Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Levande frågelådan och märkliga fiskar

Kul dag på jobbet idag! Tillsammans med sju andra forskare på Stockholms universitet satt jag med i panelen på den “Levande frågelådan ”. Lite i tio i morse strömmade det in 1 000 frågvisa femteklassare i vår största aula till tonerna av musik. Det här är väl det närmsta man kommer rockstjärnedrömmen som akademiker...

En av de frågor jag fick handlade om det finns några djurpappor som kan föda levande ungar - och visst finns det exempel på det! Sjöhästar är märkliga och man kan säga att hos just sjöhästa föder hannarna barnen . Men, som hos alla djur bär honan på äggen och hannarna på spermerierna. Att prata ägg och spermier är alltid tacksamt, tolvåringarnas uppmärksamhet skärps direkt när dessa ord nämns! Hur som helst, efter en parningsdans mellan två sjöhästar lägger sjöhästhonan in sina ägg i en speciell ficka hannen har på sin mage. Honan har en speciell äggläggare för att kunna lägga sina ägg i hannens ficka. Honan som tidigare var tjock av ägg blir nu smal och då hannens magficka fylls med honans ägg blir han “med barn”. Sedan mognar äggen i hannens magficka och till slut kläcks äggen i magen. Precis som när honor föder barn föder sjöhästhannen barn genom att muskelrörelser pressar ut de nykläckta ungarna ur magfickan.

Nasua unicornis

En kortnosad enhörningsfisk (Nasua unicornis), som inte byter kön under sitt vuxna liv. Marsa Alam, Egypten, April 2009.

Det där med kön är inte så självklart i djurvärlden som man kan tro. Hos fiskar kan en och samma individ spendera en del av sitt liv som hona och en annan del av sitt liv som hanne; operationslöst könsbyte ! Hos ödlor och ormar är det temperaturen som ägget utsätts för under utvecklingen som bestämmer vilket kön det blir på den lilla ungen som till sist kläcker sig fram ur ägget.

Chelonia mydas

En grön havsköldpadda (Chelonia mydas) på väg ner mot sjögräsängen för ännu en portion mat. Vilket kön denna individ har berodde på hur varmt det var där ägget låg i sanden. Marsa Alam, Egypten, April 2009.

Slutet av timmen präglades av de stora frågorna. När tar solen slut? När går jorden under? Men till slut blev det för mycket myror i brallan, och när det väl var slut exploderade aulan av prat, skratt och spring. Och vi “gamla” panelhönor återgick till den mer normala världen bakom skrivbord och tyst lugn. Men jag hade kul, och förhoppningsvis hade barnen en rolig timme och en minnesvärd utflykt.

Inlagt 2009-05-19 22:51 | Läst 7706 ggr. | Permalink
och även jag fick lära mig lite nytt, tack vare din blogg. Otroligt läcker bild på den kortnosade enhörningsfisken.
Svar från johanlind 2009-05-20 06:59
Tackar Margareta för din trevliga kommentar!
/johan
Vilket spännande jobb du har, och vad roligt att ibland få komma ut i verkligeheten och möta de små människobarnen... ;-)
Härliga bilder!

/Jenny
Svar från johanlind 2009-05-20 20:51
Tack för din kommentar Jenny! Det är verkligen helkul att möta "de små människobarnen" :-) Kul att du gillar bilderna.
/johan