Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2950: Säsongen går mot sitt slut .....

.... tyvärr för mig också.

Fotograferad den 2 oktober 2024.

Bildtexterna finns under bilderna.

Förstora.

Fotograferad med min X100F och med en EM-acros simulering. Manuelt f/5,6 - auto 1/2400 sek. - auto ISO 3200. Och manuell WB.

Fotograferad med min X100F och med en EM-acros simulering. Manuelt f/5,6 - auto 1/900 sek. - auto ISO 3200. Och manuell WB.

Båda är fotograferade på vår huvudgata Algade.

På gensyn.

Postat 2024-10-04 17:33 | Läst 157 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2950: Ett annat sätt.

Roskilde-bloggen # 2947: Mitt mest använda sätt på gatan. - Fotosidan

Igår blev det svartvitt.

Jag tycker att det är roligt och givande att interagera med människorna jag möter på gatan. Då och då.

Förstora.

Jag kan inte de där "handtecknen", men de bad mig att bli fotograferad. Därefter frågade de var man/de kunde se bilderna. Killen med kepsen insisterade på att kunna logga in på min FS-blogg. Och han kunde - cool, sa han.

Arkivbild.

Jag tycker att det är lättare för mig att komma i kontakt med killar och män än det är med tjejer och kvinnor. Det beror nog på både mitt utseende, ålder och att jag kör min handikappskoter :-) Så de vänder ryggen till :-)

Andra ser åt andra hållet :-)

På gensyn

Postat 2024-10-03 18:10 | Läst 123 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2949: Berömd dansk fotograf.

Fuji X100F og med EMs Acros simulering .

INFO og klip fra Wikipedia: 

Han föddes 3 maj 1849 i Ribe, död 26 maj 1914. Han var en dansk-amerikansk journalist, socialreformator, fotograf och föreläsare.

 

Det är Jacob A. Riis det handlar om.

Jag är bara "berömd" bland familj, vänner och bekanta, men jag sulle jo hitta en puffbild :-)

Utbildad till snickare emigrerade han 1870 till New York, USA. I flera år vandrade han runt och skaffade småjobb, bland annat som dörr-till-dörr-försäljare av strykjärn. Under perioderna utan arbete upplevde han på sin egen kropp "andra sidan", "The Other Half", som han själv kallade det. När han återvände till New York fick han ett jobb på tidningen South Brooklyn News, som han senare köpte. Denna såldes senare, vilket gav Riis tillräckligt med pengar för att återvända till Danmark och gifta sig med Elisabeth.

Det nygifta paret bosatte sig i New York, där Riis fick jobb på tidningen New York Tribune. Som journalist och polisreporter skrev han artiklar med social indignation om de fruktansvärda och hälsofarliga förhållanden som fattiga emigranter levde under i New Yorks spekulativa bostadsområden. Det var den rena slummen, som alltid låg nästan i halvmörker och där de boende levde under de sämsta förhållandena. När blixten för fotografi fick stor spridning efter 1887 blev Riis intresserad av att dokumentera den sociala nöden genom att fotografera boende och levnadsförhållanden i slummens mörka omgivningar. Han kompletterade sedan sin inkomst under några år med att föreläsa, dit han reste med sina bildföreläsningar.

Han inspirerade till en politisk uppgörelse mot korruption i New Yorks stadsregering och polisstyrka. Mulberry Bend-slummen i New York, som Riis hade dokumenterat i sina böcker, revs 1897.

Efter sin död sjönk Jacob Riis i glömska. Den ryske fotografen och emigranten Alexander Alland, som själv sysslat med emigranter och slumfotografering, spårade fotografierna via Riis familj, som efter flera generationer hade hamnat i en fastighet under rivning. I samarbete med Museum of the City of New York räddade Alland negativen, som fotograferades och restaurerades innan de förstördes, bl.a. glasplattor som var under självförstörelse. 1947 organiserade Alland en stor utställning på Museum of the City of New York.

Idag uppfattas Riis tillsammans med amerikanen Lewis Hine (1874 – 1940) som de första riktiga dokumentärfotograferna och är den i särklass mest betydande och kända danska fotografen.

Det var bara det jag med stor hjälp ville säga.

På gensyn.

Postat 2024-10-02 17:34 | Läst 181 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2948: Landskapsfoto.

Bildtexten finns under bilderna här hos mig.

Långt borta ses Langtved Færgekro i bakgrunden. Den finns inte längre. Den brann ner för många år sedan och kunde inte byggas upp igen på grund av krav från många olika myndigheter.

Munkholmsbron leder över den inre delen av Isefjorden från Hornsherred till Odsherred på Själland.

 

Det här är ett foto från min digitala fotograferingsstart och från en tid då jag kunde cykla. Den är tagen från en plats lite utanför stadsgränsen. Det är nog ett lite romantiskt motiv, som någon skulle kalla ett "Sofastykke" på danska. Jag kommer inte riktigt ihåg vad man kallar detta på FS - rosa.... nåt annat :-)

Det här motivet såg jag på en semesterresa för många år sedan. Jag hade ingen aning om huset innan jag kom hem till Danmark. Det var först när medlemmar på FS kommenterade bilden i mitt landskapsalbum som jag googlade på det.

Det var på en biltur i Ramsvikslandet och vi körde längs Sotekanalen som jag såg motivet. Jag har tidigare fått veta att det nu är ett museum av ett slag och att man kan komma in i från den andra sidan av Sotekanalen.

Jag hade trots allt några landskapsbilder i ett album här på FS :-) Jag kanske visar några fler en annan dag.

På gensyn.

PS: Jag slutade sätta text och copyright på bilderna för länge sedan. Upphovsrättsinformation och mitt namn finns nu med i filerna.

Postat 2024-10-01 14:15 | Läst 201 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera