Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.
Det sjätte massutdöendet
Det kom tråkiga rapporter från Världsnaturfonden igår. Sedan 1970 har mer än hälften av alla djur i världen försvunnit och bara inom några år kan två tredjedelar ha drabbats av samma öde. Ett massutdöende som vi människor håller på att skapa.
I bedrövelsen finns dock en ljusglimt. Vi lär kunna vända på utvecklingen om vi vill och det finns goda exempel på hur god naturvård kan förbättra eller åtminstone bromsa den här utvecklingen.
*
Bilden, ett fotomontage, har ingenting med FN- rapporten att göra, men jag tyckte ändå att den kunde passa i sammanhanget. Montaget består av två bilder, den ena från solförmörkelsen 2015, den andra av en kråka från i mars innevarande år. Förstoras för bästa upplösning.
Inlagt 2016-10-28 08:01 |
Läst 2689 ggr. |
Permalink
Bilden är mycket stilig!
Tack för kommentaren! Ha en trevlig fredag!
/Sture
Ändå är det små, små droppar i havet. Droppar som inte betyder någonting gentemot det underliggande generalproblemet, det vill säga den skenande exponentiella befolkningsutvecklingen. Enligt bibeln sade Gud: “Gå ut och uppfyll världen”. Dessvärre glömde han att tala om vad vi skulle göra sedan.
Detta bör man fundera och tala om. Dagsläget är nämligen en global förträngning/förnekelse. Man vill inte adressera problematiken, då man känner att utvecklingen är irreversibel och att man inte kan göra något åt saken. Ändå kan man det. Kina introducerade ettbarnsmodellen. Det är en framkomlig väg. I-länderna bör inför detta. Bara första barnet får samhällets stöd. Efterföljande barn är visserligen inte förbjudna, men får inga bidrag. Inga barnpengar, ingen föräldraledighet, inga dagar för sjukt barn, sist i dagiskön, och så vidare. U-länderna får inget som helst stöd från den rikare världen, inga biståndspengar, om man inte följer efter.
Det går alltså inte att säga att vi inte kan göra något åt saken.
Hälsn!
Bilden är egentligen inspirerad av en artikel på Fotosidan om ett ovanligt fotoprojekt i samband med solförmörkelsen 2015.
Det är en skrämmande framtid. Ingen fågelsång?
Ha de bra
Bob
Fantastiskt fin bild - att den är manipulerad tycker jag är ointressant så länge den inte ger sig ut för ngt annat!
Hälsningar/ Björn T
"The Living Planet Index mäter hur antalet ryggradsdjur förändras över tid. Det väger samman beståndsstorlekar av däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur och fisk.
Sammantaget har antalet djur minskat med 58 procent mellan 1970 och 2012.
De landlevande djuren har sedan 1970 minskat med 38 procent.
Djur som lever i sötvatten har drabbats hårt, -81 procent. Havslevande fiskar och djur -31 procent. Fjärilar -33 procent. Savanndjur -18 procent".