Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Det sjätte massutdöendet

Det kom tråkiga rapporter från Världsnaturfonden igår. Sedan 1970 har mer än hälften av alla djur i världen försvunnit och bara inom några år kan två tredjedelar ha drabbats av samma öde. Ett massutdöende som vi människor håller på att skapa.

I bedrövelsen finns dock en ljusglimt. Vi lär kunna vända på utvecklingen om vi vill och det finns goda exempel på hur god naturvård kan förbättra eller åtminstone bromsa den här utvecklingen.

*

Bilden, ett fotomontage, har ingenting med FN- rapporten att göra, men jag tyckte ändå att den kunde passa i sammanhanget. Montaget består av två bilder, den ena från solförmörkelsen 2015, den andra av en kråka från i mars innevarande år. Förstoras för bästa upplösning.

Inlagt 2016-10-28 08:01 | Läst 2689 ggr. | Permalink

"Jag hörde den rapporten - samtidigt rapporterades att Antarktis hav innehåller tusentals arter, som man inte vet vilka det är. Går alltså inte ihop. Man specificerar hur många arter som står inför sin utrotning, samtidigt som man inte vet vilka, och hur många arter som finns. Man skall vara försiktig inför alarmismen och kräva mer stringenta redogörelser. Ändå ser det inte bra ut för djurlivet, och allt emanerar från samma problem: Den exponentiellt ökande överbefolkningen. Alla våra miljöproblem grundar sig på detta. Ingenting går att vända om man inte vänder den skenande nativitetsutvecklingen. Bilden är mycket stilig!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag hörde den rapporten - samtidigt rapporterades att Antarktis hav innehåller tusentals arter, som man inte vet vilka det är. Går alltså inte ihop. Man specificerar hur många arter som står inför sin utrotning, samtidigt som man inte vet vilka, och hur många arter som finns. Man skall vara försiktig inför alarmismen och kräva mer stringenta redogörelser. Ändå ser det inte bra ut för djurlivet, och allt emanerar från samma problem: Den exponentiellt ökande överbefolkningen. Alla våra miljöproblem grundar sig på detta. Ingenting går att vända om man inte vänder den skenande nativitetsutvecklingen.

Bilden är mycket stilig!
Svar från Svedje 2016-10-28 09:23
Vad jag förstår gällde rapporten arter som vi känt till. I stort är det här inte ett enkelt problem att lösa. I det lilla kan dock en del göras. Ett litet exempel hämtat från mitt närområde är att man försökt återställa naturliga lekplatser för lax och öring i mindre älvar (tidigare använda som flottningsleder och därför rensade på sten och hinder). På bara några år har det här gett goda resultat. En mikroskopisk droppe i havet när det gäller bevarande av arter, men dock ett exempel på att vi kan påverka utvecklingen positivt.

Tack för kommentaren! Ha en trevlig fredag!
/Sture
syntax 2016-10-28 10:23
Jag håller med om det du säger. Det finns många små steg som är positiva, och som uttrycker en vilja till förändring - och även defacto många gånger är en förändring. Även jag glädjas åt detta, till exempel havsörnens enorma återhämtning, som jag kan iaktta vid min sommarvilla på Åland - wow!
Ändå är det små, små droppar i havet. Droppar som inte betyder någonting gentemot det underliggande generalproblemet, det vill säga den skenande exponentiella befolkningsutvecklingen. Enligt bibeln sade Gud: “Gå ut och uppfyll världen”. Dessvärre glömde han att tala om vad vi skulle göra sedan.
Detta bör man fundera och tala om. Dagsläget är nämligen en global förträngning/förnekelse. Man vill inte adressera problematiken, då man känner att utvecklingen är irreversibel och att man inte kan göra något åt saken. Ändå kan man det. Kina introducerade ettbarnsmodellen. Det är en framkomlig väg. I-länderna bör inför detta. Bara första barnet får samhällets stöd. Efterföljande barn är visserligen inte förbjudna, men får inga bidrag. Inga barnpengar, ingen föräldraledighet, inga dagar för sjukt barn, sist i dagiskön, och så vidare. U-länderna får inget som helst stöd från den rikare världen, inga biståndspengar, om man inte följer efter.
Det går alltså inte att säga att vi inte kan göra något åt saken.
Hej! Trodde först att bilden ej var manipulerad.. den var häftig i alla fall! Kan bara hålla med föregående talare.. Smärtgränsen kanske redan har passerats vad gäller folkmängden på våran jord, jorden kanske redan är 'oreparabel'.. Det vet ingen! De flesta vill väl ha lika standard som västländerna har, som då innebär stor förbrukning av resurser, som då inte räcker till.. Bottnar inte många av dessa flyktingar som finns i världen redan nu, i en brist på arbete/resurser i sina överbefolkade länder.. Kriget i Syrien är det bara en maktkamp och olika religioner som startat det, eller är det brist på arbete/resurser i ett land där folk bara blir fler med ett missnöje som startade det hela.. jag vet inte!
Hälsn!
Svar från Svedje 2016-10-28 09:31
Ja, ett stort och svårt problem där inte minst vi i de rika västländerna bidrar negativt genom vår höga resursförbrukning. Tänker på ett citat av Hans Rosling:" Två miljarder människor har tvättmaskin, åtta miljarder till ska ha det. Det blir en enorm förändring. Man kan inte tro att fem miljarder ska sitta och spela flöjt under ett mangoträd".

Bilden är egentligen inspirerad av en artikel på Fotosidan om ett ovanligt fotoprojekt i samband med solförmörkelsen 2015.
Hej,
Det är en skrämmande framtid. Ingen fågelsång?
Ha de bra
Bob
Svar från Svedje 2016-10-28 09:34
Man kanske ska vara glad över att man själv snart är utrotningshotad? Men tänker man på barn och barnbarn blir det knepigare.
Att utvecklingen är trist är tyvärr ett faktum. Undrar dock om Världsnaturfonden talar om antalet individer eller arter? Har faktiskt svårt att tro att antalet arter halverats på 45 år, däremot kan jag väl tänka att antalet individer minskat kraftigt Undrar också om det är däggdjur fonden talar om - fåglar, fiskar inte med?
Fantastiskt fin bild - att den är manipulerad tycker jag är ointressant så länge den inte ger sig ut för ngt annat!
Hälsningar/ Björn T
Svar från Svedje 2016-10-28 11:51
Rapporten handlar om individer. Illa nog ändå. Citat i siffror från Svt:s nyhetssajt:

"The Living Planet Index mäter hur antalet ryggradsdjur förändras över tid. Det väger samman beståndsstorlekar av däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur och fisk.
Sammantaget har antalet djur minskat med 58 procent mellan 1970 och 2012.
De landlevande djuren har sedan 1970 minskat med 38 procent.
Djur som lever i sötvatten har drabbats hårt, -81 procent. Havslevande fiskar och djur -31 procent. Fjärilar -33 procent. Savanndjur -18 procent".