Bara bilder

Natt vid slottet

Det berättas många historier om händelser på slottet, den kanske mest spektakulära är den om Kungens mer eller midre olycklige Kurt.

Kurt Haijby hade före 30 års ålder dömts sex gånger för stölder, förfalskning och grovt vållande till annans död (en polisman). År 1933 ville han ha vinrättigheter till sin och fruns restaurang i Stockholm, trots att han var straffad. Han fick audiens hos kung Gustaf V, som beviljade rättigheterna. Enligt Haijby var det då han och kungen inledde ett sexuellt förhållande.
1936 tycks makarna kommit på idén att genom en offentlig skenskilsmässa skaffa pengar, Haijbys fru ansökte om skilsmässa med motiveringen att hennes man varit otrogen med kungen. Hovet fick panik och Riksmarskalken ordnade så att fru Haijby fick betalt. Det året fick makarna sammanlagt en miljon kronor i dagens penningvärde. Makarna fortsatte att leva tillsammans ända till Anna Haijbys död.
Efter Gustaf V:s död klagade Haijby över rättsövergreppen. Justitiekanslern ”undersökte” och hemligstämplade resultatet. JK inledde sedan i samråd med regeringen en förundersökning mot Haijby. Han dömdes 1952 efter vittnesmål av Zetterqvist och fick åtta års straffarbete för utpressning.
Henning Sjöström som var Haijbys advokat blev känd under Haijbyaffären.

Postat 2017-03-05 13:10 | Läst 1273 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Den 10e december 2016 tystade Bob Dylans ord Blå Hallen

Den amerikanske Nobelpristagaren fanns som väntat inte på plats i Stockholm, var i stället USA:s ambassadör Azita Raji som läste upp Dylans tacktal.
"Om någon hade sagt till mig att jag hade minsta chans att vinna Nobelpriset så skulle jag tänkt att oddsen var ungefär desamma som att jag skulle ta mig till månen”, läste Raji å Dylans vägnar i ett tal som präglades av ödmjukhet och tacksamhet för Svenska Akademins beslut – men också av en diskussion om litteraturens gränser och omfång.
Dylan föreställde sig att Shakespeare kan ha ställt sig en mängd frågor om sina verk – men knappast frågan om det han gjorde var litteratur. Dylan själv har resonerat på samma vis.
”Inte en enda gång”, läste Azita Raji, ”har jag haft tiden att fråga mig själv, ’Är mina sånger litteratur?’”
Dylan avslutade talet med orden:
”Så jag tackar Svenska Akademien för att ha tagit sig tid att begrunda just den frågan och för att ha gett ett så underbart svar.”

Stadshusets arkad mot Riddarfjärden.

Postat 2017-03-04 07:03 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fürchtet Gott und Ehret den König / är Tyska kyrkans motto vilket betyder -Frukta Gud, Vörda Konungen

Svartmangatan var en av den medeltida stadens huvudgator och kallades ”gatan som man går från stora torget till svartbröderna”. Av kung Magnus Eriksson fick Dominikanerorden en tomt i den sydöstra delen av staden där deras konvent byggdes 1343. Hit vallfärdade människor från hela Mälardalen för att tillbe altartavlan Helga Lösen som hade undergörande krafter.

Det finns 82 mirakelberättelser nedskrivna från svartbrödernas kloster varav de flesta gäller feber, benbrott, kolik, dövhet och förlamning. Men man har även lyckats rädda en drunknad pojke, en och annan häst har också botats. Klostret stängdes under reformationen och det mesta har rivits men delar av härbärget finns kvar, en liten källare som ligger dold bakom en järnport på Södra Benickebrinken.

Femhundra år senare pågick en helt annan sorts verksamhet på Svartmangatan. I ett bakre rum på Café International höll Socialdemokratiska Arbetarklubben hemliga möten på 1880-talet där arbetsvillkoren och de sociala orättvisorna i det framväxande industrisamhället livligt diskuterades. Dessa sammankomster bevakades noggrant från ett fönster tvärsöver gatan och polisen registrerade alla som kom och gick.

Mötesdeltagarna sågs som samhällsomstörtare och August Palm och Hjalmar Branting kom senare att hamna i fängelse för ”smädelse av regering och riksdag”. På Svartmangatan 11 startades under den här tiden flera fackförbund, bland dem Svenska Jern- och Metallarbetareförbundet som har satt upp en minnesplakett över porten. Idag är Svarmangatan en tyst och lugn gata men den har en färgstark historia.


Postat 2017-02-26 10:24 | Läst 2173 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jacob Schultheis

Gröna Lunds grundare föddes 1845 i tyska Baden, han flyttade till Sverige efter det Fransk-Tyska kriget. Jacob anlände först till Göteborg där han öppnade en varité, efter det att varitén tvingades stänga flyttade Jacob till Stockholm där han hyrde en tomt på Djurgården, mellan Bellmanshuset och Mjölnargården.
Jacob gifte sig med Edla Larsson, i hushållet fanns även den elva år yngre Margaretha Nilsson. Med Margaretha fick Jacob sonen Gustaf som senare blev vd för Gröna Lunds tivoli. Släktskapet förblev en hemlighet ända fram till 1970-talet.

Postat 2017-02-26 02:21 | Läst 1965 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Prästgatan 32 i Gamla stan

Den driftiga och modiga Sophie Sager skrev in sig i Stockholmshistorien då hon i mitten av 1800-talet som ung kvinna anklagade en stallmästare för våldtäktsförsök och misshandel. Hon förde sin egen talan i rätten, där hon även vann målet. Rättegången blev följetong i en Stockholmstidning och hennes ord finns bevarade.
Vid hörnet mellan Kåkbrinken och Prästgatan finns runstenen U 53 inmurad i husgrunden och en kanonpipa i hushörnet. På runstenen står det "Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son". Frögunn är ett hedniskt kvinnonamn och stenen antas vara från 1000-talet, huggen av en runhuggarmästare från Uppland, den har antagligen kommit hit som byggmaterial. Var den ursprungligen stått vet ingen längre. Kanonpipan placerades här någon gång på 1600-talet som hörnskydd mot de stora vagnar som börjat trafikera de smala gatorna.

Postat 2017-02-25 08:45 | Läst 1102 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 11 12 13 ... 43 Nästa