Roskilde-bloggen # 3039: Vad är meningen med livet.
Roskilde, den 22. marts 2025.
Sony a6000 med Sony 55-210 mm (83-315) - f/4,5 - 1/100 sek. - ISO 3200 - DOOC - Svartvitt i kameran.
Den 21 mars 1945 inträffade den största katastrofen i Danmark under andra världskriget. Den franska skolan i Köpenhamn träffades av bomber från brittiska bombplan.
Den danska regeringen avgick 1943 eftersom tyskarna krävde att dödsstraff skulle införas för sabotagehandlingar. Efter detta intensifierades jakten på de danska frihetskämparna. Under de våldsamma förhörsmetoderna av de arresterade med tortyr gavs information om hela nätverket och enskilda personer till tyskarna.
________________________________________________________________________________________________________________
Royal Air Force flög in i Köpenhamn med målet att bomba Shellhuset. Shellhuset fungerade som Gestapos högkvarter, och användes bland annat för att förvara arkiv om den danska motståndsrörelsen.
Planen flög extremt lågt för att undvika de tyska radarerna. Över Stora Bält varnas piloter för måsar och saltstänk. När de kommer till Själland beordras radiotystnad. Ett av planen träffar av misstag en mast i ett tågrangeringsområde och kraschar och fattas eld. Ett av nästa plan missförstår och tror att det är bombmålet och släpper en bomb som träffar en bilverkstad nära skolan. Nästa plan släpper sedan en bomb, som träffar skolan.
Den mycket svåra uppgiften att bomba Shellhuset var däremot lyckad. Tyskarna hade förväntat sig ett eventuellt anfall och hade därför placerat de danska fångarna uppe under taket. Därför fick bomberna släppas så att de träffade byggnaden från sidan, och detta lyckades och de flesta danskarna på vinden överlevde.
Mycket värre var rapporterna från "Den Franske Skole" - Wikipedia:
Vid tiden för bombningen den 21 mars 1945 fanns det 529 personer på skolan. Av dessa var 482 barn, 34 katolska systrar och 8 civila lärare. Utöver detta var det 5 vuxna som kom utifrån.
Vid Katastrofen dödade 116 människor, inklusive 86 barn, 8 nunnor, 2 civila lärare, 2 brandmän och två fäder.
Vid minnesstunden i går på 80-årsdagen deltog överlevande, familjer och drottning Margrethe.
Mvh. Erik.
PS: Danmark befriades den 4-5 maj samma år!
Andra världskriget var brutala och grymma tider – och nu är vi på det sluttande planet igen!
Vem var värst? Jag skulle nog mena att namnet stavas HITLER. Ändå är det ju så att mysiga onkel Joe i Sovjetunionen ligger bra nära till. Nazisterna hade den ”fördelen” att dom tog livet av sådana som uppfattades som fiender. Man kunde alltså göra som många medlöpare; hålla god min, hålla med - och därmed klara sig.
Sådant funkade inte med Stalin. Han tog livet av vem som helst som dök upp i hans paranoida hjärna – vare sig man höll med eller inte. Hela folk strök med (bönderna i Ukraina).
De allierade vann kriget, och kom därmed undan granskning - att tvingas ta ansvar för de grova krigsförbrytelser man hade gjort sig skyldig till. Nog såg du väl den här bloggen?
https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/werner-rotter.htm
Meningen med livet? Efter min erfarenhet efter 81 år i denna jämmerdal; meningen med livet är LIVET – det vill säga, vägen är målet.
Nu var poängen med mitt inlägg inte att lyfta fram eller fördöma någon. Inte heller menat som ett politiskt inlägg. Jag vet att det kan finnas politiska undertoner i allt man/jag skriver. Jag vet också att många av de "vanliga" tyskarna led fruktansvärt under andra världskriget. Jag känner också någon från en av de mest bombade städerna - Hamburg.
Jag vet också att vi här i Danmark kom undan billigt. Förutom Bornholm som bombades och befriades först ett år efter resten av Danmark.
Slutligen – inlägget var ett försök att berätta lite fakta om den olyckliga händelsen. Jag har tagit bort markeringen av förlustsiffran.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har nu läst ditt blogginlägg.
Om någon kom billigt undan så var det väl Sverige - eller "Det lilla fega landet uppe i norr" som var talesättet i krigskabinettet i London.
I Finland var det hårda bud. Min svärfar; signalistkaptenen Arvo Venna sköt sig på sin expedition 1946. Han var med i arméns program att gömma vapen i skogarna för att vara beredd på ett kuppförsök från de inhemska kommunisterna tillsammans med Sovjetunionen. Den kommunistiska finska statspolisen hade kommit på honom. Pinliga förhör och deportation hotade.
Meningen med livet? Svår fråga och jag har nog inget bättre svar än Peter H.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Du tänker säkert på Ole Bordals film "Skuggan i mitt öga", där hans dotter Fanny Leander Borndal spelar den unga nunnan på ett helt fantastiskt sätt. Filmen visades på dansk TV igår.
Du och Peter H. har en poäng där - tack.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=bornedal+film&mid=13077AF104E0E1C12B7513077AF104E0E1C12B75&FORM=VIRE
Hälsningar Lena
Det var med denna tragiska händelse och med andra krigs- och naturkatastroferupplevelser att folk inte pratade om dem. De tystades, så trodde man att det var glömt. Det fanns ingen krishjälp på den tiden. På senare tid har dock några av de överlevande öppnat upp - både från denna händelse men också från många minnen från andra världskriget. I många fall är det barnbarnen som kan ta sig igenom till sina morföräldrar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
dit spørgsmål Erik
og forstår det
ved at bare se resterne langs kysterne
og
høre hvad bliver sagt
er nok
til
at
stille sig det spørgsmål
vi må simpelthen vågne op
ikke
Jeg tror at du mener bunkerne langs den jyske vestkyst ?
Det tyder på, at der er flere og flere, som er ved at vågne op.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Du får selvfølgelig mit svar på dansk :-). Hav det godt.
Jag håller med om ditt svar här - tack.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Du har säkert sett Ole Bornedals film "Skyggen i mit øje". Den återsändes i TV2 i fredags.
Denna händelse var en tragisk olycka i samband med en annars spektakulär och mycket svår militär operation mot det nazistiska högkvarteret - Shellhuset.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är sant att krig påverkar civilbefolkningen, men i det här fallet var det en mycket olycklig incident, vars enda syfte var att bomba det nazistiska högkvarteret mitt i en storstad. En mycket svår operation, som var framgångsrik – militärt sett.
Jag håller med om din tolkning av meningen med livet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mvh. Erik.