Eftermiddag vid Bogesunds slott

Bogesunds slott började att uppföras på 1640-talet. Byggherre var greven Per Brahe dy (1602-1680) som hade ärvt Bogesundslandet 1630. Den ursprungliga byggnaden utgör kärnan i det nuvarande slottet.
Den största förändringen som slottet genomgått utfördes mellan åren 1864 och 1867. Då hette ägaren Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken, man tillförde fyra krenelerade torn och på gavlarna mellan tornen två våningar som bl.a. innehåller ett kapell, en matsal och en vinterträdgård.
Vi gick den 8,5 km långa slottsrundan längs vattnet och genom skogen.

Inlagt 2020-10-11 21:33 | Läst 1038 ggr. | Permalink
Jaha, Du är tillbaka i Stockholm! Det var ju en spektakulär arkitektur! Bra fotograferad!
Svar från Turbo56 2020-10-12 17:39
Tack Wolfgang, ja nu är tillbaka i Stockholm och hösten.
Arkitekturen är verkligen speciell, det är mycket torn på en ganska liten byggnad, fast det är läckert.
Ha en fin kväll
Stefan
Ett fint slott. Det tjänade som miljö och dekor i en av Sveriges Televisions filmatiseringar av svenska noveller, Sigfrid Siwertz ”Slottstappning”. https://smdb.kb.se/catalog/id/002650532
Undrar om det går att se den.
fina bilder dessutom.
/Gunnar S
Svar från Turbo56 2020-10-12 17:41
Tack Gunnar, där kom för mig ny information.
Slottet utifrån är verkligen speciellt.
Hälsningar
Stefan
Ser vackert ut slottet och en utmärkt bild! Hälsningar/ Björn
Svar från Turbo56 2020-10-12 17:42
Tack Björn, jag bestämde mig för att tolka slottet som en schackpjäs, det har även en långsida.
Ha en fin kväll
Stefan
Rejäl promenad. För länge sen brukade vi segla från Lilla Värtan där pappa hade båten ut mot Vaxholm och vidare. Då passerade man Bogesund som såg ganka mörkt och ruffigt ut. Undrar om inte staten hade nån anstalt där ett tag. Nu ser bygnaden nyrenoverad ut. Fint foto på huset och minst lika fina på växtligheten!
Svar från Turbo56 2020-10-12 17:53
Tack Måns, slottets fasader renoverades senast med början 2010, innan dess renoverades slottet i slutet av 1970-talet. Då användes en grov kalkcementputs, problemet med kalkcementbruk är att det blir för tätt. Fukt som inte kommer ut fryser och sprickor uppstår. Det ledde till att fasaden på slottet lossnade och det såg fult ut.
Slottet har varit med om mycket genom åren.
Ha en fin kväll
Stefan
Kul att få se Bogesunds slott igen, har gjort några utflykter dit under åren, och första gången var 1970 och senast var 2009 men jag tog en liknande bild vid ett besök 2008 https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/165601/1610659.htm
Ha det gott/Stig
Svar från Turbo56 2020-10-12 18:27
Tack Stig, jag har besökt slottet då och då, den första gången var i mitten på 1970-talet innan den förra renoveringen , då var det lite ruffigt precis som Måns skriver. Egentligen lämnades slottet att förfalla redan 1916.

En slottshistoria:
Över slottet vilar en förbannelse. Det var slottets upprättare greve Per Brahe som varnade om detta efter att byggnaden stod klar någon gång under 1600-talet. Det var också han som lät rista in förbannelsen på en sten som ligger ute på godsets ägor. Förbannelsen gör gällande att ”om slottet byggs om så kommer Djävulen hit”. Kanske hände just detta eftersom slottet bär på en mörk historia.

Per Brahes egen vålnad är en av de adelsspöken som kan ses och höras uppe i slottskammaren och i vindstrappan sägs det att en av slottets tjänsteflickor begick självmord genom hängning. Men även flera av de andra av slottets forna adelsfolk tycks fortfarande hemsöka denna plats.

Besökare har hört skrik och upplevt förnimmelser om en kvinna som hängt sig. Dörrar har haspats upp och stängts tillsynes av sig själva. Slottet tycks också ha en förmåga att få folk att känna sig ovälkomna.

Under 1800-talet så bodde friherren Nils von Höpken tillsammans med slottets arvtagerska Carolina von Lantingshausen. Nils var både grym och elak. Han hade redan tidigare gjort sig skyldig till ett mord i Frankrike och människor i hans närhet var rädda för honom. Han lät även låsa in sina två barn i perioder, antingen uppe på den mörka vinden eller nere i den mörka källaren. Hans filosofi var att detta skulle ”stärka deras karaktärer”.
Carolinas oroliga gestalt kan ännu i dag uppenbara sig i slottet. Hon försökte att släppa ut sina instängda barn, något som Nils såg till att hon inte lyckades med. I denna olycka tros hon inte förmått gå vidare.

De två barnen växer upp. Deras hårda uppväxt präglade dem även som vuxna. Dottern gifte sig och slog sig till ro. Sonen, som också fick namnet Nils, drev planlöst runt i Europa i jakt på sitt livs kärlek och som han också fann i en ungersk adelskvinna. Problemet var bara att den kvinna han förälskat sig i redan var gift. Nils löste detta genom att mörda maken och övertala kvinnan att följa med honom för att bo på Bogeholm, vilket hon också gjorde.

Paret får två barn innan hans fru, som inte trivs, väljer att lämna honom för att återvända till Ungern.

Nils, den yngre, väljer också att bygga om slottet. Den förbannelse som Per Brahe uttalat tycks då träda i kraft. Kort därefter dör nämligen den arkitekt som han anlitat för renoveringen. Därefter begår han dessutom självmord.

Nu blev det mycket historia, men jag kunde inte riktigt låta bli.
Ha en fin kväll
Stefan
Stican 2020-10-13 09:02
Tack Stefan för den fina historiebeskrivningen och spökhistorien. Någon gång före 2008 så var jag och min hustru Lena på en visning av slottet, som då hade påbörjat en renovering jag har tyvärr inte några bilder från det tillfället, men vi gick genom alla våningarna och då berättade ciceronen om slottets historia och sedermera om dess förfall. I min länk kan du läsa hur Wikipedia beskriver slottets historia och renoveringen mer i detalj.
Ha det gott/Stig