Bastugatan, här bodde Ivar Lo-Johansson

Bastugatan börjar vid Slussen och spänner som en båge över Mariabergets krön för att till slut hamna vid Skinnarviksbergets gräns.

Gatans artistiska historia tycktes ha inletts med Frederique Stenquist, ett slags målarnas moder, som ännu nittioårig satt och målade porslinsskålar och parfymflaskor. Det var på den tid invånarna på Bastugatan höll sig med svin som gick och rotade i täpporna i branten. Här bodde den legendariska fattigprästen John Hedberg i 26:an. Här hade en tid legat Kaspers redaktion, där den unga Carl Larsson gått och sålt teckningar för två kronor stycket. Flera gamla stockholmsoriginal var födda vid gatan, Trasfröken och Kalle Vänster. Där såg man Djurgårdskalle med sin Emma, som spelade och sjöng på Djurgårdsslätten om somrarna. Gatsidan med de udda numren bebyggdes senare med nya hus, men de med jämna nummer fick stå kvar som kulturreservat från sjuttonhundratalet, en pittoresk kåkbebyggelse, som ofta avbildades som romantisk på konstverk och i tidningarna.

Det som om sommaren var idyll på Bastugatan blev på vintern en barsk verklighet. Det blev fruktansvärt kallt i de gamla träkåkarna, där sågspånen sipprade ut genom väggspringorna, där råttorna släpat bort fyllningen i golven, där vägglössen grasserade och där blåsten alltid ven. Det frös i vattenhinkarna inne i köken om nätterna. Det blev frost på fjölarna i de spjäldörrade dassen på gårdarna. Bastugatshumorn slog ut i blom, när någon från den jämna nummersidan på gatan frågade i matvaruaffären om morgonen: - Det står på etiketten att pilsnern ska serveras vid rumstemperatur, men hur fan ska man veta vad rumstemperatur är, när det i de nya husen är arton grader varmt om morgonen, men vi här på sidan har minus fyra?

Inlagt 2017-04-01 12:57 | Läst 1705 ggr. | Permalink
Hej,
Mycket bra text. Där skulle man inte ha velat bo för hundra år sedan.
Ha det bra
Bob
Svar från Turbo56 2017-04-01 15:37
Tack Bo, nej allt var nog inte bättre förr.
Byggnadsstandarden har förändrats. När jag var liten var det utedass och handpump med kallt vatten inne, vedspis och kamin. Varma kvällar och kalla morgnar om vintern! En vän som hade det lite fattigare, fick knäcka isen i handfatet om morgonen.
Svar från Turbo56 2017-04-02 04:59
Tack Stefan, centralvärme och riktig isolering har gjort susen. När jag var ung var det inte helt ovanligt med utedass och dusch i källaren på Södermalm, det var flera av mina kamrater som hade det så.
Jag bodde några år i min barndom i ett timrat hus från 1700, där uppvärmningen vår första vinter var en kakelugn i varje rum, det var mysigt med brasorna som sprakade på kvällarna men på morgonen var det kallt på golven, lyckligtvis var huset välisolerat så det blev aldrig riktigt kallt.
Betagande vackert! Och så bra och faktarik text - fin blogg!/ Björn T
Svar från Turbo56 2017-04-02 05:13
Tack Björn, det är härligt att vandra runt i dessa kvarter så fulla av historia, för att komma i rätt stämning promenerar jag helst omkring i den tidiga gryningen, när ingenting stör.
Väldigt intressant läsning. Och en riktigt fin bild. Gillar verkligen färgerna i denna!
Svar från Turbo56 2017-04-02 05:17
Tack Mikael, det är intressanta och spännande trakter där historien känns.
Färgbilder är inte så vanligt för mig, jag trivs för det mesta bäst med svart-vitt, men ibland så känns det att bilden skall vara i färg och då är det bara att acceptera.
Hehe, det är inte lätt att temperera pilsnern! Kul med historian om gatan, som jag ibland vandrar på när jag är i huvudstaden. Där är mycket fint och din bild gör gatan rättvisa med härliga färger och en fin vy. Det är en speciell rosalila färg i gatan, kanske från ett moln som inte är med på bild?
Hälsningar, Bjarne