Bara bilder

De boende på Mariaberget

Brännkyrkagatan 22, den närmaste porten.
Huset byggdes 1760. Här bodde 1770 bisittaren i stenhuggarämbetet Johan Petter Blom, 50 år, med sin hustru Elisabet, 53 år, och dottern Christina Lovisa, 14 år. Sönerna Jan-Erik, 21 år, och Gustav, 18 år, var båda stenhuggargesäller hos fadern. Till hushållet hörde stenhuggarmästarens fyra lärgossar och en piga. Dessutom hyrde sex personer in sig i huset. Byggnaden är ett av de bäst bevarade 1700-talshusen på Östra Mariaberget både vad gäller exteriören och interiören.
Brännkyrkagatan 20, nästa port.
Stenhuggaren Johan Petter Blom, som ägde grannfastigheten, köpte den avbrunna tomten 1765. År 1772 lät han uppföra den västra delen av huset med fem fönsteraxlar. Bloms flyttade nu in och sålde det gamla huset. Familjen bodde i våningen en trappa upp, som var husets finaste, i knappt tre år. År 1775 köpte Blom fastigheten vid Hornsgatan 34 och sålde Brännkyrkagatan 20 till sjökaptenen i handelsflottan Anders Norman. År 1832 byggdes husets östra del till som en trogen kopia av den västra delen. Denna del av fastigheten var tidigare trädgård.

Postat 2017-03-07 07:11 | Läst 983 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Natt vid slottet

Det berättas många historier om händelser på slottet, den kanske mest spektakulära är den om Kungens mer eller midre olycklige Kurt.

Kurt Haijby hade före 30 års ålder dömts sex gånger för stölder, förfalskning och grovt vållande till annans död (en polisman). År 1933 ville han ha vinrättigheter till sin och fruns restaurang i Stockholm, trots att han var straffad. Han fick audiens hos kung Gustaf V, som beviljade rättigheterna. Enligt Haijby var det då han och kungen inledde ett sexuellt förhållande.
1936 tycks makarna kommit på idén att genom en offentlig skenskilsmässa skaffa pengar, Haijbys fru ansökte om skilsmässa med motiveringen att hennes man varit otrogen med kungen. Hovet fick panik och Riksmarskalken ordnade så att fru Haijby fick betalt. Det året fick makarna sammanlagt en miljon kronor i dagens penningvärde. Makarna fortsatte att leva tillsammans ända till Anna Haijbys död.
Efter Gustaf V:s död klagade Haijby över rättsövergreppen. Justitiekanslern ”undersökte” och hemligstämplade resultatet. JK inledde sedan i samråd med regeringen en förundersökning mot Haijby. Han dömdes 1952 efter vittnesmål av Zetterqvist och fick åtta års straffarbete för utpressning.
Henning Sjöström som var Haijbys advokat blev känd under Haijbyaffären.

Postat 2017-03-05 13:10 | Läst 1271 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Den 10e december 2016 tystade Bob Dylans ord Blå Hallen

Den amerikanske Nobelpristagaren fanns som väntat inte på plats i Stockholm, var i stället USA:s ambassadör Azita Raji som läste upp Dylans tacktal.
"Om någon hade sagt till mig att jag hade minsta chans att vinna Nobelpriset så skulle jag tänkt att oddsen var ungefär desamma som att jag skulle ta mig till månen”, läste Raji å Dylans vägnar i ett tal som präglades av ödmjukhet och tacksamhet för Svenska Akademins beslut – men också av en diskussion om litteraturens gränser och omfång.
Dylan föreställde sig att Shakespeare kan ha ställt sig en mängd frågor om sina verk – men knappast frågan om det han gjorde var litteratur. Dylan själv har resonerat på samma vis.
”Inte en enda gång”, läste Azita Raji, ”har jag haft tiden att fråga mig själv, ’Är mina sånger litteratur?’”
Dylan avslutade talet med orden:
”Så jag tackar Svenska Akademien för att ha tagit sig tid att begrunda just den frågan och för att ha gett ett så underbart svar.”

Stadshusets arkad mot Riddarfjärden.

Postat 2017-03-04 07:03 | Läst 844 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Zlatans tid

Han är vår tids kung, tomte, trollkarl och superhjälte, han har gett oss en ny stormaktstid, ensam har han besegrat Holland, Italien, Spanien, Frankrike och igår besegrade han England.
Vad kan man säga annat än att han är vår tids supehjälte och han är Svensk, det är knappt så man kan tro det.
Inte sedan Ingemar Stenmarks tid har någon fått oss att samlas i tv-sofforna med snacks eller fika för att se honom besegra vem det nu än är, han vinner över dem alla.
Han är den största, han har tagit nitton stora titlar i alla Europas stora fotbollsligor, han har blivit målkung i alla ligor och nu trettiofem år gammal har han gjort flest mål av alla spelare i Premier League, han är ett fenomen.
Matchen igår var en tur i berg och dalbanan, det blev 1-0 efter ett vackert frisparksmål av vår nämnde hjälte, därefter blev det 2-0 och vi började tro att det skulle bli en enkel seger, men då gjorde motståndarna två mål inom några minuter och det var match igen, spelet böljade därefter fram och tillbaka, det såg faktiskt ut som att hans lag skulle kunna förlora, men hur kan det hända han skall ju vinna. Då i den åttiosjunde minuten flyger han som en fågel högst över alla mitt i straffområdet och läktaren exploderar, han har gjort det igen.
Efter matchen när jag ser honom helt slut men lycklig känner jag tacksamhet för att få leva i Zlatans tid.

Det kan bara bli en bild i guld

Postat 2017-02-27 07:23 | Läst 1779 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fürchtet Gott und Ehret den König / är Tyska kyrkans motto vilket betyder -Frukta Gud, Vörda Konungen

Svartmangatan var en av den medeltida stadens huvudgator och kallades ”gatan som man går från stora torget till svartbröderna”. Av kung Magnus Eriksson fick Dominikanerorden en tomt i den sydöstra delen av staden där deras konvent byggdes 1343. Hit vallfärdade människor från hela Mälardalen för att tillbe altartavlan Helga Lösen som hade undergörande krafter.

Det finns 82 mirakelberättelser nedskrivna från svartbrödernas kloster varav de flesta gäller feber, benbrott, kolik, dövhet och förlamning. Men man har även lyckats rädda en drunknad pojke, en och annan häst har också botats. Klostret stängdes under reformationen och det mesta har rivits men delar av härbärget finns kvar, en liten källare som ligger dold bakom en järnport på Södra Benickebrinken.

Femhundra år senare pågick en helt annan sorts verksamhet på Svartmangatan. I ett bakre rum på Café International höll Socialdemokratiska Arbetarklubben hemliga möten på 1880-talet där arbetsvillkoren och de sociala orättvisorna i det framväxande industrisamhället livligt diskuterades. Dessa sammankomster bevakades noggrant från ett fönster tvärsöver gatan och polisen registrerade alla som kom och gick.

Mötesdeltagarna sågs som samhällsomstörtare och August Palm och Hjalmar Branting kom senare att hamna i fängelse för ”smädelse av regering och riksdag”. På Svartmangatan 11 startades under den här tiden flera fackförbund, bland dem Svenska Jern- och Metallarbetareförbundet som har satt upp en minnesplakett över porten. Idag är Svarmangatan en tyst och lugn gata men den har en färgstark historia.


Postat 2017-02-26 10:24 | Läst 2172 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 16 17 18 ... 45 Nästa