Bilder & teknik från förra århundradet

"Puttrik"

                                              

                                                                     

Det här är min båt på Åland. Den bär namnet: “Puttrik” - putt-rik alltså. Min morfars motor hade ett sådant ljud. Alla Hasselviksbåtar i gamla tider skulle ha putslustiga namn.

Den är byggd i början av 1920-talet och målad som en herrskapsbåt skulle vara för hundra år sedan, nämligen vit och med en mild grön kulör inombords. Det är en färgsättning som man kan se i Carl Larssons målningar från Sundborn - och troligen var det därför det blev populärt i kretsarna. Reportage från Sundborn förekom ofta i statustidningen Allers, en tidning som låg framme i varje självmedveten husfrus salong i början av förra seklet.

Motorn är något extra. Det är en Archimedes-Penta U22. Jag köpte den ny 1971, och det var kort före man slutligen lade ner tillverkningen av denna klassiker med rötterna i 1930-talet - en motor som man de sista åren sålt mest på u-länder. Den håller 12 hästkrafter och med sin boxerdrivning över de två stora cylindrarna och den stora trebladiga propellern, har den ett enormt vridmoment. Det är en motor som kan dra riktigt tunga saker. Hela riggen är i massiv brons som glänste som guld när jag packade upp den. Vilken lycka det var att lyfta den ur originalförpackningen!

Många utfärdsdagar på Skärgårdshavet har den burit oss - med solparasoller och luftmadrasser, mat och dryck, vänner bekanta och käraste.

Det var så ovanligt att en U22 såldes i Sverige att jag fick ett telefonsamtal från Archimedes-Penta där man frågade vad jag skulle ha den till.

                    ______________________________________________

En 100-årig trotjänare

Puttrik på Skärgårdshavet

 

                                _______________________________________________

                           

                                             "U22 legendarisk arbetsmotor för tunga båtar.

                                               Välkänd över hela världen..."

Inlagt 2022-11-25 09:10 | Läst 1203 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint det här Peter!
Och inga nyheter är bra nyheter! :)
/B
Svar från syntax 2022-11-25 10:00
Så är det. Kul att du gillade stuket.
Fina bilder på fin farkost. Gits Olssons kåserier dyker genast upp i minnet, de med Petterson med Archimedesen och Öberg med Pentan till exempel. Du fick med båda i din motor :-)

Ett exempel på Gits Olsson-kåseri, om någon skulle ha glömt honom eller vara för ung: https://people.kth.se/~eskil/gits/dimma.html
Benganbus 2022-11-25 09:52
Jag har inte glömt Gits Olsson, men behöver påminnas ibland!
Så stort tack för den påminnelsen Christer! :)
/B
PS. Mycket rolig läsning, med en humor som jag ofta saknar i dag!
Svar från syntax 2022-11-25 10:04
Tack Christer.
Jo - vi har fått höra från stranden på Hasselvik att vi ser nobla ut när vi kommer glidande i vårt ekipage.
Inte så intresserat kunnig i motorer ..ser bara båten i sin vackra miljö. Vilken välhållen fin båt och motorn passar den.
/N
Svar från syntax 2022-11-25 10:08
Tack Nini!
Det blir ju lite känsla kring en 100 år gammal båt. Det var just att motorn passade så bra som fick mig att köpa en sådan - när det visade sig att den fortfarande tillverkades året 1971.
Hej,
Ett välformat fartyg för hög hastighet, kan man tänka?
Ha det fint
Bob
Svar från syntax 2022-11-25 10:23
Tack Bob!
Det går undan med häpnadsväckande fart för dom 12 hästkrafterna. Skrovet är ju lite jagarliknande.
Vilken vacker båt! Vilket hantverk från tiden tiden. De kunde verkligen.
Kul att se och snygga bilder.

MvH
Johnny
Svar från syntax 2022-11-25 10:29
Tack för det!
Det är ett finskt bygge av en känd båtbyggare på 1920-talet. Klinkbordläggningen är tätt kopparspikad och spanten sitter tätt. Det känns tryggt när man med full fräs klyver vågorna... :-)
Fin båt, fin picknickkorg och fin motor!

Motorn har precis som du skriver gamla anor. Hos mina kusiner i Borgåtrakten hade familjen en liknande, men av förkrigsmodell. Den hade knoppar på svänghjulet, man startade med att dra i en knopp, det funkade faktiskt. Vi åkte nåt som påminde lite om vattenskidor, inte 2 skidor utan en bred skiva, det gick inte jättefort men var kul!
Svar från syntax 2022-11-25 11:05
Tack Måns.
Det är nog många av oss gamla stötar som har egna minnen av liknande motorer - och omständigheter kring detta.
Underbara bilder av en underbar båt i en underbar miljö! /Sven
Svar från syntax 2022-11-25 15:32
Tack för det fina omdömet Sven!
Fina Ålands-bilder och en stilig gammal träbåt. Kommer att tänka på Aina Cederblom som också förlitade sig på Archimedes när hon gav sig ut på sina `äventyr´.

http://stigsandelin.öregrund.se/historiskt.se/inledning.htm

/Stephan
Svar från syntax 2022-11-25 17:04
Tack för länken! Jag tror att Aina Cedreblom var med i Lasse Holmqvists "Här har du ditt liv" någon gång på 1970-talet. Rent märkligt hur hon kunde göra sina långa resor på öppet hav i en liten öppen båt utan allvarligare förlisningar. Somliga tycks ha en skyddsängel!
Sabud 2022-11-25 18:42
Såg den nyss på svt play (de gjorde intressanta program en gång i tiden). Om man inte orkar se allt kan man börja 30:40 in i programmet där hennes egna filmer visas.

https://www.svtplay.se/video/16833446/har-ar-ditt-liv-oppet-arkiv/har-ar-ditt-liv-sasong-1-avsnitt-4

/Stephan
Så där skall man färdas på vattnet! Inte som för de flesta idag att det måste vara två 300 hk (minst) motorer, det kan knappast vara nån njutning. Du hinner åtminstone se mera.

Tommy S.
Svar från syntax 2022-11-25 17:06
Precis min mening Tommy.
Trevligt och vacker båt. Rak stäv klyver sjön bra men har en tendens att ta över sig vatten i motsjö. Liknar båten en Petterssonbåt under vattenlinjen? Motorn liknar vad svärfar kallade ”sjögull”. En blänkande klenod.
Svar från syntax 2022-11-25 22:23
Vattenkroppen är inte riktigt som en Petterson. Buktar lite längre fram. Klyver vattnet lite sämre, men lyfter bättre i motsjö.
Morfar hade en Penta U-21 på 4 hästkrafter på denna båt.
Drar jag på för fult med den urstarka boxern på 12 hästkrafter med sitt höga vridmoment, skulle jag riskera att köra sönder båten i motsjö. Så någon "sjögull" är det inte precis (Brittiska Seagull är en liten pluttemotor på runt två hästar).
En vacker båt med karaktär, min första tanke var "handbyggd på lokalt varv". Åldern är ju fantastisk - vilket trä håller så länge? Nu är jag långt från någon specialist på båtar och ännu mindre på utombordare, men det är en vacker motor, också med egen karaktär, konstruktionen låter ju som "håller 100 år" med lite omvårdnad.
Svar från syntax 2022-11-26 16:39
Tack Stefan
Med åldern på båten är det en slags "tvåstegsraket". Det byggdes 1920 två likadana båtar. En för min morfar och en för hans syster. Denna syster var gift med en barsk sjökapten som genast trumpetade. "...att du skulle köra egen motorbåt!! Kommer inte på fråga". Detta var ju för 100 år sedan.
När jag på 1960-talet fick händerna på den, hade den i omgångar legat upplagd och skyddad långa tider.
Måns H 2022-11-26 18:46
Hur länge håller trä? Tusentals år om träet hålls helt torrt (det finns träföremål från faraonernas tid) och jättelänge i grundvatten (pålning), sötvatten och även Östersjövatten. Röta och annan nedbrytning sätter in däremellan.

100 år och i så gott skick beror nog på det Peter säger, bra bygge och en period under tak, men också att underhållet varit omsorgsfullt - av bilderna att döma precis rätt avvägning mellan att göra för lite och för mycket, i det senare fallet att man slipar bort träet.
Svar från syntax 2022-11-26 21:50
Man får väl tacka för tilliten Måns - men det är nog riktigt det du säger. Jag har skött min båt under åren lagom, men adekvat.
En mycket vacker båt! Härligt att ha en sån unik motor i den också.
Hälsningar, Bjarne