Bara bilder
En passande grå dag
Långfredagen sägs vara den dagen då Jesus pinades på korset och dog. Under den katolska tiden hände det att man därför piskade varandra på morgonen med fastlagsris som en påminnelse om Jesu lidande. Det gällde att vara först uppe på långfredagens morgon, för dem som låg kvar i sängen fick smaka på riset. Det var fritt fram för alla att risa vem de ville – drängarna kunde risa sin husbonde och barnen sina föräldrar. Det här kallades för påskskräcka eller risning. Dagen var under många år en lång och sorlig dag då man inte fick göra nästan någonting, barnen fick inte leka, allt var stängt och man fick inte besöka vänner utan man skulle bara vara hemma i stillhet.
Fritt fall i Stockholmsnatten
Beckholmsbron
Natt i paradiset
22:20 efter en middag på vår Vietnamesiska favoritrestaurang.
På spaning efter den katt som rymt
La Turbie, den lilla staden med utsikt över Monaco hänger som en balkong 1,150m över havet. Staden som tycks sväva i luften domineras av sin gigantiska Trophee d'Auguste.
Trophee d'Auguste är 35 meter hög, den byggdes för 2000 år sedan av romarna till ära av kejsar Augustus, erövraren av de sista liguriska stammarna, ursprungligen var konstruktionen 49 meter hög med en gigantisk staty av kejsaren högst upp.
Efter att ha vandrat genom en grind i den medeltida försvarsmuren, är det härlig att promenera längs de smala kullerstensgatorna, med fina stenhus och generösa växtlighet. Där finns välvda passager, monumentala fontäner och en vacker kyrka i barockstil med tak av glaserat tegel.
När man har fått nog av historien, kan man njuta av utsikten över Monaco, Ventimiglia, Cap Martin och klara dagar även Korsika.
38 meter över havet
Den 15e oktober 1935 invigdes den nya Slussen med fanfarer och högtidstal. Invigningen skedde inför ett hav av människor, omkring 15000 enligt pressen, människorna hade tagit plats längs ramper, kajer, och vindlande körvägar.
På slaget två rullade de kungliga bilarna upp till Södra Stadshuset, där en utställning och Slussens historia visades, efter besöket på utställningen fick kungen provåka runt Slussen, innan själva invigningen tog vid.
Borgarrådet Yngve Larsson, påminde i sitt tal om platsens betydelse som helig mark för stockholmarna.
Nu sjuttiotvå år senare är det dags att rusta upp Slussen så att den uppfyller dagens krav.