Kortrapport #16 från Brödåkra maj/juni 2010
Dagen väder i Brödåkra har varit halvhyggligt och Christers syrenbuskar står i full blom och deras doft möter en så fort man öppnar ytterdörren.
Lite om maskrosor.
Bakom Christers tomt finns en stor äga som alltid är full av maskrosor, när
jag kom ner såg det nästan ut som ett rapsfält. Och dessa sprider sig därifrån i
stora skaror över till Christers tomt varje år. Nu är alla maskrosor inne i
sista stadiet av sin blommning för i år, och Christer slipper dom i sin gräsmatta.
Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter. De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
Ytterligare en macrobild från gårdagens maskros fotografering.
Bonusbild!
Som en glad ko på grönbete! Foto: Håkan Ivö, en AIK man som
bor i Ödåkra.
Over
and Out from Brödåkra!
/Bernt
Maskros kan inte bara användas till vin och ha i sallader utan nu säger tyska forskare på Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) i Aachen att de har hittat en metod som gör, att det inom en inte alltför avlägsen framtid, kan finnas storskaliga odlingar av maskrosor för gummiproduktion...
Så var rädd om vin, sallad och gummiplantorna Bernt! :)
/B