Kiruna, en viktig del av Sverige
Fornlämningar visar att de första människorna kom hit för mer än 6.000 år sedan, efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Det fanns alltså fungerande samhällen i Kirunaområdet när Stockholm ännu var havsbotten.
Den samiska kulturen och den finsktalande kulturen har levt här sida vid sida så långt vi kan blicka tillbaka. Nybyggare och de allra första gruvarbetarna kom i början av 1600-talet, under den första gruvepoken. Då fanns redan en kyrka i Jukkasjärvi. Den första "svenska" inflyttningen skedde till Kiruna kommuns sydöstra del, nära Masugnsbyn, där den första järngruvan öppnades 1647. Då visste ännu ingen om de slumrande rikedomarna i Kirunavaara, vid vars fot staden Kiruna sedan anlades.
Inkomsterna från Malmfältens gruvor har varit en viktig förutsättning för det svenska välfärdsbygget.
Gruvan föder många och jag minns att även vi i skolan fick bidrag därifrån till både studieresa och att ordna något för de yngre i stan.
LKAB är nog ett av de viktigaste företagen för svenska staten, med sin enorma omsättning och stora vinster har företaget verkligen bidragit till vårt välstånd.
:)
Senast jag var där var det utomhussittning och en lucka bara, nu inomhus
var inte en dag försent med tanke på de där vinternätterna med - grader o långa kön.
mvh/Dieter
Jag har egentligen bara upplevt Kiruna de senaste fyra åren då jag har pendlat mellan Stockholm och Kiruna på grund av arbetet med stadsflytten och framför allt det nya stadshuset.
Morfar kom till Kiruna som rallare, blev kvar, blev lokförare och så småningom elloksförare. Min mamma växte upp i Kiruna. Sen flyttade familjen söderut, men hade släkt kvar att hälsa på ibland.
Nu ska stan flyttas. Jag tycker att dom borde flytta med sig Stadshuset. LKAB torde ha medel så det räcker till ett återuppförande efter de ursprungliga ritningarna och att flytta med det som går att flytta. Men lokalt ville nån ha ett nytt stadshus av magnetit, han trodde det skulle dra besökare, nån annan nåt annat och nu blir det nybyggnad. Inte troligt att den når upp till nivån på von Schmalensees mästerverk.
Det är en annorlunda stad, där STORT får en ny betydelse, naturen är stor, vädret är extremt, snön är djup, vintern är svart och sommaren är ljus och gruvan är djup, LKABs omsättning och vinst är enorma. Anläggningarna inne i gruvan är stora, jag var i onsdag nere på 1565m nivån och vi åt lunch i restaurangen 1365m under mark.
Det är helt enkelt en annan värld.
Jag är tillsammans med en dansk arkitekt ansvariga för utformningen av det nya stadshuset, naturligtvis är det inte lätt att ersätta det gamla, men vi har gjort vårt bästa och jag tror att Kirunaborna kommer att bli både nöjda och förhoppningsvis stolta över det nya stadshuset som redan innan färdigställande väcker uppmärksamhet runt världen.
Fasaden blir inte Magnetit, det blir ljus sten på ytterväggarna med en Pyritliknande kristall på toppen.
Klockstapeln kommer att flyttas till det nya torget intill stadshuset, vi har förberett ett fundament för detta.
Hoppas verkligen att du och kollegan och budgeten och byggarna når ända fram!
EMPES "Bland Sveriges äldsta gatukök, sedan 1945" är en klassiker i staden som håller på att flyttas/rivas och byggas på ny plats.
Snygg bild förresten!
Det blir nog bra när det är klart.
Jag tror även att Kiruna kommer att få ett uppsving vad gäller turism just beroende på stadsflytten.
Jag blev intresserad när jag såg att du anger att en pyritliknande kristall skall vara prydnad på fasaden. Den vanligare krtstallformen för pyrit är en gulmetallisk kub. Det finns också oktaederform. Kan du förklara hur prydnaden ser.
Lite udda är även att pyrit aldrig varit bruten som järnmalm.
Ha det bra
Bob
Formen kom naturligt när jag och nnn spånade fram byggnaden en dag 2012 i Köpenhamn, att kontorsdelen skulle vara rund var beslutat från början, men hur skulle vi inrymma alla övriga funktioner i den relativt lilla byggnaden med bibehållet stort "vardagsrum" som angetts i tävlingsförutsättningarna. Vi tog fram alla funktioner som kuber och staplade dessa inne i byggnaden och indåg att det inte skulle fungera, då började vi i stället med en liket kub i botten och byggde uppåt varvid en del kuber kom över taket.
Där satt idén en ring med en kristall hängande i mitten och så blev det, vi vann tävlingen och nu är stadshuset under uppförande.
Pyrit är en restprodukt vid malmbrytningen och är vanlig i Kiruna, det är dock inget som bryts för järnet, men formen och färgen passade bra för det nya stadshuset.
Eftersom det har kommit några kommentarer om det nya stadshuset laddar jag även upp en illustration av det nya stadshuset.
Mycket elegant byggnad. Pyritkristallerna pryder sin topp. Magnetitkristaller är vanligen kubiska och svart metallglänsande. De är ju dock magnetiska så elektronisk utrustning skulle få problem.
Pyritkristaller behöver inte växa samman längs någon kant, utan kan kopplas längs diagonalerna.
Ha det bra
Bob
Hälsningar, Bjarne
Folklivet en vinterdag i Kiruna är inte så myllrande som sydeuropeiska städer av samma storlek, men inte att förakta.
Jag har varit i gruvan på studiebesök och fick en helt annan inblick i hur mycket malmen från Kiruna betytt för landet.
Hälsningar Lena
Malmbrytningen har gett otroliga vinster och därmed mycket stort bidrag till svenska staten och vår välfärd.