The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6423 // Visst kan man ha synpunkter, självklart! :)

AI är här på många områden! För att nämna några, så använder vi AI i stort sett varje dag i typ våra smarta telefoner, i våra bilar, vi möter ofta AI när vi ringer till någon kundtjänst hos något förtag, läkemedelsföretag avvänder AI för att kontrollera och utveckla mediciner, forskare använder AI för att snabba upp sitt arbete, och AI kan upptäcka  nya kommande varianter av Covid! Det finns även AI-funktioner som syns litet mer för oss fotografer, då det ligger närmare, som i fotografiska bilder! AI finns i de flesta av våra nya bildbehandlingprogram, konstnärer använder numera AI-bilder, företag använder AI-bilder i reklam, osv, osv, osv!

För min del så ville jag testa och se vad AI kunde göra i ett mycket litet segment, i porträttfoto! Via en prompt som man säger! :) En promt i tex. ChatGPT är den skriftliga frågan eller meningen som användaren ger som inmatning till chattroboten för att få ett svar.
Jag tycker den här porträttbilden blev ganska bra som jag gjorde via Adobe Firefly!

Nu har jag förverkat mina månatliga gratisbilder i Adobe Firefly, så nu dröjer det ett tag innan det blir fler AI-bilder från mig! Jag har tidigare testat en AI som färglade svartvita bilder, bl. en tri-X bild från 1960-talet! Det fungerade, men jag misstänker att nu fem månader senare hade det blivit mycket mycket bättre! AI förtsätter att utvecklas, eller utvecklar sig själv, vare sig vi gillar det eller inte! För det är stora företag som styr det här!
Och man behöver inte gilla det att det är dom som styr, inte gilla AI heller ;)

Så här blir den den sista AI-genererade bilden via Adobe Firefly från mig på ett tag! :)

Här finns mer att läsa om AI!

/Bengan

Inlagt 2023-11-16 22:18 | Läst 438 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej. AI är spännande men som flera påpekar, AI arbetar med det som redan finns. Vad händer när AI börjar arbeta med sina egna bildmontage för att skapa nya bilder..?
Fin bild för övrigt, så här från åskådarplats. Men lite avdrag på hur huvudet är satt på hals och kropp. Svårt det där med glidande oskärpa och var ljuset bör komma ifrån. ( Men säg inget till AI. Den karamellen har vi för oss själva.
/Gunnar S
syntax 2023-11-16 23:29
"Vad händer när AI börjar arbeta med sina egna bildmontage för att skapa nya bilder..?"

Jag skulle gissa att det inte händer någonting - annat än att det kommer mera av samma sort. AI vet nämligen inte vad en bild är för något. Den har aldrig sett en bild - det skall man nog hålla i minnet.

Som det tidigare har talats om här, så vet vi själva inte vad själva livsupplevelsen är och hur den fungerar. Därför kan AI aldrig få kläm på vad en upplevande varseblivning är. Den har inte sett något, hört något, eller förstått något av sådana saker.
AI är i bästa fall en nyttig apparat - på samma sätt som vi har tillverkat nyttiga apparater sedan århundraden tillbaka. Att sedan avancemangsgraden ökar efter hand är väl ingenting som skall utlösa en skräckblandad förvåning - det har ju alltid varit så med den tekniska utvecklingen.

Det är alltså lugnt. Bara att luta sig tillbaka och kolla in läget... :-)
mombasa 2023-11-17 17:08
Det kommer nog inte hända något, inte ens att bilderna så att säga kommer gå på rundgång. AI, eller snartare de program som ska hantera bilderna förstår så klart inte bildernas berättelser. Programmen styrs av de prompter som användarna formulerar. För entusiastiska fritidsfotografer kan programmen nog bli ett roligt tidsfördriv; hur väl lyckas programmet att tolka beställningen? Man sitter på åskådarbänk och förväntar sig någon form av prestation. Annorlunda kan det bli för professionella fotografer som arbetar i det oförargliga bildsegmenten. Bilder som ska sälja, där det finns en beställare, med snål plånbok. Frågan togs upp i Fotografisk tidskrift i senaste numret. Där i det kommersiella huserar nog frestelsen att komma lätt undan.
Samtidigt som i all publicering behöver mottagaren skärpa upp sig. Törs man säga utbilda sig.
/Gunnar S
Svar från Benganbus 2023-11-18 09:14
Utbildning kan vara ett fult ord i dag,
om det inte gäller utbildning för att kuna sköta jobbet effektivare på företaget! ;)
/B