Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6427 // Det är ofta någon annans fel! ;)

Det här känner vi nog igen! ;) Nyss så bloggade någon om Zeissobjektiv och då e det kört! De e klart man hänger på! Så det är egentligen inte mitt fel att jag visar en bild på ett Zeissobjektiv från 1948! Och det här gäller väl andra bloggare också, börjar nå'n visa bilbilder, eller matbilder eller "nuharförstasnönkommitbilder" eller fågelbilder, naturbilder så följer såklart några andra bloggare efter i samma intressesfär!

Och skall man tänka i stort också, att hänga på, och i IRL, så efter ett reportage i DN om tex. ett Naturreservat i Stockholmstrakten, då skall man akta sig att åka dit några veckor därefter, för alla DN prenumeranterna är där!  ;) Så om man nu skall försöka göra en analys av det här, om att följa John alltså, även på nätet, så handlar det nog om att man vill vara en i gänget!  Elementärt käre Watson, det handlar om social samvaro! Mycket av aktiviteten på nätet handlar just om social samvaro! Det e bla. därför det finns en gillaknapp! :)
Och den som ändå sticker ut i något ämne, inte följer med riktigt, se upp, det finns ordningsmän på nätet! Jag tror det finns fler ordningsmän på nätet än i verkligheten! Det e kanske på nätet som dom samlas!  ;)

Fortsättning i ämnet Zeiss och vad gäller objektivet som sitter på kameran, via adaptern alltså, så är den här adaptern, jag har nog sagt det förut, det är en mycket bra och välgjord adapter! Och beröm kan man inte få för mycket av, i alla fall inte på nätet, så tack Amedeo för den här adaptern där man kan använda äldre Zeiss/Contaxobjektiv både med yttre och inre bajonett på en Leica! Återvinning av äldre objektiv, om man skall försöka sig på ett begrepp som ligger i nutiden! :)

.

Och på den här lilla Tessaren, så använder jag ofta ett filter som det står Pentax på! Inte helt historielöst, om jag får säga det själv! ;)

Och om någon undrar om något annat, tex. på den översta bilden, så tömde jag kamera på en filmrulle nyss!

/Bengan

Postat 2023-11-19 07:51 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6425 // Influerare och det onödiga skrivandet om Leica M6! ;)

Det är en artikel i DN i dag om influerare! Ni vet dom där som skriver om nåt på nätet och så springer alla och köper det dom skriver om! Eller gillar det dom skriver om! Ofta e det kvinnor som skriver och kvinnor som köper! Rätta mig om jag fattat fel! Nu har det skrivits en del om Leica M6 den senaste tiden, och jag har suttit och letat på nätet efter något litet mer sansat skrivande om den här gamla kameran! För det är ju en ganska gammal konstruktion, och desutom analog!

Med icke, det e som ett enda stort hallelujamöte på nätet för den nya M6! Har dom också blivit lurade av skickliga Leicainfluerare! För ärligt talat, den här M Leicakonstruktionen den va ju sista nödropet från Leica innan SLR-kameran tog över! Och att som i den här gamla kameran överföra en avståndsmätarbild via en mekanisk arm och rulle, hur exakt blir det efter några års användande! Och fota via en ljusram i stället för genom objektivet, hur exakt blir det! ;)

Men du själv då, kanske någon frågar mig, varför använder du en gammal M6? Det kan vara för att det är en gammal vana sedan 1960-talet,
och numera så har jag kommit litet i mittfåran genom att ha en M6:a!  :)

Men för att få någon ordning på det här, och influerare, det är att inte läsa så mycket om vad som skrivs om Leica! Om man nu tycker det skrivs för mycket om kameran! Dra undan plattformen för influerarna alltså! Även för Leicabloggare! Man kan inte förbjuda nätet, men däremot kan man styra sitt tittande!
Så valet är ditt! :)

/Bengan

Ps. När det gäller reklam och påverkan så finns intressant läsning här!

Postat 2023-11-18 10:15 | Läst 614 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6433 // Gatufoto med Leica M6 i London

Hittade intressanta saker om Leica M6 på Youtube i veckan som jag lade en länkt till i gårdagens blogg! Det handlade bla. om en fotograf som normalt fotar med Leica Q som fick låna en Leica M6! Väl sevärt! Här är länken igen för den som vill!

.

Killen som normalt fotar digitalt och hade det litet svårt i början med att ladda film i kameran! Och sedan att spola tillbaka när det va dags!

.

Det blev en del annat intressant att se för man använde ett Voigtländerobjektiv på M6:an! Litet som "att sätta regummerade däck på en Ferrari" som någon sagt! ;) Men underligt nog så verkar det vara ganska vanligt köra regummerat på en M Leica, jag själv gör det!

.

Vad jag förstod så va det spännade för en digitalfotograf att fota analogt! Att fota på riktigt liksom! ;)

.

Och returspola filmen! Och det här att gå och fota med M6 i London det var bra och kul filmat! :)  Väl värt att se och höra snacket under tiden! Så passa på!

/Bengan

Postat 2023-11-17 23:37 | Läst 464 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6424 // Back to basic! Och Leica i London!

Efter att ha tittat in i den "nya härliga AI världen" så är jag tillbaka i min lilla fotovärld, den som jag mest gillar, IRL och analogt! Nåja, visst har jag mobiltelefon och som jag även fotar med, som här, men den "riktiga" fotografin den gör jag analogt! ;)

.

I går fotofika på Viksängen, kul, fnittrigt, hög stämning och ganska litet om fotografi! Fast här fotade jag en kort stund av allvar! :)

Jag kade fram min kamera också, för att andra skulle få känna på den och ta bilder! Nu är det bara en eller två bilder kvar till framkallning! Kom nyss på att man måste träna för att hålla sina kunskaper kvar! Skall göra några kopior via Crimson, och det lev "hur va det jag nu gjorde med nivåer i mitt gamla PS!" Ett PS utan AI! Men det löste sig!

Och att fota med Leica M6 flyter på bra, det enda som inte riktigt flyter på bra är framkallningen kan nå'n såklart tycka! ;)
Jag tror det mycket bottnar i att man är så van med den nya tekniken, den digitala, där man kan se bilden direkt! Och att man kanske har kvar en egen  leveranstvångskänsla, efter sin arbetstid, för när man arbetade så måsta man ju levera resultat! Och då för man över sina snabbapåmedbildenkänslor även på andra!
Så tror jag i alla fall!

Det här är en fritidsverksamhet, hobby, som bedrivs olika av olika människor! Alla kan inte bete sig lika! Då blir det ju en monokultur! Och det kanske det redan är i dagens samhälle! Kalla det för mittfåran! Men visst skall jag försöka framkalla några rullar framöver! Så sitt lugnt i båten! :)

Som sagt, Back to Basic, och ha en bra dag ni med!

/Bengan

Ps. Hittade nå't kul på Youtube från London! Det kanske finns någon Londonfotograf som läser bloggen och kan känna igen sig litet! :)
https://www.youtube.com/watch?v=PwQi6M8A2kU

Postat 2023-11-17 07:07 | Läst 509 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6423 // Visst kan man ha synpunkter, självklart! :)

AI är här på många områden! För att nämna några, så använder vi AI i stort sett varje dag i typ våra smarta telefoner, i våra bilar, vi möter ofta AI när vi ringer till någon kundtjänst hos något förtag, läkemedelsföretag avvänder AI för att kontrollera och utveckla mediciner, forskare använder AI för att snabba upp sitt arbete, och AI kan upptäcka  nya kommande varianter av Covid! Det finns även AI-funktioner som syns litet mer för oss fotografer, då det ligger närmare, som i fotografiska bilder! AI finns i de flesta av våra nya bildbehandlingprogram, konstnärer använder numera AI-bilder, företag använder AI-bilder i reklam, osv, osv, osv!

För min del så ville jag testa och se vad AI kunde göra i ett mycket litet segment, i porträttfoto! Via en prompt som man säger! :) En promt i tex. ChatGPT är den skriftliga frågan eller meningen som användaren ger som inmatning till chattroboten för att få ett svar.
Jag tycker den här porträttbilden blev ganska bra som jag gjorde via Adobe Firefly!

Nu har jag förverkat mina månatliga gratisbilder i Adobe Firefly, så nu dröjer det ett tag innan det blir fler AI-bilder från mig! Jag har tidigare testat en AI som färglade svartvita bilder, bl. en tri-X bild från 1960-talet! Det fungerade, men jag misstänker att nu fem månader senare hade det blivit mycket mycket bättre! AI förtsätter att utvecklas, eller utvecklar sig själv, vare sig vi gillar det eller inte! För det är stora företag som styr det här!
Och man behöver inte gilla det att det är dom som styr, inte gilla AI heller ;)

Så här blir den den sista AI-genererade bilden via Adobe Firefly från mig på ett tag! :)

Här finns mer att läsa om AI!

/Bengan

Postat 2023-11-16 22:18 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa