Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2937: Sällsynta fåglar vid Roskilde Fjord.

Fågelräkningar har genomförts vid Roskilde Fjord varje år sedan 1978. Räkningarna är därmed en av de längsta oavbrutna dataserierna för fåglars "færden" i hela Danmark.

Jag hade helt glömt bort den här historien i lokaltidningen från den 14 augusti 2024. Jog lovade Peter D. att jag skulle återkomma och berätta lite från artikeln.

Bilden visar rovtärnor som inte har setts i fjorden de senaste 6-7 åren. Det är Danmarks största tärnaart. Den observerades på våren på den största ön i fjorden - Eskilsø. Till en början var det tveksamt om den häckade på ön, men det bekräftades av en nyinflyttad man som sett ett par under hela häckningssäsongen. Det har funnits gott om maten de går efter - sill, makrill och små hornfiskar.

En annan fågel som också har observerats flera gånger på fjorden är svarttärnan. Den har setts från Jægerspris och Frederiksund (12 st) till flera platser i Roskilde kommun - Gundsømaglesjön, Kattingesjön och Himmelsøen här i Roskilde stad.

Måsarna är på tillbakagång enligt årets räkningar.

Ejdrarna har det fantastiskt bra. Den häckar på nästan alla öar och holmar i fjorden. 880 häckande par räknades år 2024. Den är annars på kraftig tillbakagång i övriga landet. De häckar även på Eskilsø, som är bara 1,4 kvadratkilometer. Det finns bara 2 hus på ön och en klosterruin.

Roskilde Fjord är mycket lämplig för fåglar med de många små öarna, holmar och låga vattenstånd samt att det finns många isfria områden på vintern.

På gensyn.

PS: I mina yngre dagar var jag medlem i Dansk Ornitologisk Forening DOF och besökte Kattinge Sø mycket, men det var med kikare och inte med kamera. Under vintersäsongen är/var Kattinge Sø en av Nordeuropas största rastplatser för trolländer. Här kunde samlas upp till 30 000.

Postat 2024-09-19 22:59 | Läst 113 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera