Natt vid slottet
Det berättas många historier om händelser på slottet, den kanske mest spektakulära är den om Kungens mer eller midre olycklige Kurt.
Kurt Haijby hade före 30 års ålder dömts sex gånger för stölder, förfalskning och grovt vållande till annans död (en polisman). År 1933 ville han ha vinrättigheter till sin och fruns restaurang i Stockholm, trots att han var straffad. Han fick audiens hos kung Gustaf V, som beviljade rättigheterna. Enligt Haijby var det då han och kungen inledde ett sexuellt förhållande.
1936 tycks makarna kommit på idén att genom en offentlig skenskilsmässa skaffa pengar, Haijbys fru ansökte om skilsmässa med motiveringen att hennes man varit otrogen med kungen. Hovet fick panik och Riksmarskalken ordnade så att fru Haijby fick betalt. Det året fick makarna sammanlagt en miljon kronor i dagens penningvärde. Makarna fortsatte att leva tillsammans ända till Anna Haijbys död.
Efter Gustaf V:s död klagade Haijby över rättsövergreppen. Justitiekanslern ”undersökte” och hemligstämplade resultatet. JK inledde sedan i samråd med regeringen en förundersökning mot Haijby. Han dömdes 1952 efter vittnesmål av Zetterqvist och fick åtta års straffarbete för utpressning.
Inlagt 2017-03-05 13:10 |
Läst 1268 ggr. |
Permalink
Hälsningar, Bjarne
För den som vill veta lite mer kan man läsa Lena Ebervalls och Per E Samuelsons dokumentärroman Hans majestäts olycklige Kurt, om den så kallade Haijbyaffären.
Din bild av slottet tror jag det inte finns delade meningar om, mycket vacker och väldigt fint utförd!/ Björn T
Haijbyaffären var säkert en på sin tid riktigt smaskig historia, där till och med författaren Vilhelm Moberg blandade sig i, han anslöt sig till Haijbys syn och argumenterade starkt för att detta var en del av den allmänna rättsrötan i samhället.
Det är oftast mörkt hos Bernadottes nu sedan de flyttat ut till kolonistugan i Drottningholm! :)
Kungliga slottet är fortfarande Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här. Slottet är även en daglig arbetsplats för Kungaparet och för de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna vars uppgift är att bistå statschefen och Kungafamiljen i deras officiella plikter.
En viktig uppgift för Hovstaterna är också att vårda och visa det kulturarv som är förbundet med den svenska monarkin för allmänheten.
Konungens valspråk ”För Sverige – I tiden” ska vara vägledande för Hovstaterna.
många artiklar för längesedan..
obehagligt för många..men rätt skall vara rätt lag är lag.
Passande spöklik bild till din text ..härligt se.
Gun-Inger önskar bra vecka
Här inreddes ursprungligen ämbetslokaler för Sveriges regering och för departementen, här skapades den svenska riksdagens stora plenisal.
Även riksbiblioteket, Kungliga biblioteket, fick sina lokaler inom slottets murar. Kungliga slottet var helt enkelt ett Sverige i miniatyr.