Advertisement
Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 401 / jpg vs. RAW.

________________________________________________________________________

I 95-98% av fallen, fotograferrar jag i jpg och färger. Jag se till att mina inställningar i kameran är så "riktiga" som möjligt - bländare, slutartid, ISO och vitbalans.

När jag började fotografera det var med färg pappersbilder och da var det bara ett val mellan ett eller annat  filmmärke och hastighet. Senare (ganska snabbt ) gick jag över till färg dias och här var det samma -  val av filmmärke och hastighet. Välja bländare och slutartid var avgörande för att lyckas med båda metoderna, lik som kompositionen också var avgörande.

När det digitala fotografering inträffade hos mig, hade jag videofilmad en hel del och här träffade jag för första gången ordet vitbalans! Vi justerade vitbalansen innan varje inställning och nästa scen! Kelvin grader var ett av de områden som vi studerat mest! Så i början litade jag inte på den automatiska vitbalansen i min digitalkamera. Den delen är mycket bättre i dag och jag lämnar det till kameran att avgöra från tid till annan :-)

Jag har full forståelse för fotografer som har arbetat med negativ och div. vätskor att de har en annan inställning till hur man får till den färdiga bilden. Och att de fortsätter att arbeta med RAW-filer/negativ i dett digitala mörkrummet på datoren. Oss "amatörer" vil i de flesta fall kunna klara sig med jpg! Särskilt om det slutliga resultatet kommer att användas för att ladda upp på webben, skriva ut i storlekar 10x15 eller A4.

Jag behandlar också mina bilder i olika bildbehandlingsprogram, men det är oftast mycket lite i form av ljus, färg och skärpa. Det är mest beskärning och liten anpassning av horisonten och liknande. Om jag vill ha en mer personliga utseende eller uttryck så behandlar jag helt vildt och det kan mycket väl vara en RAW-fil som är utgångspunkten .Efter att jag är här på FS har jag varit intresserad av svartvit fotografi och här konverterar jag i Silver Efex Pro 2 och nyligen mest med  "Tonality ". När jag fotograferar veteranbilar till "Veteran Tidende" ställar jag in kameran för att ta både en RAW och JPG-fil, men det är sällan att jpg-filen inte kan anvanvändas direkt och skickas omedelbart. 

JPG-fil - justerat i Niks Viveza 2 med deras kontrollpunkter teknik. Ljusnat lite i utvalda lokala mörka områden.

Nyckelord: Bagatellfoto - vykort - konstfoto - färgseende - skärmkalibrering. Dessa är alla något man kan diskutera och debattera och aldrig vara 100% enig om - eller så kan man bara skjuta och få det ur det som passar en bäst.

Detta inlägg är inspirerad av de sista dagarna av bloggar och olika kommentarer. Det är endast ett uttryck för mina tankar och meningar.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43 / Roskilde.

Inlagt 2016-08-14 21:44 | Läst 2520 ggr. | Permalink

"Många bra tankar från dig..var och en gör som den själv trivs med. En sorglig sak tycker jag är när någon skriver typ, att endast seriösa fotografer använder Raw, känner mig inte ett dugg oseriös fast jag kör jpg till 100%. Mv/G"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag kan ge en analogi, 1998 skulle en säljare i mitt företag ha ny tjänstebil. "Manuell växellåda - aldrig -vi är ju i 1990-talet och då skall man inte behöva växla själv".

Jag kör Fuji och jpg. Har kollat på medföljande Silkypix. Har inte kollat på något annat i efterbehandlingssfären. Åtminstone Fuji får idel beröm för bildkvalitet i jpg direkt ur kameran och alla bedömare kan rimligen inte vara köpta av Fuji.
Är ,man som jag, mer intresserad av att ta en bild och visa "så här var det", men man kan ju trixa litet med exponering och ISO och hög-/lågdagerkorrigering så.... Jag bedömer att det Fuji ger mig som dess programvaras tolkning till jpg duger gott.
Så jag ser inte (ännu) nyttan av att plåta och sedan efterjobba. Detta är även till viss del orsakat av mina erfarenheteter inom IT-sektorn, med buggar, "i nästa version är allt fixat" etc, jag har nog av det på jobbet.

Men visst saknar jag tiderna i mörkrummet med belysning(strix) och framkalning av s/v!

P.S.

Jeres Sveks er meget meget i orden, saa " EN DANSK SOM FÖRSÖKER PÅ SVENSKA " -slet ikke!


-J!
Svar från Erik Madsen 2016-08-15 10:31
Hej Jörgen.
Jag måste tacka dig för dina mycket detaljerade kommentarer och åsikter i ämnet.
Mitt svenska / danska ordförråd saknas en gång små nyanser och kanske också lite med gramatikken. Men jag försöker också kontrollera i min ordbok. Jag lär mig nya ord här på FS - Sveks som exempel. :-)
Med venilg hälsning från Erik / DK
PS: Det tog lång tid att skriva blogginlägget.
SallyIV 2016-08-15 10:33
Ehrm, tangentbord och min hjärna är inte alltid synkade ;-)

-J!
Svar från Erik Madsen 2016-08-15 10:51
Jag vet fenomenet. Jag måste vara noga med att inte vara ironisk på skrft - ursäkta.
//Erik//
SallyIV 2016-08-15 10:57
..och det har inte med ålder att göra ;-) Såklart!

-J!
Tror var och en måste välja det hen trivs med. Själv kör jag RAW och konstaterar de gånger jag inte gör det (mobilbilder oftast) att jag ofta inte kan göra de justeringar jag skulle vilja efteråt. Men det beror så klart på att jag inte ställt in optimalt från början när jag fotade./ Björn T
Svar från Erik Madsen 2016-08-18 11:27
Hej Björn - du rammer præcis "hovedet på sømmet", som vi siger i DK.
//Erik//
Många bra tankar från dig..var och en gör som den själv trivs med.
En sorglig sak tycker jag är när någon skriver typ, att endast seriösa fotografer
använder Raw, känner mig inte ett dugg oseriös fast jag kör jpg till 100%.
Mv/G
Svar från Erik Madsen 2016-08-18 11:29
Jeg er enig Gunte. Vi gør som vi synes passer os bedst.
Mvh. Erik.