Brännkyrkagatan
En gata på Södermalm där de nötta gatstenarna blänker i nattbelysning.
Gatan fick sitt namn vid namnrevisionen 1885, innan dess var namnet "Stora Bastugatan och Besvärsgatan". På 1600-talet förekom även namnen "Gamble Badestugegatathun" och "Stora badstwegegattan".
Inlagt 2017-02-01 07:48 |
Läst 1854 ggr. |
Permalink
Hälsningar Pierre
Apropå historia, så har jag i svaret till Bengt, gjort en kort sammanfattning av byggnadens historia.
Min farmor och farfar bodde här uppe på puckeln i gatuplanet på 1940-talet och fram till 1960. Och jag med då och då! :) Det va en smal transportbro från puckeln över till huset på vänstersidan. Då det låg något lager/företag på andra våningen. Och så låg en mjölkaffär nästan under bron också. Nybakta småfralla på morgonen!
/Bu
Huset har som syns en tredelad fasad. Mittpartiet byggdes 1755, hörndelen uppfördes i flera etapper på 1770-talet och den västra delen tillkom först 1876.
Carl Magnus Rosell har i en studie visat att de som bott i huset, oberoende av brand, tillbyggnader, ägandebyten och moderniseringar, utgjort en genomsnittlig sammansättning av hyresgäster av den karaktär som huset byggts för - dvs. en genomsnittlig befolkning av »vanligt folk«.
Vid branden 1759 ägdes husen i kvarteret av det lägre borgerskapet, hantverkare och skeppare. De flesta hyresgästerna stod utanför borgerskapet som t.ex. sjömän, arbetare av olika slag, änkor och fattighjon.
År 1780 beboddes huset förutom av ägaren av en bokhållare, en skomakarmästare, en avskedad gardessoldat, en bancokammardräng och två bancobetjänter. Dessutom fanns i huset två änkor och två sängliggande och ofärdiga jungfrur. Sammanlagt bodde i det dåvarande husets 15 rum och 8 kök 39 personer.
Hälsningar Lena