Bara bilder
De sista sommardagarna
Första bilderna från Stockholm efter sommaren på Rivieran. Sommarvärmen har följt med oss ytterligare några dagar, det är bara att njuta.
Besök i Riga / arbete pågår
Mitt i den sista smesterveckan fick jag göra ett besök till en stålindustri i Riga. Miljön skiljer inte så mycket från motsvarande industrier i Sverige, men jag måste försäkra mig om att de följer gällande regelverk och utför nödvändiga kontroller, allt såg bra ut.
Bilderna är från gårdagens beskök.
Tre dagar i juli
Efter en lång period då jag i genomsnitt har arbetat mer än sexton timmar per dag bestämde jag mig för att hälsa på mina föräldrar i Niemisel några mil upp från kusten intill Råneå älv där de tillbringar sommaren. Älven är en av landets få oreglerade älvar, vilket medför att vattenflödet varierar stort mellan årstiderna, på våren när snösmältningen är intensiv stiger vattnet med ungefär tre meter jämfört med normal nivå. Nu mitt i sommaren så är vattennivån låg, gäddor ligger och spanar bland sjögräset och mygg surrar i luften, man hör naturens ljud och allt är stilla. Omställningen mellan vardagens höga tempo och stillheten på landet är verkligen stor.
Idag är den svenska sommaren
I flera dagar har vi blivit lovade att "på lördag kommer det att vara sommar", de kanske har rätt vem vet. Gryningen var sval och molnig, jag väntar.
Egentligen borde denna dag vara den första på min sommarsemester, men en av mina arbetskamrater bröt lårbenshalsen för tre veckor sedan så jag övertog även hans uppdrag. Trots att dygnet har 24 timmar har det inte räckt, jag måste arbeta nästa vecka.
I Almedalen pågår politikerveckan, när jag lyssnar på talen så undrar jag verkligen vilken verklighet våra folkvalda politiker lever i, de hotar och de lovar, vet de hur verkligheten ser ut eller försöker de bara måla upp populistiska bilder för att locka väljare.
En utveckling som oroar är att fler och fler tjänster görs utanför Sveriges gränser, vi förmedlar tjänster som utförs av billiga ingenjörer från låglöneländer och grannländer med högre arbetslöshet, när vi skapar fler jobb förser vi andra länder med arbete. Vi skapar gigantiska infrastruturprojekt som delvis projekteras i andra länder och byggs av utländska byggnadsarbetare, är detta verkligen vad vi vill?
Verkligheten i min bransch är att vi har många uppdrag men för lite personal, trots att vi betalar nästan 30.000 för nytutbildade civilingenjörer i 22-25 års ålder så lyckas vi inte anställa. Företagen i branschen har börjat konkurera med personal från grannländer och låglöneländer. Det måste ställas högre krav på skola och studenter, lärarna måste få bättre resurser och möjligheter, samma krav måste ställas på alla studenter oavsett vilken skola de går i. Yrkesvägledare måste på bättre sätt hjälpa studenter att välja utbildningar som är anpassade till den verklighet som kommer.
Vår vackra stad
När blir den sitt vackra jag igen?
Området mellan Riddarholmen och Slussen är en byggarbetsplats sedan länge och med tanke på den långbänk som har dragits igång runt ombyggnaden av Slussen så känns det inte som att projekten kommer att färdigställas inom rimlig tid.
Slussen ramlar i bitar, ända sedan 1980-talet har det pågått statusbesiktningar för att säkerställa konstruktionerna, bitar av betongen fortsätter att falla, delar stängs av, men inget får göras. Måste vi vänta till Slussen rasar innan beslut kan fattas?