The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5323 / Leica och Contax

Det är intressant, att se hur småbildskamerorna Leica och Contax under åren har inspirerats av varandra! Leica startade upp det hela med en liten behändig "fickkamera" som man lätt kunde ha med i fickan när man tex. bergsvandrade! Och en mycket bra optik följde med kameran, Elmar! Och kameran såldes bra och utvecklades med en modell som hade en inbyggd avståndsmätare!

Zeiss såg såklart det här och även leicaförsäljningen! Och utvecklade sin egen motsvarighet, Universalkameran Contax! Contax hade desutom många fler tillbehör, och även ljusstarkare optik! Därför namnet Universalkamera! Men som någon så klokt sagt: "The essence of the Leica idea was the principle: "reasonable quality for a reasonable price". Contax was from a completely different league ..."

Och 1936 kom Zeiss med Contax II, en kamerakonstruktion som blickade minst tio till femton år framåt i tiden! Sökaren och avståndsmätaren hade man nu satt ihop, mätsökare alltså! Och bajonettfattning för optiken! Och ett avtagbart bakstycke! Och metallridåslutaren var ytterligare utvecklad! Framtiden va redan här! Det va ju nästan som en Leica M3, fast året var 1936! ;)

Intressant ämne det här!

/Bengan

Ps. Å vad gäller den fotografiska nutiden, så fotograferar jag med en replika av Contax II från 1936, fast den här Contax-replikan är från 1949! :)

 

Inlagt 2021-03-12 11:21 | Läst 726 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ta du å stoppa ett fulladat batteri i digitalkameran å kör 500 bilder på korvmojjen i byn ;) trevlig helg :)
Svar från Benganbus 2021-03-12 14:10
Tack för tips! ;)
Trevlig helg tillbaka! :)
B)
Hej Bengt

Vilken typ av bajonettfattning är det på Contax II? Finns det adapter så att man kan använde Leica-objektiv med M-fattning på Contaxen (om vilket kanske en del renläriga Contax-fans säger "Gud förbjude"?)

Det omvända är ju inget problem - jag har ju själv flera Zeiss-gluggar med Leica M-bajonett...
mvh
/B
Svar från Benganbus 2021-04-01 22:29
Ursäkta väldigt sent svar Börje! :)
Adapter för Leicaoptik på Contax II och III finns inte vad jag vet. Numera går det tex att sätta Leicaoptik på Zeiss Ikonkameran, och på Voigtländer Bessa mfl.
/Bengan
ojanson 2021-04-05 21:53
Nej, det funkar inte. Avståndet blir fel, och du skulle inte kunna fokusera på oändligt. Bara makro.
Canalog 2021-04-06 02:14
Va trist! Jag skulle annars kanske kunnat tänka mej att lägga en fin Contax II eller III till min ”bakåtsträvar”- kamerasamling. Men då får jag väl oxå köpa ett Contax-objektiv, kanske ett Tessar 50/1,5 om det inte blir alltför svettigt i pris.

Kiev-freakarna här på Fs kanske tycker att nån Jupiter-glugg skulle väl kunna duga åt mej, men ICKE! !! (Ett Kiev-objektiv på en Contax vore väl som att ”svära i kyrkan”...)

Nä, jag skulle inte känna mej bekväm med det, tror jag, även om det går...vilket jag heller inte är säker på om det funkar? Eller MÅSTE det vara bara original Contax-objektiv på Contax kamerahus?

Vi får se...jag kanske håller mej till de fina M-Leicorna och möjligen Zeiss-gluggar därtill, men att ge sig in på Kiev och diverse ryska objektiv vore liksom ”att bli lite kommunist” skulle det nog kännas för mig, tror jag.

För att travestera lite på CH Hermanssons bevingade ord...”Nån j-a ordning får det väl vara även på ett kamerasystem...”

God fortsättning även efter påsk!
/B