Skvitter
Julmarknad
Det var år och dag sedan jag besökte en julmarknad. Men idag var det dags. Tomte, dans kring granen och många marknadsstånd.
Kören KVITTRA underhöll med julsånger.
Barnen fick åka ponnyvagn.
Själv hamnade jag i smedjan, där mäster själv skapade julprydnader i järn med hjälp av ässja, huggmejsel och slägga. Jag kan inte nog beundra det här urgamla hantverket.
Svartvit dramatik
Bilden från i morse med utsikt mot fjärrvärmeverket i Slellefteå är konverterad till svartvitt i Camera Raw och finjusterad i Silver ex Pro med applikationen Fine art. Röken ser dramatisk ut, sidoljuset från förmiddagssolen skapar de kontrastrika skuggorna. Jag tycker inte att jag manipulerat bilden, ändå kommer jag osökt att tänka på fotografen som blev portad från Reuters för en bild från krigets Beirut, i vilken han förstärkt rökutvecklingen från bombningarna av staden.
Nu spelar det ju ingen roll hur man kategoriserar just den här bilden. Den är vad den är, ett snapshot från min vintriga förmiddagspromenad. Möjligen skulle man kunna balansera intrycket med uppgiften att fjärrvärmen i Västerbotten faktiskt har minskat utsläppen av koldioxid de senaste 20 åren motsvarande utsläppen från cirka 29 000 personbilar! Det som ser ganska förfärligt ut på bild är i själva verket någonting bra.
Ha en bra dag! Hoppas vädret inte blir alltför dramatiskt där nere i sydsverige.
Pipsvängen
Bilden som har tio år på nacken visar en del av det som då var kvar av den gamla fabriken i Klemensnäs, Skellefteå. I byggnaden tillverkades pappersmassa som efter buntning och torkning betades med kvicksilver för att balarna inte skulle mögla.
Jag jobbade här som elektriker i slutet av 60-talet. Till jobbet hörde bland annat att byta lysrör i armaturerna som hängde ovanför våtpappersbanan. Men naturligtvis fick processen i fabriken inte avbrytas, så jag utförde mitt arbete hängandes i en telferkrok ovanför maskinerna.
Jag rökte på den tiden och hade en pipa i bröstfickan. När jag töjde mig för att montera ett lysrör föll pipan ner mellan pappersvalsarna och förvandlades till en brun fläck i råpapperet. Då och då brukar jag fundera över hur fläcken skulle ha sett ut om det hade varit jag som tappat taget.
Byggnaden är sedan några år tillbaka riven och marken har sanerats på samhällets bekostnad. Här står idag mobila arbetarbostäder för byggjobbarna i den nya "gröna" batteriindustrin. Men det är en helt annan historia.