CARLZONZ BILDER II
Så här kan det gå till i min bildverkstad en onsdagseftermiddag i november
Ni som följt min blogg vet redan att jag gillar att arbeta med mina bilder, ibland gör jag mer drastiska förändringar och ibland mindre.
På den här bilden har jag bla arbetat med en photoshop plugg från Mediachance som heter ReDynaMixHDR som ger en liten "falsk" HDR effekt.
Originalbild från parkeringen vid Hovs hallar. Canon 350/Sigma 10-20 mm.
ReDynaMix
Pålagd "falsk" HDR effekt
Efter lite ytterligare bearbetning i PS
Svartvitt slutresultat, lite varmtonad. Större bild här !
Åså lite från gömmorna...
Från slutet på 70-talet och fram till början av 90-talet arbetade jag rätt mycket med airbrush illustrationer i min verksamhet som illustratör. Därefter tog Macen/Photoshop och Illustrator över helt och hållet. Det här är en del av min litteratursamling om airbrush plus min samling av sprutor. Jag har flera gånger tänkt sälja av allt men har inte kommit till skott där ännu.
Det var allt för tillfället...
Klick, klick!
Bernt
Canons första autofocus kamera...
Man hittar en del märkliga saker när man håller på röjer i sina gömmor. I går hittade jag den här märkliga Canon maskinen i en kartong. Jag hade inte en aning om att den fanns här hos mig. Det måste ha varit så här det gått till. I mitten på 80-talet arbetade jag åt en fotohandlare och gjorde hans annonser och annat reklammaterial. Ofta fick jag då över kameror och andra produkter som jag skulle fotografera för hans annonser och den här måste ha blivit kvar hos mig av någon konstig anledning. Lite sent nu kanske att efter över tjugo år returnera den.
Det är en Canon T80 som var Canons första autofocus 35 mm SLR kamera. Den fanns bara en kort tid på marknaden (April 1985-Juni 1986) och ingick i Canons T-serie. Den hade FD-fattning och var därför inte kompatibel med Canons EOS system som kom strax efter och därför lades produktionen av den ner så snabbt.
Jag satte i nya färska batterier i den och den fungerar alldeles utmärkt.
Info om T80:an på Mir!
Tusentals färgkort
Min fru och jag har under åren samlat på oss tusentals färgkort av typ familjebilder som paketeras i olika lådor och sen åkt in i garderober och ner i källaren.
Visserligen har min fru gjort album av lite större modell vid några tillfällen som vi gett till våra barn vid olika högtider, och det har då varit bilder på dom från födseln och frammåt.
Nu har min fru designat en bunt album av mindre modell inför julen som vi skall glädja våra barnbarn och andra släktingar och bekanta med.
Hon har gjort ett tiotal för ögonblicket men jag tror att det kommer att bli fler, dom till barnbarnen är redan fulla med bilder andra till släkt och bekanta har bara några bilder i början från 70 och 80-talet. Resten får dom fylla på med eget material.
Även jag finns med här och där. Den här bilden är från mitten av 70-talet någongång.
Annars då?
Jag fortsätter med min röjning/städning och organisation av mitt arbetsrum, det går framåt lite varje dag. Jag har veckan på mig och första biten fram till skrivbordet är (redan) klar. Så här såg det ut innan jag började, av bokhyllan till vänster ser man bara halva höjden av här. Det mesta av mina facktidningar inom design, formgivning, reklam, data, och foto som jag samlat på mig under åren har nu packats i kartonger och i sopsäckar. Enstaka intressanta nummer har jag ställt kvar i bokhyllan .
Arbetet fortsätter och det kanske dyker upp mera intressanta saker...
Klick, klick!
November är på upploppet...
När jag vid ett tidigare tillfälle skrev att jag tyckte November var pest å kolera fick jag en kommentar på nätet där de skrev att jag skulle lyssna på Tom Waits låt November....och då gjorde jag det...jag vet inte om det var någon vidare hjälp men det känns i varje fall skönt att veta att man inte är novemberensam ensam.
No shadow no stars
no moon no cars
November
it only believes
in a pile of dead leaves
and a moon
that's the color of bone...
.............................................
Tom Waits November
Nu över till något helt annat och lite roligare...
Vi bor i ett gammalt hus från 1886 på Dalagatan i Stockholm och vår lägenhet har fortfarande kvar det mesta från den sista stora renoveringen någongång på 50-talet.
Naturligtvis har vi målat om det mesta, både snickerier och väggar plus slipat golv sedan vi flyttade in för ca 12 år sedan.
Vårat nästa stora projekt är att fixa vårt "lilla" badrum som bara är 160 x 160 cm, däremot är takhöjden över 380 cm. Vi tänker slänga ut badkaret och i stället ställa in en duschcabin. Handfat och toa skall flyttas så att vi också kan sätta in en liten tvättmaskin. En ganska stor och kostsam sak då hela golvet måste rivas upp och samtidigt måste vi göra förbikopplingar inför framtida stammbyte. Ingenting man kan eller får göra själv utan en fackman måste anlitas. Och det vet man ju att då kommer taxametern att gå varm och tusenlapparna att rassla iväg snabbt.
Man kanske skulle sälja in projektet hos Martin Timell för att spara lite slantar?
Annars då?
Jag fortsätter med min röjning/städning och organisation av mitt arbetsrum, det går framåt lite för varje dag. Jag har veckan på mig...
Ha en trevlig tisdag, jag vet vad jag har att göra.
Klick, klick!
Pieter ten Hoopen original
Bilden är visserligen inte så stor 53 x 75 mm...men ändå. Så nu har man en originalbild av PtH! Fick med mig den i fredags från hans utställning på Fotomässan.
För nästan fyrtio år sedan
Den här lite stapplande programförklaringen skrev jag på en bild av mig själv när jag var tjugosju år (1969). Tycker att den stämmer rätt bra på mig fortfarande, och självporträtt hade jag börjat med redan då.
Namn: Bernt Carlzon
Yrke: Kreatör
Ålder: 27
Utbildning: Folkskola 8 år
Tryckeribranschen 8 år
Fotoskola 3 år
Kreativ filisofi:
En bild är ingenting märkvärdigt. En bild är ett språk med vilket man uttrycker, informerar och uppmanar.
När jag gör en bild är den ett meddelande från mig till alla som vill titta på den och till mig själv. Att jag väljer bilden och inte ordet som uttrycksmedel beror på att bilden har vissa kvalitativa egenskaper som skiljer den från ordet. Bilden har t.ex. en större direkthet och överskådlighet och den är friare gentemot den klassiska logiken som helt styr vårt tal och skriftspråk.
När jag gör bilder känner jag en frihet där det blir möjligt att uttrycka mina upplevelser av vår tid.
Jag kan inte göra det med ord.
16 november 1970
Så har jag delat ut en av mina orkidébilder igen. Den här gången var det min dotters tur, och så här glad blev hon över presenten på sin trettioåttaårsdag (firad en dag i förväg).
Större bild i färg på orkidén finns här !
Den 16 november 1944 utkom tabloidtidningen Expressen med sitt första nummer, och därmed inleddes utvecklingen av den moderna riksspridda svenska kvällstidningen, på gott och ont.
Nu återstår det 45 dagar av 2008.
Hare gott därute i cyberspace...
Frälsningsmöte i Älvsjö
Så drog man då iväg i det fuktiga novembervädret ut till Älvsjö och Fotomässan. Det pågick tydligen någonslags ungdomsaktivitet där ute samtidigt så pendeln var full med kids som tjoade och stojjade och fotograferade varandra med sina mobiler.
Fullt med folk på mässan var det redan vid 13-tiden när jag kom dit och kommersen i montrarna gick på högvarv. Mycket klämmande på nya fantastiska kameror med ännu mera pixlar och ännu snabbare inbyggda datorer för alla "sprayfotografer". Nu kan dom ta upp till 11 bilder i sekunden i långa bildserier för att fånga den rätta bilden...Hallelulja!
Men jag inte dit för att titta på nya prylar utan mest för att titta på alla bildutställningar och där fanns en hel del godbitar att se. Här kommer några snaps, ett litet urval av "mina favoriter":
Bäst tyckte jag om Pieter ten Hoopens nya projekt Touche-Moi (Rör mig), drömska, intima, mystiska, poetiska bilder i stort format om en storstad och dess människor.
Denise Grünstein romantiska projekt "59 buketter" var fint att se i originalkopior.
Jacob Felländer flimmrande filmiska bilder tyckte jag också var mycket spännande.
Hans Strand visade sina landskapsbilder från Island och talade om sitt stora projekt. Totalt har han fotograferat ca. 60 timmar från flygplan över denna färgsprakande ö mitt i Atlanten.
Vad jag saknade på bildutställningarna var lite mera journalistiska fotografer typ Anders Petersen, Thomas H Johnsson, Micke Berg för att nämna några exempel.
Apples snygga högupplösta skärmar skapar alltid kraftigt ha-begär.
I en monter fick jag syn på en pytteliten Hasselblad SWC. Eftersom jag tidigare haft en fullskale SWC så blev man ju lite intresserad. Det visade sig när jag kom hem och googlade att det var Minox som tillverkat den.
Filmformat: Minox 8x11 mm
Objektiv: 15mm f/5.6
Slutare: 1/250 sek
Storlek: 85 x 62 x 76 mm
Minox har också gjort miniatyrer av en del Leica modeller.
Jag var också förbi Panasonics monter och tittade på en väska till min LX3:a, men den kostar nästan 1000 pix så jag får nog vänta med den ett tag. Från Japan kan man handla den i rött läder. mmmmm!
Så här såg det ut i regndiset i Vasaparken när jag gick hem från Karlbergs pendeltågstation efter dagens äventyr.
I dag skall jag åka och hälsa på min dotter som fyller år, trettioåtta stycken. På den här familjebilden från 1974 är hon betydligt yngre och min son ser något besvärad ut.
Trevlig helg på er allla!