Bilder & teknik från förra århundradet

1968

Året var 1968, alltså för 54 år sedan. Det här är min generation, och när jag i dag visar bilder på vad som hände det året för många av mina generationskamrater - så skruvar dom generat på sig och vill gärna byta samtalsämne.

                      _________________________________________

Farbrorn och tanten fattade inte vad det var frågan om - och det gjorde nog inte jag heller

På span efter klassfienden...

Denne man gick inte att provocera

Någon av kommittéernas mångfald redovisar sina slutsatser

                                              ______________________________________________________

Jag började fotografera året 1965, och 1968 hade jag just gått över till småbildsformatet från bälgkameror i 6x6.

Utrustningen för dagen är gamla grejer som jag kunde köpa rätt billigt vid den här tiden. För reportaget svarar en Contax II med Sonnar 2/85 utan antireflexbehandling. På kamerahuset satt en universalsökare av revolvermodell - allt från 1930-talet. Det gick (och går) att ta sig fram även med sådana grejer. Jag var vid denna tid en studerande med mycket begränsade resurser.

Inlagt 2022-11-18 09:20 | Läst 1060 ggr. | Permalink

"Utsökta bilder på hur det gick till i många kretsar. Vi trodde ju att vi visste allt, var vetenskapliga och sisådär. Just det enkla budskapet med klara och tydliga utpekade fiender gjorde det möjligt att mobilisera såsom det gjordes. Även jag fastnade i några år och det var svårt att ta sig ur, men även detta gjorde man med besked... En liten tanke - just psykologin hos typerna i dagens gäng som har så förtvivlat svårt att dra sig ur det de håller på med har troligen likheter med vad många av oss upplevde under "uppvaknandet" och "normaliseringen" på den tiden."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jo, det där var tider det! Fast själv var jag aldrig med på det tåget, och det var väl gånger man nästan kände sig mobbad.

Och inte blev det väl så mycket bättre av att jag i klädsel, hakprydnad, brillor och frisyr var på pricken lik den där killen som enligt din text "redovisar kommitténs slutsatser". Fast inte trodde jag ens på den tiden att en kommitté skulle kunna åstadkomma några "slutsatser". Möjligen "kompromisser", men inte i det klimat som rådde då...

Och min fotoutrustning var inte mycket att skryta med heller. ;-) Fast, jag hade en liten Tessina på ett armband, men då blev man misstänkt för att vara Säpo-agent....
Svar från syntax 2022-11-18 12:44
Om vi tänker efter Per, så var det ingen hejd på vad man trodde att man skulle kunna åstadkomma. Man trodde till exempel lite till mans att man skulle kunna välta omkull hela samhället.
Texten får mig att fundera på om dagens aktivister som är med i demonstrationer och aktioner för Extinction Rebellion, Just Stop Oil etc. kommer att skruva på sig om 40-50 år när de ser tillbaka på den här tiden...

Bra bilder överlag här, Peter.

Mvh
Fredrik
Svar från syntax 2022-11-18 16:46
Tack för det Fredrik. Bildresultatet är ju rimlig med tanke på att jag var så oerfaren då.
Och ja - det är en intressant tanke du för fram!
Jag tycker det är en fin bildberättelse.
Minns den rörelsen från skolans samhällskunskap. Jag hölls med modellbygge och DXing på den tiden.
Fina bilder.
Svar från syntax 2022-11-18 20:35
Tack Jerry. Kul att du gillade bilderna.
Gillar bilden med kommunistskylten i barnvagnen mest, så talande, men barnet växte kanske upp och blev yuppie med stora aktieinnehav? Jo, detta vill säkerligen många inte tala om, men jag gör det gärna: Hur kunde jag bli så lurad? Så här i efterhand kan jag få en känsla av att det inte var tillfälligheter allt jag överöstes med, är verkligen idag inte stolt över hur dum jag var som gick på det under ett par år innan förståndet återvände.
Svar från syntax 2022-11-18 21:56
Starkt att du vidgår att du lät dig ryckas med! Ungdomen är idealistisk och låter sig lätt förföras av förenklade modeller med tveksam agenda. Det var fel - men ungdomen ville väl.
För min del var det nog närmast en rad tillfälligheter som ledde till att jag inte gick på detta.

Min favoritbild är tanten och farbrorn av den äldre generationen som står helt förvirrade och undrar om världen har blivit galen?
Häpnadsväckande bildserie - du har fått ihop den där dynamiken som rådde. Stormöte hela tiden. Mamman i kortkort med barn med skylt "Alla reaktionärer är papperstigrar".

Bra, ofta utmärkt fototeknisk kvalité. Vilket tidsdokument!

Och ett dokument som väcker minnen och känslor!
Svar från syntax 2022-11-18 22:05
Tack Måns. Det är kul när man får en sådan uppskattning! Jag var lite tveksam inför publiceringen, och undrade hur det skulle tas emot.

Med tanke på att jag var helt nybakad som fotograf, hade en haltande utrustning med ej antireflexbehandlad optik och en slutare som gav tider som stämde dåligt - så tycker jag nu, över ett halvsekel senare, att det föll rimligen väl ut.
Säkert vill de inte höra om det, lika lite som de SD-politiker som gick och heilade på 80-och 90-talet och som idag sitter i partitoppen, vill höra talas om det de gjorde då idag. Ett exempel är Klas Eklund som var engagerad på yttersta vänsterkanten på 70-talet, blev sedan chefsekonom, senior economist och hållbarhetsekonom på SEB under ett 20-tal år. Ofta var det de välbeställdas barn som blev vänstersktivister, de som gick på högre utbildningar. Det var sällan arbetarbarn. Det var väl nån slags ungdomsrevolt mot det välmående livet i medel- och överklassens miljöer? När de växte till sig falnade aktivismen och de blev som sina föräldrar.
Svar från syntax 2022-11-19 09:18
Jag vet inte riktigt vad jag skall svara Nils, eftersom du inte har några synpunkter på bilderna. Dom måste ändå ha berört eftersom du tog dig besväret att skriva - och säkert har du rätt i sak.
Nils Bergqvist 2022-11-19 18:01
Ja det är ju rent dokumentära bilder som på ett bra sätt visar hur stor uppmärksamhet denna vänster hade kring 1968, trots att den nästan aldrig varit mindre än så sett till röstetalet i riksdagen. Bara 3% för VPK som minskade kraftigt från valet 1966, och sen 0% för övriga partier som inte kom in i riksdagen, där väl denna extremare variant av vänsterkommunism som hördes och syntes på gatorna får inlemmas. Men både VPK och övriga partier ökade lite grand under 1970-talet men kom aldrig upp i nivå med det V har haft under senare år. Så idag är ju vänstern betydligt större än den var då. Att det fick så stor uppmärksamhet då 68 och under 70-talet, berodde nog på den allmänna vågen då med studentupproren i Frankrike t.ex där man gick ut på gator och byggde barrikade, och det som följde med den tyska extremvänsterns terror-aktioner som spred sig ända till oss. Här var det kårhusocckupationer och annat. Men vänstervågen då var aldrig särskilt stor och betydde nog mindre än av folk inbillar sig idag. Sverige i allmänhet var inte så vänsterorienterat då. Det var S som var stora. Egen majoritét med 50,1% i valet 68. Och visst var s mera vänster då än idag, så på så sätt var vänstern stor givetvis.
Wow, vilken dokumentation! Fantastiska bilder, svartvitt ger perfekt retrokänsla. Och att ungdomarna faller för känslan är precis som det ska, ja har svårare för Jan Myrdal tex som aldrig fattade vad Pol Pot höll på med, hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2022-11-19 09:23
Det var ingen dålig recension - Tack!!
Men Björn, du får nog aldrig Stalinpriset (eller döpte inte Myrdal om det till Leninpriset?).
PMD 2023-03-17 13:57
Jag tror inte att Jan Myrdal-priset någonsin har kallats för Stalinprinset. Myrdal själv instiftade inte priset utan det gjordes av hans fans.

Suveräna bilder! Jag var inte tillräckligt gammal för att vara med i demonstrationer 1968 (men jag hade börjat fotografera). Numera är jag för gammal för att gå med i demonstrationer. :-)

Du har fångat många situationer som vi numera nog tycker kan vara lite dråpliga, men då var det blodigt allvar.
2022-11-19 11:53   Justus
Utsökta bilder på hur det gick till i många kretsar.
Vi trodde ju att vi visste allt, var vetenskapliga och sisådär. Just det enkla budskapet med klara och tydliga utpekade fiender gjorde det möjligt att mobilisera såsom det gjordes.
Även jag fastnade i några år och det var svårt att ta sig ur, men även detta gjorde man med besked...
En liten tanke - just psykologin hos typerna i dagens gäng som har så förtvivlat svårt att dra sig ur det de håller på med har troligen likheter med vad många av oss upplevde under "uppvaknandet" och "normaliseringen" på den tiden.
Svar från syntax 2022-11-19 12:20
Tack för det fina omdömet.
Det ligger nog mycket i din analys. Skall man nu vara lite elak, så kan man börja göra jämförelser med delar av dagens klimatrörelse (Greta-delen eller så...).

Och det där med svårigheterna att dra sig ur på den tiden: Det kallades ju inte Vietnam-nam för intet.
Det år då jag föddes :)
Ett fint tidsdokument du har här, Peter. Kanske du kan hitta ännu fler bilder från den tiden och göra ett projekt av det hela?
Skrämmande egentligen hur svenska ungdomar, barnfamiljer och även äldre svenskar kunde på gator och torg i slutet av 60-talet och hylla Mao Zedong, en diktator som har flera miljoners människoliv på sitt samvete. Och att man t o m kunde få de små barnen att bära skyltar med Mao Zedong, Josef Stalin och andra av historiens största massmördares ansikten på.
Kanske man inte visste så mycket vid tidpunkten då bilderna är tagna, 1968? Eller att man kanske förträngde det för att man så gärna ville tro på att Kommunismen är god, och att det är USA och Kapitalismen som är ondskan? Men hur som helst, viktigt att man visar hur det var i Sverige på den tiden.
Svar från syntax 2022-11-19 16:59
Tack Johan.

Svåra frågor. Året 1968 hade väl Mao ännu inte avslöjat sig. Hans blodbesudlade händer var ännu inte riktigt synliga. När det gäller dom andra herrarna så visste den som ville veta - andra inte. Ungefär som med nazisterna efter 1942-43.
Fantastiska bilder som tar mig tillbaka! På gott och på ont. Ur min egen minnesbank: Det var ju här "man" skulle vara om man brydde sig om mänskligheten. Kanske inte just med MAO men med vänstern. Alla andra försökte ju bara luras och sko sig på just denna mänsklighet. Och "vi" skulle ju inte bli som Mao eller Stalin/Lenin.."vi" skulle ju lyckas vrida allt till bara det goda...för alla.
1968 var jag 12 år så för ung att protestera då men ändå djupt påverkad, minns ett program på TV ngn gång efter 73 när man berättade om stadion i Chile och Victor Jaras krossade händer...det förde mig ett par år senare till en källare i Alviks villakvarter där "Chilekommitten"(??) höll till, jag ville ju vara med och vara en av de som brydde sig.Ingen brydde sig om mig och jag åkte hem lika ensam som jag kom...några år senare står jag på Hötorget den 1:a maj och lyssnar på VPK.Dina bilder här känns som det mötet. Det var slutet för mig, med stormöten och tron på såna här massrörelser Som bygger på att dela upp oss i de goda och de onda.....den energin den kraften, den var förförisk MEN det kändes som att stå på ett möte i Tyskland under nazitiden.
Svar från syntax 2022-11-19 18:49
Tack för berömmet Annelie, och tack för din berättelse - den berörde mig!
Wow, vilket tidsdokument! Bra och kul att bli påmind om dåtidens politiska läge.
Hälsningar, Bjarne
Svar från syntax 2022-11-24 11:15
Tack för det Bjarne!
Jo, när jag skannade och bildbehandlade hamnade jag plötsligt tillbaka till 1968 - satt med tom fjärrskådande blick en lång stund... :-)
Riktigt fina bilder!
I händerna på rätt person så kunde kamera, optik och film som var gamla redan på 60-talet verkligen leverera hög kvalitet.
Fint att få se.
Tack

J O
Svar från syntax 2023-02-09 11:10
Tack för det Jan Olof! Det var fint beröm.