Advertisement
Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

I brist på vithajar, alternativt; dinosaurier i trädgår'n

Trädgården är rätt kul ibland! Jag minns fascinationen första gångerna jag ringmärkte och fångade vilda fåglar. Det kändes så exklusivt, att få hålla i och titta på vilda djur. Precis som på höns, och annat fågelaktigt man kan ha hemma i kastrullen, har också småfåglar vansinnigt dinosaurielika fötter men finfina ödliga fjäll. Fåglar är ju ett slags dino-överliggare (dinosar på wikipedia). 

Nötväckehanne

En nötväcka precis innan den landar på fågelmatningen. En blixt snett framför till vänster och en snett bakom till höger. Den ljusa fläcken vänster om stjärten är faktiskt ett vacker björkhöstlöv i bakgrunden! Den distinkt rödbruna flanken berättar att detta är en hanne.

Så, i detta mörker vi just nu går igenom och då jag befinner mig på en plats utan "exotiska" djur tänkte jag lysa upp tillvaron med några blixtar. Med hjälp av en fågelmatning, en Canon 580 EXII och en Sigma DG 500 Super skred jag till verket. 

Talgoxe

Ännu lite närmare så framkommer vingarnas fantastiska struktur. Här en talgoxehona vilket syns tydligt på hur den svarta slipsen är tunn och försvinner ner mellan benen. En hanne är helsvart mellan benen. 

Det är nästan olovligt knepigt när man inte har tillgång till ett automatiskt system där fågeln själv triggar slutaren när den flyger förbi. Se t ex Felix Heintzenbergs fina vattenfladdermusbild med en sådan setup.

Nu med Eos 7D's hyfsat kompetenta fjärrblixtutlösning behövdes inte ens ST-E2 fjärrutlösaren dammas av!

Jag försökte att undvika en alltför extrem studio-look. Det gick väl ok ibland, som med nötväckan. Men med hög granskog och total brist på solljus fick blixtarna stå för nästan allt ljus. Nästa gång kanske det blir lite mer subtilt!

Hur som helst var det riktigt kul, och personligen tycker jag fåglarna gör sig bäst i flykten!

Inlagt 2011-11-05 18:05 | Läst 2349 ggr. | Permalink
Mycket häftigt Johan. Får man fråga var du befann dig vid dessa foton, d v s hur lång från fåglarna och med vilket objektiv? Handhållet?
Svar från johanlind 2011-11-05 19:46
Tack Magnus!

Jag var en 6-8 meter bort med Canons 500mm f/4. Allt på stativ, fokus förinställd och för armarnas skull använde jag fjärrkontroll (armarna går annars sönder om man ska vänta för länge, stående, med fingret på kameran). Nötväckan på 1/250 s @ f/13, ISO1600, talgoxen på 1/250 s @ f/10, ISO1600.

/Johan
Mas71 2011-11-06 01:20
Fascinerade Johan, jag blir väldigt sugen att prova detta själv, tack för all info om hur du löste detta, nu får jag klura lite på hur jag ska rigga upp min utrustning. ;)
Svar från johanlind 2011-11-06 21:33
Lycka till - och oppas du delar med dig av resultat!
/Johan
Riktigt lyckat Johan. De är ruggigt snabba när de flyger. Nötväckan är mycket bra. Hur reagerade fåglarna på blixtarna? Knappt alls?
Svar från johanlind 2011-11-05 23:09
Tackar Arne!

Jo, snabbheten är lite svettig :-) När de drar från matningen är de redan uppe i tre m/s efter en halvmeter... Följande autofokus blir svårt att använda ;-)

Den stora massan talgoxar runt matningen tyckte det var jobbigt med blixtarna och reagerade när blixtarna slog. Men fåglarna som flög mot matningen verkade inte bry sig - d v s de ändrade inte sin flyktbana när blixtarna brann av. Men djuren vänjer sig om de är på en matning på en tomt med en del rörelse. Så de både blir mätta och förevigade!

/Johan