Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Solsken på gott och ont och lite om att turista lite i Stockholm.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag har ingenting emot solsken och värme men jag klarar inte av att sitta i solen mer än en halvtimme ungefär efter det börjar jag få konstiga utslag på kroppen. Så har jag haft det hela mitt vuxna liv. Jag lider alltså av någon slags soleksem.

Lite jobbigt är det när man har en livskamrat som älskar att sitta i solen timmar i sträck. Jag har däremot inga större problem med att vistas i solen om jag håller mig i rörelse.

 

 

Vi har en busslinje (47:an) som har en hållplats på andra sidan gatan där vi bor och bussens sluthållplats är Waldemars udde på Djurgården. Den brukar vi ta då och då och sedan promenera runt ön och hem till Vasastan igen. I söndags på vår busstur däremot klev vi av redan vid Nybroplan utanför Dramaten för att ta en båt ut till Fjäderholmarna.

 

 

 

Biljettautomaten till Fjäderholmsbåten ställde till en del problem för vissa.

 

 

Kön till båten var lång och bestod till mycket stor del av turister men också en hel del solbadare, många digitalkameror gick varma.

 


Båtresan ut till Fjäderholmarna som tar ca 25 minuter hade också ett kort stopp vid Nacka Strand där man möts av skulpturen ”Gud Fader på himmelsbågen”. Skulpturen har sitt ursprung i skissen "The Rainbow. Lord placing new stars on heaven", av Carl Milles (1875-1955).

 

 

Lite kort om Fjäderholmarna:

Fjäderholmarna omnämns första gången i officiella handlingar år 1381. Vid denna tidpunkt torde av de nuvarande fyra öarna endast Stora Fjäderholmen ha varit synlig ovanför vattenytan. Under århundradenas lopp har huvudöns namn ändrats. År 1617 kallas den Fjäderholmen, 1691 Fierderholmarna och i början av 1800-talet Fjärholmarna eller Fjäderholmarne.

Ett färgstarkt inslag i Fjäderholmarnas historia är det s k ”brännvinskriget”. Detta rasade i Stockholm mellan Utskänkningsbolaget och ”brännvinskungen” L O Smith under en tioårsperiod i slutet av 1870-talet. Köpare utlovades fri resa och spriten såldes i både parti och minut, under en niomånadersperiod såldes över en miljon liter av Smithens tiodubblet renade brännvin. Båtar med uppvärmda salonger avgick minst två gånger i timmen från Stockholm.

Stockholms stad inköpte år 1849 Fjäderholmarna för att anlägga en renhållningsstation och lagringsplats för latrin. År 1918 förvärvades öarna av staten för Marinens räkning. Dom lämnade öarna 1976 och under denna period var det landstigningsförbud på öarna.

1982 överfördes Fjäderholmarna till Kungliga Djurgårdens Förvaltning som tog över ansvaret och efter ett omfattande renoveringsarbete kunde Stora Fjäderholmen öppnas med restauranger, caféer, hantverkare, museer, gästhamn med mera. Fjäderholmarna ingår i Nationalstadsparken.

I en av hamnarna fick jag syn på en välskött gammal fin Ockelbo C20. Vi hade en sådan båt under sex år i början på 1970-talet. Ni som var med då i minns nog dom fantastiska sommrarna som var då. Färgbilden från 1974.

Efter en liten rundvandring på ön intog vi lite mat på en av de många restaurangerna, jag åt en klassiker, strömming med potatismos och lingon.

Passagerarbåtarna kom hela tiden med förväntansfulla människor i det vackra sommarvädret. Man kan lugnt säga att hela ön var belägrad av vandrande och solbadande människor denna varma söndag.

Efter ca fyra timmar tog vi båten in till stan igen. Det här var mitt livs andra besök på Stora Fjäderholmen. Förra gången jag var där var för ganska exakt tjugo år sedan, en fin höstdag 1989 då jag var där på ett fotouppdrag för ett sportklädsföretag jag arbetade åt då.

Här kan ni få lite mer information om Fjäderholmarna !

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/Bernt

Inlagt 2009-06-30 10:17 | Läst 8598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är stort att turista i sin egen stad. Man kan lätt glömma bort det som är nära. Det kan bli trevliga äventyr å sen har man ju nära hem. :)
Svar från kreatören 2009-06-30 12:28
Efter ett antal timmar i klibbigheten är det skönt att ha nära hem (till en pilsner).
Vi syns kanske på Moderna senare idag?
Härliga bilder!
Vill oxå åka dit.....det får väl bli nästa gång jag är i huvudstaden!

/Annika
Svar från kreatören 2009-06-30 12:23
Hej Annika,
Du är alltid välkommen att besöka vår vackra stad. Och gör det gärna så här års när hon visar sin bästa sida!
Hehe, Proud LX3 User! :) Gillar dina svartvita sommarbilder, Bernt.
Svar från kreatören 2009-06-30 12:20
Hej Johan,
Det finns en annan "silverräv" som i sin blogg skriver mycket om sina M-kameror, och det måste man ju uppväga lite! ;)
Det gör du rätt i! :) Jag fattar bara inte hur du kan få så bra sv/v resultat med din digital-kompakt. Du har ju teckning ända från det ljusaste till det mörkaste i bilden. Varken jag eller Bengan kan lyckas med det med Tri-x!