CARLZONZ BILDER II
Ibland går jag ut på stadens gator som en vanlig man...
Jag vandrar runt med min LX3:a och fortsätter med mitt lilla projekt med att dokumentera kiosker i Vasastan. Bäst för just det här projektet för att få spänningen mellan det varma och det kalla ljuset är att ta bilderna i blå timmen just innan dagsljuset försvinner. Sen har jag förstärkt just detta i bildbehandlingen (creative edit) utan att skämmas.
Sippans Kiosk på Odenplan.
Wasagrillen i Vasaparken.
Observatorie Grillen vid Observatorielunden.
Större bilder finns både i mitt fotosidan och diviantart galleri.
Jag jagar vidare, fortsättning följer...
Annars då...
Jag fick ett mail med frågan hur mycket jag bildbehandlat bilderna från Hovs Hallar som jag visade i bloggen för ett tid sedan. Så här kommer en av bilderna igen.
Det mesta av arbetet gjort i ACR, lite kurvjustering i PS plus skärpning med TLR innan publicering. Som sagt rätt mycket "kreativ" bildbehandling i just det här fallet. Överst bilden direkt i från kortet.
Sen så här på slutet lite om Försäkringskassan.
Någon räknenisse där har kommit på ett nytt sätt att föra ut deras statestik för att framställa dom i en bättre dager.
Dom vill alltså flytta dagen när handläggningstiden skall börja räknas. I stället för den dag när ifylld ansökan kommer in ska klockan först börja ticka när både ansökan och alla intyg är inne. Då kommer deras siffror att förbättras avsevärt.
Snacka om kejsarens nya kläder!!!!
Bonusbild.
Någonstans i Skåne 2007-05-08 kl.10.04
Tråkigt nog hinner jag inte besöka Bengan och grabbarna i onsdagsklubben på Puck idag
eftersom jag har en sjukling härhemma som behöver min hjälp ett tag
frammåt.
"Life is a balance of holding on and letting go"
/Bernt
Äntligen måndag och mitt tvåhundrade blogginlägg.
Den 30 januari 2008 skrev jag mitt första blogginlägg här på fs. Visserligen med bara en länk till till min blogg på blogspot.com där jag då huserat en tid.
Tvåhundra inlägg på drygt ett år har jag klarat av. Alla kanske inte så innehållsrika men det har varit rätt intressant med alla nya kontakter man fått med bild och fotointresserade landet runt.
I dag blir det en en repetition av mitt första inlägg från den 30 januari 2008. Lite av lathet kanske men också av lite tidsbrist eftersom jag måste hjälpa till lite mera hemma än vanligt.
Min fru kom fredags eftermiddag hem från sjukhuset efter sin axeloperation efter skridskoolyckan i Vasaparken som jag nämt tidigare och hon kommer nu att vara handikappad (och sjukskriven) en lååååång tid frammåt.
Det normala efter en sån operation är:
3-6 veckor i mitella
3-6 månaders rehab
Sen det här med Försäkringskassan och deras handläggningstider också. Det man läst i pressen gör en ju inte hoppfull direkt...
Här kommer bloggen frän den 30 januari 2008.
Om hundra år är allting glömt...
Ibland funderar man över hur det har gått för människor man stött på i sitt liv. Häromdagen när jag försökte få lite ordning i högarna i mitt arbetsrum hittade jag en kartong med lite gamla bilder och annat material från 60-talet. Bland annat nedanstående urklipp plus bild från Expressen.
1968 hade jag tillsammans med min dåvarande flickvän en tecknarstuga och fotoateljé på Luntmakargatan i Stockholm. Det var ett gammalt hus och vi hade ett rivningskontrakt både på ateljén och den lägenhet på 180 kvm som vi också hade i huset. Jag minns att jag där gjorde några modejobb för Expressen men de flesta fotojobb jag gjorde under den här perioden var för ungdomstidningen Bildjournalen, jag gick också 1968 sista terminen på "Fotoskolan".
Jag googlade nyss på modellen jag arbetade med i det här Expressenjobbet för att se hur det gått för henne och hennes planer om att bli modedesigner som det står om i texten.
Någon modedesigner blev hon inte men däremot en mycket framgångsrik textildesigner och hon är numera studierektorn på HV Skolan i Stockholm (Handarbetets Vänner).
Hon var också modell för den poster jag gjorde det året (1968) för den av vänstern hårt kritiserade tonårsmässan Teen Age Fair.
Och jag blev inte någon modefotograf heller...
Slåtterstugan i Kesudalen...
Den här gamla familjebilden hittade jag också i samma kartong som ovanstående Expressen material. Jag har försökt fixa till bilden så gott det går i Photoshop som vanligt.
Det fantastiskt vackra Kesudalen ligger ovanför Ljungdalen i Härjedalen och efter vandringsleden mot Helagsfjället. I den här slåtterstugan på norrsidan av Kesusjön tillbringade jag ett antal sommrar i min ungdom tillsammans med min familj. På den tiden fanns det inte bilväg från Ljungdalen utan all vår proviant och packning kördes upp med häst och vagn, det är ca 10 km upp till stugan från byn.
Jag har inget exakt år när bilden är tagen men jag ser ut att vara 10-11 år och då bör det vara 1952-53.
Numera är stugan både ut och ombyggd till en servering och kallas Kesustugan.
Något nyare familjebild från Ljungdalsfjällen än den ovanstående tagen en vacker dag för ca 10-12 år sedan.
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived". - Captain Picard in Star Trek.
/Bernt
Polaroidfilmen kanske kommer tillbaka...
Polaroid stoppade tillverkningen av sina filmer i Juni 2008 och stängde sina fabriker i Mexico och Nederländerna.
Men nu kanske fabriken i Nederländerna kommer igång igen. Jag läste just om ett gäng entusiaster som har planer på att köra igång fabriken igen.
Företaget skall alltså inte starta upp den gamla tillverkningen utan börja producera helt nya produkter med nya kännetecken.
Låter intressant tycker jag!
Mera information på deras hemsida The Impossible Projekt
Här några Polaroidshots från början av 70-talet.
Peking 18 augusti 2008 kl.13:46 (svensk tid).
Efter några sekunder var allt över...
You can take from every experience what it has to offer you. And you cannot be defeated if you just keep taking one breath followed by another...
Det var allt!
Bernt
PS! Såg just att nyheten om Polaroidfabriken var med också på fs första sida. Får kolla där lite oftare i framtiden.
Bildarbetet med Affes hörna 2 på Slussen i Adobes nya Camera Raw 5.2
Det händer rätt ofta att jag får förfrågningar om hur jag behandlar mina bilder.
Det är faktiskt rätt olika beroende på vilket motiv det är. Jag försöker i de flesta fall i min bildbehandling bygga upp en stämmning/känsla, ibland med färgerna och ljuset och ibland med det grafiska uttrycket.
Så här kan det till exempel gå till:
Originabild.l Panasonic LX3 f/2 1/15 sek ISO 200 RAW
Första behandling i nya ACR:en. Här har jag dragit upp Vibrance till 100 % och Saturation med 10 % plus en S-kurva för att förstärka det varma och kalla ljuset.
Sen har jag arbetat vidare med den nya Graduated toningen i nya ACR:en och förstärkt det kalla ljuset som kommer in från höger plus det varma uppe till vänster. Därefter har jag jobbat vidare punktvis med ljussättningen med Adjustment Brush och förstärkt med Brightness, Clarity och Color.
Finputsning i slutändan i Photoshopen med lite Kurvor, lite extra Dodge & Burning plus Selective Color korrigering. Skärpning med TLR innan uppladdning.
Den här typen av bildbehandlingen som jag gör klassas naturligtvis av många som manipulering. Men det är mitt sätt att göra bilder.
Större bild HÄR !
Bernt Carlzon
Bildmakare
Från 18 januari 1942 till 18 januari 2009
Den 18 januari när jag föddes för sextiosju år sedan var det runt tjugo grader kallt och rätt mycket snö här i Stockholmstrakten. Det var meningen att jag skulle födas på Danderyds sjukhus men eftersom det tillstötte lite komplikationer fick min mor åka in till Allmänna BB på Östermalm. Komplikationen var att jag ville komma ut med fötterna först vilket jag också gjorde efter ett antal timmar.
Om just det har haft någon större betydelse för hur mitt liv blivit det är svårt att säga, men jag vill naturligtvis gärna tro att det har haft en positiv påverkan.
Annars så började min sextiosjuårsdag som vanligt med att jag gjorde mina åtta koppar kaffe...alltså enligt bryggaren, för i mina stora koppar blir det fyra.
Jag bläddrade också lite i decembernumret av Kamera&Bild. Jag köper inte så många fototidningar numera eftersom de flesta mest innehåller tekniktester av kameror och objektiv och väldigt lite handlar om bild. Men troligen är det det som säljer numera. På fotomässan i höstas kunde man beställa en korttidsprenumeration på tre nummer av Kamera&Bild för femtio kronor och där ligger väl värdet ungefär tycker jag.
Vid halvtretiden dök mina barn och barnbarn upp för att gratta mig. Det var trevligt som vanligt och lite presenter fick jag också. Efter tårta, kakor och läsk försvann barnbarnen rätt snabbt in i vårt sovrum för att titta på tv. Det var nog roligare än att sitta och höra på vuxensnacket.
Samtalet runt bordet blev mycket varierande eftersom mina barn och deras hustru/man arbetar inom så olika yrkesområden som skolan, börsen, fångvården och byggmaterialbranschen.
Efter ett par timmar drog alla ut i Vasaparken för att barnbarnen skulle få möjlighet att åka skridskor en stund. Jag stannade inne och tog en whiskey extra och firade mig själv lite.
Dagen avslutades sedan med allmän pizzaätning.
Utanför mitt vardagsrumsfönster i januari 2008/januari 2009.
Hade gott!
/Bernt