Erik Madsen/DK
Roskilde-bloggen # 3010: Sedan sist.
Roskilde, den 19. januar 2025.
_____________________________________________________________________________________
Hej Peter D. Du har säkert hört eller läst om detta, men jag tänkte bara dela med dig av det :-)
De tidigare DFDS-färjorna mellan Köpenhamn och Oslo har bytt ägare. De fortsätter att segla från Köpenhamn.
Nu kommer det äntligen nyheter om Oslobåtarnas nya namn.
Den svenska ägaren Gotlandsbolaget kan på torsdag avslöja vad 'Pearl Seaways' och 'Crown Seaways' kommer att heta framöver.
Namnen blir helt enkelt: 'Nordic Pearl' och 'Nordic Crown'.
Det bekräftar Kim Heiberg, som är EVP och chef för rutten Oslo-Köpenhamn på Gotlandsbolaget til Søfart.
De får också nya färger – havsgrönt med en svart mittrand.
Så Peter nu är det med att hålla ett öga på dem, när de har fått den nya looken.
_________________________________________________________________________________
Jag har kommit lite i stå med legobygget – av olika anledningar. Men nu ska jag fortsätta om ett tag.
Jag har färdigställt påse nummer 1 :-)
Sedan serveras påse nummer 2. Det är Peters förslag att sortera ut innehållet i påsen på en tallrik.
De mycket små bitar ligger i en liten påse separat. Det var lite av en utmaning med den första påsen med mina artrosfingrar. Men det fungerade till slut.
På gensyn.
Roskilde-bloggen # 3009: En försiktig start.
Roskilde, den 11. januar 2025.
___________________________________________________________
Roskilde-bloggen # 3008: Vuxen LEGO. - Fotosidan
Påse 1. WOW vad många delar det var i den - och det finns 6 påsar totalt.
Jag tar gärna emot tips och idéer från erfarna legosamlare – om arbetsflöden och förvaring av föremålen mellan pass osv.
Min fru föreslog den här lösningen på den ena frågan.
Vid närmare eftertanke kanske det också borde finnas en maxålder – t.ex. 60+ :-)😊
I min lilla bok med barns åsikter om olika ämnen i livet säger 8-årige Michael om när man är vuxen: "När man säljer sina leksaker". UPS, mitt förslag med 60+ är så långt över målet :-)😂
Idag började jag – det var väldigt lätt ha ha.
De senaste dagarna har jag tittat på vad som kallas en "Dramadokumentär" om Ayrton Senna på Netflix.
Till Peter Dahlén.: Jag kan redan nu säga att det inte blir jag som ska använda 1,5 ton legoklossar för att bygga en fullstor Volvo V70 på 3 - 4 år :-)
Med vänliga hälsningar från Erik.
Roskilde-bloggen # 3008: Vuxen LEGO.
Roskilde, den 9. januar 2025.
________________________________________________________________________
Inspireret af Peter Dahlén.__
LEGO:s kvinnliga utvecklare - Ann Healyhar varit över hos McLaren och sett racern, ritningar mm. - for att kunna konstruera modellen så realistiskt som möjligt.
Sådan skabte vi Ayrton Sennas ikoniske McLaren F1®-bil | Officiel LEGO® Shop DK
Det är 6 påsar som man öppnar och samlar innehållet påse för påse i ordning.
När jag har fått frågan de senaste gångerna vad jag önskat mig till min födelsedag och jul har det blivit svårare och svårare att svara på. Jag röker inte, jag dricker inte konjak, jag har tillräckligt med böcker, CDer, videofilm och kläder. Jag är nog inte ensam bland de 80+ . Annars köper vi nog det vi behöver under året själva ?
Var kommer Peter D. in här - jo, det var då jag såg hans blogginlägg om LEGOs Kingfisher, som han hade samlat. Jag hittade LEGOs hemsida för vuxna och tittade om det fanns något för mig. Så jag fick denna McLaren formel 1 racer i julklapp och barnbarnen tyckte det var coolt att morfar ville ha en sån :-)😊
Peter uppmuntrade mig att dokumentera bygget - nu är jag inte helt säker på att det är en bra idé :-)
Vänliga hälsningar från Erik.
Roskilde-bloggen # 3007: EM-acros og idag ikke på svensk.
Roskilde, den 8. januar 2025.
_______________________________________________________________
Fujifilm X100F med EM-acros simuleringen i kameraet. Fuld åbning f/2 - EC +0,3 - 1/500 sek. - ISO 3200.
Efter mine seneste 3-4 blogindlæg har jeg ikke mange svenske ord tilbage - lige nu :-) 😊 Det blev nogle blogindlæg med megen tekst og sikkert også for meget. Når jeg så samtidig skriver nogle lange kommentarer, så bliver de svenske ord brugt op på et tidspunkt. Så i dag bliver det på dansk.
På gensyn.
Roskilde-bloggen # 3006: Bensinransonering - vad ska man göra då.
Roskilde-bloggen # 3003: Folke Bernadotte och "De hvide Busser". - Fotosidan
Roskilde-bloggen # 3004: De Hvide Busser - fortsat. - Fotosidan
Jag knyter här ett litet slut om mina blogginlägg om "De hvide Busser".
Det var inte bara bensin som ransonerades, utan att det redan var i september 1939 hade många glömt. De privata personbilarna "blev klodset op", som det hette på danska. Hjulen togs av bilarna sattes upp på träklossar eller stativ.
Endast speciella och nödvändiga fordon fick bensin med ransoneringsmärken - ambulanser, räddningsfordon, taxibilar och bussar. Bensinbristen blev värre och värre ju längre tiden gick. Detta fick konsekvenser för de reguljära bussarna vid flera tillfällen. De fick minska antalet resor och i flera fall lägga ner en hel massa rutter. Även om man kunde få tag i de magra bensintilldelningarna steg priset så kraftigt att det inte var ekonomiskt att fortsätta köra med bensin.
Det är här gasgeneratorerna kommer in i bilden. Eller kakelugnen, som den snabbt blev allmänt känd. Nu kunde bussarna och andra fordon köras på regas. Här skriver jag direkt från texten i häftet här och försöker översätta det: " Gengasen framställdes genom att värma ved i "kakelugnen". När ved värms utan att luftens syre får tillgång till den uppvärmda veden, tar den inte eld och brännbara gaser kan drivas ut ur trädet". Naturligtvis hade gengaserna ett mycket lägre värmevärde än bensin och var även hårda för motor och transmission. Hastigheten och dragkraften sänktes också.
Gasgeneratorerna tillverkades i olika storlekar – anpassade efter motorstorlekarna. Det mest optimala bränslet var bokträ.
Danska bussar med generatorerna monterade på baksidan. Säckar av bokträ på taket. Eftersom bokträ också blev en bristvara fanns flera alternativ, t.ex. torv och kottar! Alla bilmärken var inte lämpliga för omgasning – 8-cylindriga motorer var ett no go. Opel och Ford bilar var de mest lämpliga.
Här är det de svenska bensindrivna bussarna som i första hand plockat upp fångar från koncentrationslägren över hela Tyskland för att köra dem till Neungamme. De hade mycket längre räckvidd än de danska bussarna. Efter en tid kunde danskarna sedan köra fångarna vidare från Neungamme och hem till Danmark.
Mina 3 blogginlägg är bara en liten sammanfattning från detta lilla häfte. Det fanns många andra utmaningar – blandt andet brist på däck och brist på reservdelar i takt med att bussarna blev mer och mer oslitna. Men nu får det vara nog.
Med venlige hilsen fra Erik.