Mariefred, det blommar i staden

Mariefred är en av landets mest välbevarade trähusstäder, efter branden 1682 har bebyggelsen i stort sett skonats från de rivningar som drabbat så många andra småstadsidyller.

Stadens historia går tillbaka till 1370-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som efter flera utbyggnader senare blev det kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasa på 1530-talet. Namnet Mariefred kommer ursprungligen från ett kloster som kartusianermunkar började uppföra 1493, klostret hade namnet Pax Mariae, som betyder ”Marias fred” och bebyggelsen runt omkring fick så namnet Mariefred.

Inlagt 2020-07-22 10:18 | Läst 1811 ggr. | Permalink
Välkommen tillbaka, Stefan! Trevligt att läsa om Mariefreds historia! Jag själv har varit i Mariefred 2014 och ska skriva ett blogginlägg om det.
Mvh
Wolfgang
Svar från Turbo56 2020-07-23 10:27
Tack Wolfgang, jag har inte skrivit några inlägg på länge, dels beroende på att jag bytte arbetsplats så att jag inte längre passerar genom centrala staden på morgon/kväll och dels beroende på tidsbrist (dålig ursäkt). Fotograferar gör jag hela tiden, men det har blivit andra motiv.
Nu när vi som omväxling semestrar i Stockholm med omnejd så är det kul att se sommarstaden lite som turist.
Ha en fortsatt fin sommar.
Stefan