Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

UPPE I ETT MOLN

skulle jag vilja förvara alla mina bilder...

.

.

nya projekt på gång

.

Så...är det någon som har förslag och erfarenhet av någon bra molntjänst??? Dels vill jag förvara mina bilder någon stans som extra backup, men främst skulle jag vilja komma åt mina bilder var jag än är; hemma i Norrköping, hemma i Fruängen eller på tågen emellan...

Det måste vara en tjänst där man tydligt ser bilderna t.ex som tumnaglar, och man ska kunna hämta dem enkelt och utan begränsningar.

.

Ha en bra fredag!!!

.

.

.

Inlagt 2015-06-04 20:08 | Läst 1952 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Är det det dom gör killarna, lägger upp bilderna i molnen? Snyggt i alla fall/ Björn T
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 22:38
Visst...finns det inte sådana "uppkastare" Finspång? Här dräller dem överallt på taken. :)
Eller inte...
Hmmm jag tror nog faktiskt det är en arkitekt, en stadsplanerare och en byggherre som står där uppe och smider planer...

TACKAR!
En som står och läser tidningen och de andra läser över axeln? Kanske en molntjänst...
Du hittar ju gubbar överallt!
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 22:49
"Gubbar dä ä mitt liv det"...eller hur var det hon sa Monica Z i Söderkåkar.... :)

TACK J-O!
Mina bilder ligger i bankfacket, och på ett antal andra olika diskar/platser. Mina dokument har jag dock i ett moln som heter iCloud. Där kan man ha upp till 5 GB gratis. Du skulle kunna ha dina bilder på en nätverksdisk hemma, och nå den från platser utanför din bostad. Men, en brand eller stöld skulle ju kunna utplåna dem. Mycket passande bild till dagens stora fråga:)
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 22:58
Jaa jag har funderat lite hit och dit...tänkte att en molntjänst skulle vara enkel för en som jag som är lite lat och inte vill fixa med saker i onödan. (handla, installera, få det å funka etc...)

har kollat en del molntjänster men de flesta verkar mest vara för lagring...men jag vill plocka med mina bilder lite när som och se dem enkelt, som tumnaglar t.ex inte bara se filens namn....

iCloud har jag inte undersökt eftersom jag kör med pc och windows...

TACK för kommentaren!
Om molntjänster vet jag inget, men jag gillar din bild som matchar dina funderingar.
//Tommy
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 23:00
Kul att du gillar!

TACKAR!
Dropbox har jag en del bilder i. Från början mest för sonen ville komma åt vissa bilder.
När jag tar bilder med mobilen Samsung lägger de sig i detta moln.
Vet inte om jag tycker det är bra. Jag gör kanske fel när jag plockat ner i zip fil.

Skulle vilja stå på taket med killarna där är säkert bra utsikt.
Mysig bild.
I morgon redan fredag.
Sov gott
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 23:03
Jag får helt enkelt undersöka lite till...(eller be mannen om lite hjälp, han är ju it-expert...)
Härlig utsikt hade de säkert, gubbarna på taket...bilden är tagen i Motala, alldeles vid Motala kanal och där runt var det mycket vackert!

TACK!
Kul och spännande bild, fint symbolvärde, hils, LO
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 23:04
TACKAR så mycket!
Passande bild till dina funderingar.
Och vilken bra fråga du ställde, jag hoppades på många olika svar som jag kunde ha nytta av.
Men det var tydligen inte så stor kunskap om detta bland dina läsare :-)
ing-marie
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 23:07
Neej kanske att bildälskare är rädd att förvara sina bilder uppe i moln...?
Jag tänker att det skulle vara ett bra komplement till de externa hårddiskarna som jag har hemma.

Jag får ta och leta vidare, ska be min kära om lite assistans...
Återkommer om jag hittar något riktigt bra!

TACKAR för besöket!
Hej Lena.
Jag vet inte vilket system du använder?
iCloud är Apples för Mac-användare. Dropbox kan användas av både Microsoft och Apple system. Jag använder bara Dropbox när jag skickar størrre och flera bildfiler till mina klubb tidningar. Apple har precis slutat uppdatera "Aperture" behandlingsprogram och ersatt det med det nya "Photos". Hela idén är att ansluta alla Apple-enheter tillsammans via iColud som du uppenbarligen också har en önskan om. De första 5GB är gratis och du kan köpa ytterligare utrymme för ett belopp per månad. Jag kommer att fortsätta att göra back-up på den externa HD och göra en kopia av den då och då. Den lämnas til en vän och jag har så hans. (i händelse av brand eller tjuvar).
Svårt - ja lite - men inte värre.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Lena Eriksson 2015-06-05 23:15
Jag har iPhone men arbetar inte på någon Mac med mina bilder. Jag vet inte om Dropbox var något av de alternativen jag undersökte...men jag tycker att det är viktigt att man ser sina bilder som tumnagalar/småbilder...inte bara namnet på filen. Och jag vill kunna hämta ned dem och styra och ställa med bilderna, enkelt...

TACK för förslagen och besöket!
Hej,
Det här med molntjänster är inte helt enkelt. Jag har lite erfarenhet efter mer än 30 års arbete med IT-infrastruktur, servrar, lagring, backup och nätverk.
Att lagra i molnet kan bli kostsamt om det är en bra tjänst som garanterar backup mm. Man måste läsa avtalen noga för det är inte säkert att billigare tjänster har backup alls. Redundans (att data lagras på fler ställen) ja men inte backup.
En annan sak att tänka på är hastighet, skall du plocka ner bilder för redigering när du är på resande fot kan det gå långsamt, bildfiler är idag rätt stora.
Ingemars förslag om nätverksdisk är en bra lösning om man har ett bra bredband med god prestanda både "upp och ned" så att säga. Har man en god vän kan man också ställa in så att data kopieras över till vännens utrustning och denne gör detsamma mot din, det gör att ni säkrar er mot brand och stöld eftersom bilderna då finns på två fysiskt skilda ställen. Ni bör dock ha liknande system för att underlätta för er själva.
Jag skulle dock komplettera detta med en backup till, en hårddisk i bankfack eller en ren backuptjänst i molnet. Skämtsamt säger man inom IT att finns data inte lagrat på tre ställen finns det inte alls...
Lycka till!
Mats
Svar från Lena Eriksson 2015-06-08 23:49
Tack så väldans mycket för alla tänkvärdheter du skriver. Jag har inte haft tid att undersöka det här med moln vidare, men jag tror nog att det du skriver stämmer rätt bra med vad jag har haft en liten känsla av...men hade hoppats att någon foto-fantast visste om något riktigt bra...

Ska fundera vidare. har förstås bilder backup-ade på externa hårddiskar men de ligger hemma...och jag vill som jag skrev i inlägget gärna få tag på mina bilder även om jag är på resande fot.

TACK, uppskattas!