Thoms fotoläxor
Min förhoppning, nu när utrustningsfrågan löst sig, var att komma igång med Färdighetsdelen av Namibiaförberedelserna.
Som på beställning skriver då Thom en serie miniartiklar under en vecka (”you week”) som handlade om dig som fotograf, att utveckla hantverket och inte stirra sig blind på prylar.
Efter att ha ägnat två månader åt prylar, specar och recensioner så är det en närmast perfekt sätt att på allvar fokusera på kategori två: färdighet.
Artikeln ger läsaren ett antal läxor att genomföra.
Gå ut och fotografera med ett fast objektiv på kameran, stäng av autoexponering och -fokus.
Detta gjorde jag på nationaldagen. D300 utan batteripack och min trogna 35mm f/1.8. Jag gick till köpstaden Tornby i Linköping, handlade sandaler och en stor väska. Sandalerna är för sommaren och väskan för träningen, men båda köptes med Namibia i åtanke, faktiskt. Tillbaka i Ryd där jag bor var ”torget” fullt av nationalsdagsfirande så jag passade på att plåta lite där också.
Hur mycket missade du egentligen? Erkänn att du hittade tillbaka till det rena nöjet med att fotografera.
Några bilder här och där blev ur fokus, men pga det starka solskenet kunde jag använda f/8 och 1/500s vilket räddade det mesta. Det var faktiskt rätt kul att fokusera manuellt igen. Jag gör sällan det numera, och det var ovant att göra det utan fokus-mattskiva. Men på det hela taget gick det rätt bra.
Stoppa minneskortet i datorn och ta fram ett par av bilderna du tog. Rätt bra, va?
Ni får bedöma själva innan jag ger min åsikt.
Mina betyg, enligt ABC-skalan – eftersom jag inte hade något uttalat fotografiskt syfte med bilderna. Läs om min betygsskala här.
Bild 1: C. Fina färger och i fokus, men inte så mycket mer.
Bild 2: C. Fågeln är i fokus, bra jobbat Anders, men själva bilden är inte tillräckligt intressant.
Bild 3: B. Utan tantens solglasögon hade det varit en C-bild.
Bild 4: B. Den är exponerad för dagsljus helt enkelt för att jag inte hann/tänkte på att ändra inställningarna. Vilket förstås funkade utmärkt.
Bild 5: C. Ibland hittar man helt enkelt inte en intressant bild trots intressant motiv.
Bild 6: A. Årets första A-bild. Jag är vansinnigt nöjd med denna.
Bild 7: B. Aningen ur fokus, men att jag tog bilden trots att hon stirrade rakt in i kameran kompenserar för det.
Faktum är att jag tog fler bra bilder än jag brukar och de är också något annorlunda från de jag brukar komma hem med. Jag börjar komma över min tvekan att sätta en kamera i fejset på folk.
Här är sju bilder, men jag skulle nog kunna ta fram tre till som är okej. Jag tog ca 100, så 1 på 10 blev användbara, ett godkänt resultat vid planlöst gatufoto.
Thoms uppmuntrande kommentar till detta steg är ”om du märker att du missar exponering/fokus på många bilder så säger det dig att du lutar mot fotografiska kryckor”. Sant, förvisso.
Det är ytterligeare en läxa, att analysera alla bilder vi ser under 8 timmar. Denna har jag inte riktigt gjort, och det är även inget man kan skriva om. Resten av artiklen handlar om folks reaktioner på läxorna. Folk hade exponerat fel, de hade missat på fokusen, deras bilder blev ”annorlunda” osv. Det var nyttigt att läsa, för jag insåg vad jag missade: utsnitt. Jag har förlitat mig för mycket på zoom och crop sedan jag skaffade mig digitalkamera. Det är inte en enda av bilderna ovan som inte är beskuren, de flesta ganska kraftigt. Delvis kan jag skylla på att jag gillar det kvadratiska formatet, men jag borde verkligen skaffa mig lite bekärningsdiciplin.
Att komponera bilden i kameran är fotografering. Att komponera bilden i datorn är bildhantering.
Själv saknar jag lite fötter i bild 5. Komposition och utsnitt, som sagt. :)