Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5326 / Om fotografi


Ibland är det bra att inte skriva nå't om en bild!  Jag menar, att då får betraktaren sköta sig själv!

Å bilden har jag visat förut i en blogg!

/Bengan

Postat 2021-03-14 20:41 | Läst 647 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5325 / Om Fotografi med Kiev!

Läst en del idag mellan skidutsändningarna på Tv! (Det här e en gammal bild)

Läste om fotografi alltså! Letade efter något bra om Kiev på nätet, nå'n som fotar med Kiev alltså, men hittade inget, bara om att fota med Contax! Flera stycken som fotar med en gammal Contax! Och en av dom skriver så här! "Where the Leica is all knobs and dials and busyness, the Contax is an integrated whole. The Leica is an unfinished engineer’s design, the Contax a Bauhaus aetheticist’s dream. Not until 1954, when Leitz released the greatest 35mm rangefinder design in history, the Leica M3, was anything comparable to the Contax made".

https://pindelski.org/Photography/2013/04/25/contax-ii/

Men en Kiev e ju nästan som en Contax, så det e väl bara att köra på i Kievensamheten! ;) För övrig så väntar framkallning snart! Jag har bara tre bilder kvar i Kievkameran från 1955, dom bilderna borde jag kunna knäppa av i eftermiddag!

/Bengan

Ps. Jag har faktiskt fotograferat med Kiev tidigare! Här på Bornholm för en tjugofem år sedan!

Postat 2021-03-14 16:25 | Läst 787 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5324 / Mitt analoga normaltillstånd börjar infinna sig! :)

Vad gäller mitt analoga normaltillstånd, så är det när exponerade filmrullar börjar ansamlas i kylskåpet! :) Nu kan såklart ordningsmän förfasas över det här, men vi har olika sätt att fotografera på, helt kortfattat!

För övrigt så har jag bytt kamera! Den Kiev från 1949 som jag fotat med tidigare, det känns inte bra! Jag menar, kameran fungerar utmärkt, men med den årgången så är det en fördel om den fungerar om jag skulle vilja sälja den! Så nu är det en Kiev från 1955 som gäller, den e nästan i nyskick, så den bör fungera utan problem ett antal åt till! Det är nog det här som är det stora problemet med den här kameratypen, den fungerar väldigt länge! En fasa i ett konsumtionssamhälle!

Jag hittade även en inskjutbar optik från år 1949, en Sonnar från Krasnogorsk 1:2/5 cm, i mycket bra skick den med, som får bli optik på 55-kameran! Har även ett Heliopan UV-filter på optiken, ett filter som e märkt "Digital E", hoppas det går bra att fota analogt med det filtret! ;)

Vad gäller de här Kiev-kamerorna, så hade jag en "direktimport" från Ryssland för en tjugo år sedan! Rajje på Sergelfoto i Stockholm hade ryska kontakter, och en av dom Misha, som fixade Kievkameror åt mig! Utan kontakter så står man sig slätt! "No man is an island, No man stands alone...."

Ni som inte är så hemma på Kievkameror, här finns läsning om Kiev!

Som sagt, det analoga normaltillståndet börjar infinna sig! Hoppas snart det gäller livet i övrigt också, normaltillstånd alltså! Typ att vaccinationerna kan fullföljas, så vi kan börja röras oss normalt ute och inne i samhället igen!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-03-13 08:09 | Läst 1023 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5323 / Leica och Contax

Det är intressant, att se hur småbildskamerorna Leica och Contax under åren har inspirerats av varandra! Leica startade upp det hela med en liten behändig "fickkamera" som man lätt kunde ha med i fickan när man tex. bergsvandrade! Och en mycket bra optik följde med kameran, Elmar! Och kameran såldes bra och utvecklades med en modell som hade en inbyggd avståndsmätare!

Zeiss såg såklart det här och även leicaförsäljningen! Och utvecklade sin egen motsvarighet, Universalkameran Contax! Contax hade desutom många fler tillbehör, och även ljusstarkare optik! Därför namnet Universalkamera! Men som någon så klokt sagt: "The essence of the Leica idea was the principle: "reasonable quality for a reasonable price". Contax was from a completely different league ..."

Och 1936 kom Zeiss med Contax II, en kamerakonstruktion som blickade minst tio till femton år framåt i tiden! Sökaren och avståndsmätaren hade man nu satt ihop, mätsökare alltså! Och bajonettfattning för optiken! Och ett avtagbart bakstycke! Och metallridåslutaren var ytterligare utvecklad! Framtiden va redan här! Det va ju nästan som en Leica M3, fast året var 1936! ;)

Intressant ämne det här!

/Bengan

Ps. Å vad gäller den fotografiska nutiden, så fotograferar jag med en replika av Contax II från 1936, fast den här Contax-replikan är från 1949! :)

 

Postat 2021-03-12 11:21 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5322 / Om någon tycker en Leica med optik e dyr vad va då en Zeiss Contaflex? :)

"The Contaflex was one of the most expensive cameras of its time" 

Nu är jag absolut ingen kännare av Contaflex, men vad jag vet så va den väldigt dyr på 1930-talet! Och jag hittade faktiskt ett Contaflexpris i en bok, "Auf den spuren der Contax" av Kuc.  En Contaflex med 1,5 Sonnar kostade år 1935,  765,- Reichmark! Å en medelinkomsttagare hade en lön kanske runt 140,- Reichmark i månaden 1935? Så det blev till att spara ett antal månadslöner om man ville ha en Contaflex! :)

* Å nyss va jag inne på en historisk sida för Zeiss på Facebook, och där hade någon lagt ut en bild på en Contaflex med en Biogon 2,8/3,5 cm med en mycket, mycket "very rare" extrasökare! Så då åkte nog prislappen upp ännu några steg!  :)

För övrigt så är det nog inte många nutida fotografer som hört talas om kameran!

Här är mer att läsa!

/Bengan

Ps. En kommentar om Leica på Zeissidan vid Contaflexbilden: "The essence of the Leica idea was the principle: "reasonable quality for a reasonable price". Contax was from a completely different league ..."
De va då de! ;)

Postat 2021-03-11 10:32 | Läst 1230 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa