetsgrundlag-19911469_sfs-1991-1469/) Yttrandefriheten handlar som bekant mer om vårt förhållande till eventuellt censurerande myndigheter.
Så, även här handlar det om nåt allmänt hyfs i medmänskliga kontakter. Gatufoto som genre ligger inte sällan i gråzonen. Jag tycker också att det här Bruce Gilden-inspirerade fotot blir mer vanligt. Saknar man inte resonemangen om det humanistiska fotografiet. Slutligen, det här med vidvinklar, något som kanske borde belysas historiskt såväl som tekniskt. Vi får jobba på det.
/Gunnar S
Svar från syntax 2024-09-21 18:58
Tack Gunnar
Bra att du bidrar med denna länk där det faktiskt är ganska lätt för var och en att kolla saken, åtminstone läsa portalparagraferna. Jag tänker främst på §1 första Kap., där det rätt klart framgår att yttrandefriheten i grundlagens bemärkelse främst handlar om yttranden i tal, skrift, och utsändningar. Alltså friheten att uttrycka åsikter, och därmed lägga en bra grund för det offentliga samtalet.
Att trycka en kamera under näsan på folk, är ju lite knepigt att se som ett yttrande eller en åsikt - sådana kan väl i den situationen främst väntas från offret, i form av svordomar... :-)
MattiasL 2024-09-23 02:30
Konstnärlig frihet är kanske mer korrekt, och den har väl på sina håll begränsats för fotografer på senare tid.
Svar från syntax 2024-09-23 08:46
Mattias
Här i landet har vi ju en väldigt långtgående lagfäst rätt att fotografera på allmän plats (se mitt svar till Halina nedan). I denna diskussion kan därför inte bristande "yttrandefrihet" åberopas. Att tala om bristande "konstnärlig frihet" blir väl även det lite skruvat?
Det är väl så att vi just genom våra stora friheter att fotografera, nu får se ett växande missbruk från vissa gatufotografer när det gäller ett anständigt beteende människor emellan.
MattiasL 2024-09-23 17:07
Kanske, men vad jag menar är att vi bör fortsätta ha dessa långtgående rättigheter. Det kräver förstås också att man som fotograf förvaltar dem och inte ger skäl till att inskränka dem.
Svar från syntax 2024-09-23 17:25
Vi är helt överens. Det var därför jag skrev bloggen.
Trots att jag agerade modell en gång i tiden och blev fotograferad på olika sätt, gillar jag inte när så kallad gatufotografer fångar en utan samtycke i olika situationer och vinklar. Tycker det är oerhört kränkande... Intressant blogg.
Hälsningar Halina
Svar från syntax 2024-09-22 09:45
Tack för intresset Halina.
Vår lagstiftning är ju sådan att det är fritt fram att fotografera på allmän plats. Man kan säga att huvudregeln är, att så som man uppträder i offentligheten - får man även finna sig i att bli fotograferad. Rent kränkande fotografering undantas - åtminstone publiceringen av sådana bilder. Att notera är att det inte är den fotograferade som avgör vad som är kränkande, utan domstol.
Med det sagt, kommer man in på vad som är rimlig hyfs människor emellan. Det var den diskussionen jag ville aktualisera.
När jag ägnade mig åt gatufoto under 1970-talet, försökte jag visa människorna ur en fördelaktig och intressant vinkel:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/konsensus-2.htm
Tack för ett klokt inlägg. Jag håller med dig. Ofta är det människor som hoppar undan och tycker sig vara ivägen när kameran är klar för skott, vilket ska respekteras, medan andra är med på att man trycker av. De senare frågar ibland om bilden blev lyckad. Svaret blir då att det får vi se efter framkallning. Ibland skapar det en längre pratstund om film foto, vilket är trevligt. Beteendet beror nog på att jag agerar ganska sakta när jag fotograferar så ingen blir överraskad.
Jag har haft lite problem med ögonen i sommar men efter kontroll av optiker har jag blivit lugnad och kan fotografera igen. Ha de gott.
Svar från syntax 2024-09-22 15:35
Tack Jerry.
Jovisst - har man vanligt hyfs i umgänget med andra, så går allt i regel bra. Problemet är ju dom som inte har det.
I brottsbalken står att om man ustätter en person på allmän plats för STÖRANDE KONTAKTER, så kan det ses som ofredende. Jag tror att det skulle kunna tillämpas i ett fall där man sticker upp kameran snabbt nära ansiktet på en person och trycker av, och att det kan ses som en sån störande kontakt. Speciellt om man samtidigt (typ Bruce Gilden) avfyrar en blixt. Håller med om det mesta som skrivits här. Det är inte fråga om yttrandefrihet när någon känner sig besvärad och störd på detta sätt.
Sven Blomquist 2024-09-22 14:25
Och polisen lägger ner i brist på bevis. Eller lust?
Svar från syntax 2024-09-22 15:37
Det är en intressant notation som du kommer med Nils! Saken har ju helt klart urartat till rent ofredande många gånger. Då verkar begreppet "störande kontakter" helt adekvat. Säkert kan den lagstiftningen tillämpas, fastän det ännu inte har gjorts - vad jag vet.
Sven Blomquist 2024-09-22 16:01
Det finns personer som reagerar om man tittar på dem. "Vad fan glor du på" i hotfull ton. Skall det också vara ofredande!?
Svar från syntax 2024-09-22 16:10
Det är väl ändå något annat Sven? I det fallet kan man ju undra vem det är som ofredar vem egentligen?
Dan J. 2024-09-22 22:06
Det lär falla på andra halvan: "-..., om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt..."
Det är oftast inte tanken
Fredrikpersson 2024-09-23 11:37
Kanske har uttrycket "ägnad att" fått en betydelseglidning i vardagligt tal men i juridiska sammanhang betyder det fortfarande "duga till". Gärningen, i vårt fall att överraskande och på nära håll fotografera någon, ska alltså duga till att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt. Det har inget med avsikt att göra.
Jag skulle också tro att ofredande kan bli aktuellt vid närgången fotografering, men bara i extrema fall. De allra flesta typer av fotografering är knappast ägnade åt att kännbart kränka den avbildades frid på ett kännbart sätt. Något som vi fotografer kanske ska vara glada för.

Det är bra att det förs en diskussion om hur vi fotografer bör agera när vi utövar vårt yrke eller hobby. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att en fotograferingssituation innebär interagerande med andra människor (även om de inte märker att man fotograferar dem) och att vi fotografer också måste ge något av oss själva. Vissa klarar den här interaktionen galant och utan förargelse fastän de är närgångna och kanske till och med lite provocerande. Förmodligen för att de avbilade känner att fotografen ger något tillbaka. En egenskap som många framgångsrika fotografer tycks ha.

Det är svårt att ställa upp några allmängiltiga regler om detta tror jag, utan det är upp till varje fotograf, och dennes ansvar, att sköta det hela snyggt och efter den egna förmågan att skapa relationer med främlingar.

/F
Svar från syntax 2024-09-23 12:21
Tack för beaktansvärd kommentar Fredrik P.
Som jag skriver i början av min bloggtext, vore det intressant att se en domstols resonemang kring den här sortens provokationer.
hej
började med Fredriks ilskna blogg och blev nyfiken på vad du hade skrivit

gatufotografi handlar ju inte om just närbilder på människor, kvinnobröst likn
det heter gatufotografi som just skildrar gatan och dens liv, byggnader mm
som vi kan se ur hur det började i många samlingar

urspårningen blir människans växande intresse för sin egen överlägsenhet,
kändisar, det udda eller kvinnobröst

smygfotografering tycker jag mer det liknar, att med tele på långt håll eller 28 mm fotografera en människa
dom få gånger jag tagit någon i smyg ger mig ångest

jag använder alltid 28 mm och ibland har jag sett någon som jag inte vågar prata med för jag vet dom säger nej, då har jag någon gång utnyttjat mitt övertag med min lins och höga upplösning - tror aldrig jag publicerat det
en 28 mm med mycket hög upplösning blir ju nästan som ett tele, det ser ut som du varit nära men det är ren illusion

jag förstår mycket väl den som blir förbannad och jag ser att Fredrik skriver att han medvetet använder 28an för att inte synas
han visade bra bilder med avslappnade omedvetna ansikten så jag förstår att han använt sig av just den metoden

bra att du tar upp detta igen
detta smygfotograferande utan den fotograferades medgivande
jag har varit i bråk med honom om det förut

en överlägsen rättighet
och jag tror så här
att den som smyger sig på människor så här, vill ha rätten att ta vad den vill utan ansvar
en slags överlägsen hållning till människorespekten
detta tycker jag
/inger
Svar från syntax 2024-09-23 15:00
Tack för din kommentar Inger! Det sista av dina rader tycker jag sammanfattar saken på ett fint sätt.

Dessa nya tiders gatu-paprazzofotografer är ute på en egotrippad troféjakt. Man respekterar inte andra människor, man respekterar inte vanligt hyfs.
När dom sedan på vissa forum yvs över sina översittarfasoner - då måste jag reagera.
morgondotter 2024-09-23 16:20
det känns som att trofe'n ligger i att komma så nära utan att den andra ändrat sitt ansiktsuttryck, vilket man gör direkt när man ser en kamera

jag tror det är en människas psykiska nakenhet som är åtråvärd - detta blir på så sätt en typ övergrepp

jag kan inte förstå att det är tillåtet att publicera utan personens medgivande

bilder kan tas utomlands och ses inte av dom berörda, få är väl med på FS i andra länder
/inger