Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Hälsningar från 2014...

och två bilder från vattenfallet. Då, 2014 stod där ett stort och ståtligt träd. Ett träd som gav skönhet och en känsla av sprödhet bland plåten, rosten och det forsande vattnet. Ett träd vars grenar kunde tjäna som förgrund till en bild, eller bara finnas med i bakgrunden och förhöja ett fotografi lite. Och skvallra om årstiden för fototillfället.

 

Norrköping oktober 2014

 

 

 

Nu finns inte trädet kvar längre, eller i alla fall inte trädkronan. Kvar står endast en kal och väldigt ful trädstam, som ser död ut. Undrar verkligen varför inte den tagits bort? Kan det finnas liv kvar i trädet och hopp om ny grönska? Om inte, så kanske den fula trädstammen kan tas bort nu, för just nu pågår det renovering av platsen.

Jag var där igår, endast för att konstatera att det är omöjligt att komma fram till vattenfallet eller tuben på grund av avstängning. Så några oktober-bilder därifrån, 2024 lär det inte bli.

 

Suck.... =) en senare bild av trädet

fotat från andra sidan av Motala ström

(kanten måsarna kliver runt på är vattenfallskanten)

 

På återseende!

 

 

Inlagt 2024-10-07 23:52 | Läst 351 ggr. | Permalink

"Förstår att du saknar trädens grenar och blad. Blev fint i bild. Speciellt område ni har där, fint promenadstråk med tuben, hoppas den öppnas igen."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tycker nog att trädstammen gör sig i bilden, det blir en kontrast mot byggnaderna
Mvh Bengt
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:05
Hmmm har aldrig tänkt så…jag tycker mest att det ser dött ut och förfular…
TACKAR!
Puffbilden är väldigt fin och jag kan tänka mej den även utan trädet. Den det var där det var avstängt eller? Sista bilden ser trädstammarna ditplacerade ut. Ungefär som pinnarna vid ett örngömslet. Men vet vet. Det kanske sätter sej någon stor fågel där som blir en väldigt kontrast till det övriga i stadslandskapet.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:08
Ja nu finns bara det avkapade trädet kvar vid vattentuben, och såklart miljön där är speciell i alla fall. Men jag gillade grönskan från trädkronan!
TACKAR!
Tycker ändå trädet fungerar där det står, oavsett skicket.. Fin omgivning där! Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:10
Och jag som tycker trädstammen är så ful i nuvarande skick! 🙂 Men miljön nere vid tuben är speciell, absolut.
TACKAR!
Tuben ledde ju vatten, från början till ett kraftverk, senare till processindustri och var sen helt utan funktion. Vad göra? Det var landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson som kom på att omvandla tuben till ett spektakulärt promenadstråk. Dom där sittmöblerna murknade fort i den genomfuktiga miljön helt utan sol, det är utpräglat norrläge, nu står nya i annat utförande där.

Trädet var nog självsått. Fabriksmiljön saknade helt anlagt grönt. Nu vet jag inte hur det är tänkt.
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:24
Jag gillar miljön vid vattentuben - är glad att någon tänkte till och såg till att det blev promenadstråk. Tyvärr tycker jag det blivit lite av ett tillhåll för ljusskygga individer. Och jag förstår att det är ett ställe som är lite knepigt att underhålla, men ändock väl värt det. Sitter man som jag gör då och då tvärs över Strömmen, vid bänken (vår och sommartid) så ser man att tuben verkligen är välbesökt av turister. Och undra på det, tuben med sina kvarvarande bågar känns ju unik och det är ju liksom första parkett till fallet…

Jag hoppas verkligen att det kommer bli fint och lika öppet för folk efter renoveringen…

TACK Måns!
Bild 1 - balans varma - kalla färger som väl komplementerar varandra. Milt varm bakgrund med strödda varma fläckar mot en gråblå färg jag är förtjust i. Bild 2 - framför den milda fonden en kraftfull uppvisning i perspektivlära.
Ja, så ser jag det.
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:25
Så kul att få din bildanalys - TACKAR för den! 🙂
Det är numera vanligt att man spar såna här stammar. Insekter, svampar, fåglar och allehanda kryp i den ekologiska väven trivs där. Man får se det så.
/Gunnar S
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 19:32
Aha - tack för den upplysningen! Den kändes bra att få…jag har känt en liten uns av förargelse över att en sådan unik plats och turistmagnet som den gamla vattentuben ändock är, inte sköts om ordentligt.
(Och jag får väl leva med det avsågade trädet 🙂)
TACK för kommentaren!
Måns H 2024-10-08 20:51
Även jag tackar för den informationen! I o f s tror jag att det varit fullständigt osannolikt att Holmen AB sparat en högstubbe och därmed även riskerat att få insekter på platsen, men nya tider och andra människor medför ändringar!
mombasa 2024-10-08 22:33
Ja, det blir bland annat fler hackspettar i centrala Norrköping. Och en del annat. Livets väv är sammansatt om man så säger.
/Gunnar S
Fint med träddraperiet i första bilden, nu får väl stammen fungera som p plats för mås eller Häger.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Eriksson 2024-10-08 23:23
En häger högst upp skulle sitta bra! 🙂 vi har ju en som far omkring i innerstan och vid Strömmen. Jag såg den senast i helgen.
Kul att du gillar träddraperiet…tror den bilden inte är helt enkel att ta till sej. (Med massa ostyriga grenar i förgrunden…)
TACK Gunte!
Förstår att du saknar trädens grenar och blad. Blev fint i bild. Speciellt område ni har där, fint promenadstråk med tuben, hoppas den öppnas igen.
Svar från Lena Eriksson 2024-10-09 22:03
Det är ju lite speciellt med ett vattenfall i innerstan 🙂även om jag tycker området sköts om ”sådär”.
TACKAR!
Valvbågarna leder på ett inbjudande sätt in i bilden. Fin komposition. Höstlöven i första bilden bildar en vacker förgrund till vattenfallet och de solbelysta byggnaderna där bakom. Snyggt.
/Torbjörn
Svar från Lena Eriksson 2024-10-09 22:05
TACK för bildanalys och gillande! 🙂
För den som inte sett fallet i verkligheten (eller kollat på bilder från Norrköping här i bloggarna) måste den sista bilden vara surrealistisk med måsarna som verkar kliva omkring på en vattenyta som plötsligt är avskuren och ett kalt träd som sticker upp helt omotiverat. Verkligen en bild som väcker frågor. Jag som är uppvuxen i Norrköping på 50- 0ch 60-talet tycker att Holmens gamla fabriksområde är spännande att gå omkring i efter omvandlingen.
Svar från Lena Eriksson 2024-10-10 23:11
Ja du har rätt om att det kan vara svårt att förstå hur det hänger ihop när man ser en bild liknande min sista, om man inte är bekant med området. Jag har flera gånger fått frågan om jag photoshoppat eller lagt ihop två bilder när jag visat ett foto taget från ovansidan av fallet- vattenfallskanten från det hållet väcker frågor 🙂
I det här inlägget tänker jag att det ändå går att förstå om man tar fasta på trädet i samtliga bilder…?
Och visst är miljön runt fallet spännande…
TACK för kommentaren!
Måns H 2024-10-10 23:50
Jag som tänker på "utmaningen" tycker att det vore helt i sin ordning om du funderar på denna bilden eller kanske en bearbetad version av densamma.