CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Äntligen trådlöst på Dalagatan!

Dagens uppgift här hemma har varit att få igång det nya trådlösa bredbandet från Bredbandsbolaget som vi numera har gruppanslutet i vår fastighet. Gratis är gott. Det betyder att jag numera spar in bredbands och telefonikostnaden varje månad plus att jag också kan ta med mig lappen till vardagsrummet utan nätverkssladd. Fina fisken! Dessutom är min fru mycket glad över att slippa alla nätverkssladdar från hubben till våra olika rum…

Så småningom kommer jag också att byta e-post adress till: [email protected]

Min nuvarande e-post adress [email protected] kommer att avslutas den 30 juni.

OBS! Det går att skicka till båda adresserna fram till den 30 juni.

 

Annars då…

Min lilla fotohistoriska tävling var kanske lite överkurs som någon också påpekat. Rent fiasko skulle man nog kunna säga, trots 360 besökare (när jag skriver det här) har jag bara fått in fyra svar. Så jag avbryter tävlingen nu. Får väl försöka hitta på någonting annat längre fram som mina läsare uppskattar bättre.

Rätta svar:  1. K W Gullers, 2. Lewis Hine, 3. Lennart Olsson, 4. Victor Hasselblad, 5. Elliott Erwitt, 6.Margaret Bourke White, 7. Dennis Stock, 8. Erich Salomon, 9. Christer Strömholm, 10. W Eugene  Smith, 11. Alfred Eisenstaedt

Phillippe Halsmans ”Dali Atomicus” från 1948 som jag valt ut till tävlingen men som inte kom med.

Halsmans oretuscherade version av bilden överst som visar upphängningen av rekvisitan och saknaden målningen i ramen på staffliet. Halsman har berättat att det tog 28 försök innan han var nöjd med resultatet. Man kan undra hur mycket vatten det var på studiogolvet och hur de stackars katterna mådde efteråt…

 

Bonusbilder!


Båda från Jamtli, Östersund 2010.

 

Äntligen fredag igen! Ibland känns  det helt ok att vara pensionär och slippa vara kvar på arbetsmarknaden, för då kan man supa och röka och bära sig åt utan att ha dåligt samvete.  Sen påstår herr Borg också att han skall "höja" min pension med ca 150 spänn i månaden, vilket b******t, först tycker jag att han skall återställa värdet eftersom jag i praktiken haft sänkningar 2008, 2009 och 2010 innan han börjar snacka om höjningar.

 

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2011-04-15 00:10 | Läst 4191 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tävling med ett fint bokpris plus en fikabok.

För att fira att våren äntligen kommit till stan så blir det en liten tävling i dagens blogg. Och naturligtvis kommer den att handla om fotografi. Så här kommer lite frågor med bildexempel och om ni har lust att delta så vill jag ha svaren (via mail) senast lördag 24.00. Antingen via kontakten här på FS eller [email protected]

Åsså priset! I går gick förbi ett av de bokantikvariat här i Vasastan som jag med jämna mellanrum brukar besöka och där hade dom just nu 50% rabatt på alla böcker så det blev några stycken som jag släpade hem. Bland annat då Kurt Bergengrens ”Fotografera är nödvändigt” som då blir priset i min lilla tävling. 

OBS! TÄVLINGEN AVSLUTAD!!!

Då börjar vi då! Och i Kurt Bergengrens anda, klassiska bilder och klassiska fotografer.

Fråga 1. Vem är fotografen på bilden?

Fråga 2. Vem har tagit bilden?

Fråga 3. Vem har tagit bilden?

Fråga 4. Vem är fotografen på bilden?

Fråga 5. Vem har tagit bilden?

Fråga 6. Vem är fotografen på bilden?

Fråga 7. Vem har tagit bilden?

Fråga 8. Vem är fotografen på bilden?

Fråga 9. Vem har tagit bilden?

Fråga 10. Vem har tagit bilden?

Fråga 11. Vem är fotografen på bilden?

 

Åsså fikaboken då!


Vintern 1980 var fotografen Raymond Depardon och besökte en kamrat I New York som just fått ett jobb där. På dagarna för att fördriva tiden när hans kamrat arbetade strosade han runt på gatorna med sin Leica med en 21 mm. Han bestämde sig från början att ta sina bilder utan att titta i sökaren. Han tog en två tre rullar om dagen men blev då ganska besviken på resultatet. Nu 27 år senare har han gått igenom materialet igen och det blev då denna bok. Depardon har varit medlem i Magnum sedan 1978. Här kommer några uppslag!

Boken finns hos Adlibris

Det var allt!

/Bernt

Postat 2011-04-13 14:14 | Läst 4942 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lördagsmix från min kammare.

Slank i går in på Fotografiska för att titta på fotografen Albert Watsons retrospektiva utställning. På utställningen visas 120 bilder allt från små kontaktbilder till saker på flera meter. Modebilder, porträtt av kändisar som Kate Moss, Alfred Hitchcock, Jack Nicholson och Michael Jackson, dokumentärt präglade fotografier från Marocko och bilder av extremt färgstarka människor i Las Vegas. Watson har i sin långa karriär arbetat för de flesta stora kända magasinen, Harper’s Bazaar, Rolling Stone och Vouge bara för att nämna några. Albert Watson har under hela sin långa karriär pendlat mellan olika uttryckssätt (genrer). Snygg hängning trots så varierade bilder och en klart sevärd utställning.

Man skulle kunna tro att den här killen brutit ihop efter sitt besök på Fotografiska Gallerixet. Men så är det inte, han tar bara stöd för sitt långa teleobjektiv.

 

Gregory Crewdon en gång till.

Efter Fotografiska gjorde jag ett återbesök. Jag har de senaste veckorna hört och läst en hel del recensioner och blogginlägg om Gregory Crewdons utställning på Kulturhuset. Jag tillhör hans beundrarskara och jag gillar förbehållslöst hans filmiska, melankoliska, mystiska och skrämmande bilder. Crewdsons bilder tycker jag illustrerar mötet mellan det vardagliga och det lite oförklarliga på ett spännande sätt. De dokumentärt ”preparerade” bilderna av småstadsgator och människor i sina vardagsrum berättar om underliggande stämningar och svårförklarliga gåtor.

Och har ni inte möjlighet att besöka utställningen så kan ni få ett hum om vad Crewdsons bilder handlar om genom att lyssna på Göran Segerholm och Hannah Goldsteins samtal på Bildradion HÄR!

 

Annars då…


I mitt förra inlägg berättade jag om mitt besök i källarregionen och mina gamla bilder från Roslagsbanan som jag hittade i en flyttkartong. I en annan kartong ”hittade” jag en gammal ringblixt som jag införskaffade till min ”bladare” någon gång i början på 80-talet inför ett fotouppdrag.  

Så här ser det ut när man monterat den på en modern digitalare. Den har en reglerbar styrka från10 till 60 WS. Någon TTL mätning fungerar naturligtvis inte med den här gamla apparaten men med den medföljande räknesnurran kan man lätt räkna ut bländarvärdet. Men jag har en Minolta Flash Meter så jag tog fram värdet med den i stället.

20 WS på 1 meter med 400 ISO gav f/22. Kommer jag då att använda ringblixten i fortsättningen? Troligen inte, så den blir nog nerpackad igen, eller såld.

 

Bonusbilder!

 

Till slut!

Tänker också lite på hur fjällstugan i Ljungdalen klarat av vintern. Den här bilden tog jag vår sista kväll där förra året.


Digital kasset för analoga 35 mm kameror. RE-35!

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2011-04-09 12:17 | Läst 9454 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fotografik från 60-talet.

Häromdagen när jag var nere i mitt källarförråd för att hämta en pryl ur en av mina ca 30 flyttkartonger fick jag ögonen på en kartong med texten ”Bilder/illustrationer 60-talet”. Och då blev jag naturligtvis lite nyfiken. Många av kartongerna har jag inte rört sen jag flyttade in till stan för snart tjugo år sedan. Det är lätt att fastna några timmar i källaren när man börjar rota längs ”memory lane”. I lådan jag tog fram och öppnade låg bland mycket annat ett rödorange Agfa Brovira 30 x 40 cm kuvert och i det låg det fyra stora 30 x 40 cm  lithnegativ men tråkigt nog inga papperkopior.

Originalbilderna som jag tråkigt nog inte har kvar är från Roslagsbanan och togs 1965. Tri-X soppade hårt i Rodinal och kopierade på extra hårt papper. Därefter avfotograferade med lithfilm i stor reprokamera på det tryckeri jag på den tiden arbetade på. På den tiden, alltså i första hälften av 60-talet var jag också medlem i Danderyds Fotoklubb där vi var ett gäng som var mycket aktiva fotografer och deltog i många klubbfotografitävlingar.

I RIFO tävlingen 1966 fick jag en stor bronsplakett i pris för grafiska tågkollektionen. Senare fick jag också med bilderna i Svenska Turistföreningens ”Årets Bilder. 1966 på hösten började jag på Fotoskolan och året efter flyttade jag till stan och då slutade jag med fotoklubbsverksamheten.

Hur gör man då om man tänkt visa bilderna i bloggen? Det fick bli lite reprofotografering med DSLR:en i fönstret mot gatan. Först tejpade jag fast ett styvt pappersark och på detta sedan de olika negativen ett efter ett. Kameran på mitt stadiga Manfrottostativ, uppfälld spegel och trådutlösare.

 

Bonusbild!


Magistern inspekterar en av mina gamla kameror, en Cambo Wide 4 x 5 tums vidvinkelkamera.

/Bernt

Postat 2011-04-04 18:27 | Läst 5530 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera