Schimpanser och kultur, alternativt sätt att njuta natur!
Jag har aldrig sett en vild schimpans i hela mitt liv, än. Jag hoppas jag någon dag får förmånen att göra det. Om man tänker på hur otroligt häftigt det är att stå på en djurpark och se på schimpanser när de leker, kastar grejjer, kliar sig, bråkar, tittar på en själv eller bara gör kullerbyttor så kan jag tänka mig att känslan är ännu starkare om man upplever detta hemma hos dem - i Afrikas skogar.
En annan nära släkting som jag däremot upplevt i det vilda.
Men som forskare kan man njuta av djur på fler sätt! Till exempel genom att gå igenom litteraturen efter information om hur de beter sig. Jag och en kollega gjorde just detta, och idag publiceras vår studie i tidskrften PLoS ONE.
Nedan följer vårt pressmeddelande:
_________________
Honor är schimpansernas kulturbärare
2010-03-24
Pressmeddelande från Stockholms universitet
Hur lär sig schimpansungar beteenden som inte är genetiskt överförda? Forskare vid Stockholms universitet har analyserat information om schimpansers beteenden och funnit att schimpanskultur mest bärs och överförs av honorna. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.
Schimpansforskare har tidigare visat att schimpanser har primitiv kultur. Bland annat använder de enkla verktyg. De fiskar exempelvis termiter med hjälp av pinnar som sticks in i termitstackar och knäcker nötter med hjälp av två stenar som därmed används som hammare och städ. Dessa egenskaper benämns kultur eftersom de inte överförs genetiskt utan genom att schimpanser måste lära sig dessa beteenden från andra individer.
Nu visar två forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning, Stockholms universitet, Johan Lind och Patrik Lindenfors, att schimpanskultur mest bärs och överförs av honor. Slutsatsen kommer sig av att antalet kulturella egenskaper man hittar i en schimpansgrupp är starkt kopplat till hur många honor som finns i gruppen, medan det inte finns något som helst samband med antalet hannar i gruppen.
- Vårt resultat borde egentligen ha varit förväntat eftersom det är honorna som tar hand om ungarna och därför spenderar mest tid med dem under deras mest intensiva inlärningsperiod, säger Johan Lind.
- Dessutom är det mest honorna som använder verktyg och också de som flyttar mellan grupper. De tar då med sig det de lärt sig till nästa grupp, tillägger Patrik Lindenfors.
Ingen av forskarna tror dock att mönstret de funnit även gäller människor.
- Människans kultur är speciell och ett resultat av unika mentala färdigheter. Till största delen styrs mänsklig kultur av en helt annan dynamik än den som styr schimpansers kultur, säger Johan Lind och Patrik Lindenfors.
__________________
/Johan
Fin bild på den tatuerade och godmodiga orangutangen.
Och tack för din kommentar! Kul att du läste.
Visst är det skillnader mellan schimpanser och orangutanger. En viktig skillnad dem emellan är att orangutanger är väldigt solitära, då uppstår inte alls lika mycket konfliktsituationer som hos schimpanser som är mycket sociala och lever i ganska stora grupper.
Men i det här fallet är det viktigt att betona att vi inte är som vi är pga hur schimpanser är. Människoap-familjen (Hominidae) inkluderar oss människor, schimpanser, dvärgschimpanser, orangutanger, gorillor och alla gibbonarter (+ ett stort antal utdöda människoapor). Denna familj uppvisar en makalös variation i socialitet. Människor och gibboner är starkt monogama (även om otrohet förekommer lever en överväldigande majoritet människor monogamt), gorillor håller harem, orangutanger lever ensamma och dvärgschimpanser och schimpanser är mycket sociala och lever i matriarkat respektive patriarkat. Så det blir sällan riktigt om vi utgår ifrån schimpanser när vi ska förstå oss själva. Framför allt då vi är lika nära släkt med dvärgschimpanser som har ett mycket fredligare levnadssätt än schimpanser.
Allt gott!
/Johan
Snyggt jobbat
//Oskar
/Johan