Bara bilder
Möjligt eller omöjligt
I vårt hus har vi ett som det ser ut omöjligt trapphus.
Luciamorgon
Natten går tunga fjät, runt gård och stuva...
Det är kaos i Stockholmstrafiken och jag hoppas att inte för många Lucior sitter fast i tunnelbanan.
Ljuset har inte kommit ännu, så bilden är från i går morse.
Hemmamatch
Globen är tillsammans med stadshuset det byggnadsverk som används flitigast när bilder visas från Stockholm, utsidan används dessutom för att berätta vad som sker därinne.
Exempelvis när Djurgården spelar hemmamatch belyses utsidan med Djurgårdens färger, kitschigt men tydligt.
Ljus och färgsättning
Mycket kan sägas om ljus och färgsättning, själv ser jag mig ofta som purist, jag tycker om naturliga och svala färger och framför allt är jag inte så förtjust mot de stora ljusskärmar som börjar monteras upp lite varstans.
När jag tog en morgonpromenad i Globenområdet igår, så kunde jag inte avstå från att ta bilden nedan.
Längst ner i huset
I morse när jag kom till kontoret vid 06.40, så gick jag först in och tog en bild i den del av Johanneshovs skans som finns kvar längst ner i huset.
Med anledning av den politiska oron i Europa och Krimkriget 1853–1856 när Frankrikes och Englands krigsfartyg seglade in i Östersjön för att bekämpa den ryska flottan, tillsattes 1856 en befästningskommitté med syfte att behandla försvarssituationen för Stockholm
Enligt tidens idéer om ett centralförsvar för Stockholm skulle 17 skansar ingå i den nordliga linjen och 25 i den södra. Den norra linjen var tänkt att sträcka sig från Karlberg i väst via nuvarande Bellevueparken till Värtahamnen i öst, och den södra linjen skulle gå från Liljeholmen i väst via Nybohov, Årsta, Johanneshov och Blåsut till Lilla Sickla i öst.
Kostnaden för hela projektet med försvarslinjer norr och söder om staden beräknades till sex miljoner riksdaler riksmynt.
Johanneshovs skans konstruerades av tidens store fortifikationsingenjör Johan af Kleen, vars befästningskonst var influerad av Tysklands fortifikationsbyggnader och hade sina rötter i centralförsvarets idéer. Redan under sommaren 1860 när arbetena var i full gång beslöt ståndsriksdagen att bygget skulle stoppas. Anledningen till att arbetena inställdes var dels att den typen av militära befästningar ansågs vara föråldrade, dels att medel saknades.