CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

HDR som inte ser ut som HDR...

 

Man behöver ju inte dra på för kung och fosterland som dom flesta gör med sina HDR-bilder.
Det här bilden är ju iofs ingen äkta HDR eftersom jag gjort den från en RAW-fil. Pseudo HDR brukar en del kalla dom. Utsnittet crop 100 %.

 



Richo R8
Igår gick jag upp till Hornsgatan och Svenska Kort, Stockholms trevligaste fotobutik enligt många. Jag har länge tänkt och köpa en liten "lillekamera" som jag kan ha i bröstfickan. Efter att ha snurrat runt på nätet och kollat det mesta hade jag till slut fastnat för en Richo R8 som jag tyckte skulle passa mig bra, både i storlek och kvalité.
Gert som har fotobutiken Svenska Kort var en ny och mycket trevlig bekantskap för mig. Kunnig, hjälpsam, serviceinriktad och pratsam. Han laddade min nya kamera med ett fulladdat batteri och ställde in alla grundfunktioner på R8:an så att jag kunde börja fotografera direkt när jag lämnade butiken. Duktig säljare som han var sålde han också på mig ett 4 GB kort med kortläsare.
Här kan du se Alf Johanssons fina porträtt på denna sköna man.



R8:an har en upplösning på 10 megapixlar och mycket zoom, motsvarande 28-200 millimeter i småbildsformat. Stor och klar skärm på 2,7 tum med 460 000 pixlars upplösning. Bra för mina något av åldern utslitna ögon.  Testbilden frihandstagning  med 1/8 sek, 28 mm f/3.3 och känsligheten på ISO 100. Ögat 100 % crop.

Bra makro också 1 cm i vidvinkelläge. Här var det ca 5 cm. 

PS! I förra veckan läste jag på en annan blogg här där någon höll på med en utvärdering av R8:an, men jag kommer inte ihåg just nu vem det var. Kan någon hjälpa mig?

 

 

 

5 dagar kvar nu innan jag drar upp till fjälls. Man kan ju alltid hoppas på en sån här fångst igen, fast det händer nog bara en gång i livet.

 

Fortsättning följer...

Bernt

Jamtland, jamtland jamt å ständutt! (Republikan Jamtland) 

Postat 2008-06-11 03:18 | Läst 13814 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fulväder...

En vecka kvar till avresan mot Härjedalen.
Idag kl 11 var det 8 grader i Ljungdalen. Regn, frisk bris 8,6 m/s från väst-nordväst.
Ryggsäcken har hämtats upp från källaren och packlistan är skriven.

 


 

 

 

Fortsättning följer...

Bernt 

Jamtland, jamtland jamt å ständutt!  ( Om Republikan)

Postat 2008-06-09 11:47 | Läst 6336 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

SJ orealistiska prisättning...


Snapshot på min livskamrat + packning vid bussterminalen i Östersund sommaren 2007.

Ni som läst min blogg tidigare vet att jag drar upp till fjälls 5-6 veckor varje sommar, så även i år. Eftersom jag skall ner till Skåne på en tur nu och inte vet riktigt hur länge jag kommer att bli borta så kollade jag redan idag upp biljettpriserna inför norrlandsresan i juni.
Vi brukar stanna en natt i Östersund innan vi fortsätter med bussen upp till Ljungdalen via Svenstavik och vi hade i år tänkt att åka tidigt på morgonen eller mitt på dagen ifrån Stockholm.

Prisexempel Stockholm - Östersund den 16 juni 2008 /2pers/2 klass
Avgång 06.30.....  2552 kr
Avgång 08.30.......  672 kr
Avgång 12.30.....  2552 kr
Avgång 16.30.......  890 kr

Men med SJ:s nya prissättningssystem, där alla priser styrs av efterfrågan har priset på morgon och mittpådagentåget naturligtvis blivit helt orealistiska.
En gång i tiden hade SJ en slogan "Hela svenska folkets järnväg"...jo pyttsan!

Som jämförelse:
Prisexempel Norwegian flyg Arlanda-Östersund /2pers
Avgång 08.50.........958 kr (inkl.buss Sthlm-Arlanda 168 kr)

 



Lite om gårdagens självporträtt
Många har gnällt över Sigmas dåliga kvalité, men det kan jag inte hålla med om. Min 17-70 mm är "canonbra" bra. Kanske har jag haft tur med mitt exemplar. 100 % crop Sigma 17-70 f/2.8 @ 36 mm f/4.0 1/15 sek. Jag vet att skärpan ligger en 2-3 mm framför ögat, men det är mera mitt fel än optikens. Det kan vara lite knepigt att hitta rätt där när man tar självporträtt.

 

Hade bäst!

Bernt 

Postat 2008-04-23 10:51 | Läst 13312 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är man amatör eller professionell?

En amatör (av franskans amateur, "älskare") är en person som håller på med något för att han älskar det, till skillnad från den som gör det för pengar (professionell).



Är man då amatör när man avslutat sin tid som professionell på marknaden och bara gör saker för sitt höga nöjes skull, eller behåller man sin professionella titel livet ut?
Ordet amatör innehåller alltså inte i sig någon kvalitetsbedömning men används ändå  ofta i betydelsen "oskicklig" "amatörmässigt" och liknande. Jag tycker faktiskt att amatören ibland kan överglänsa den professionelle genom sin totala hängivenhet.



Fönsterreflex tidigt i morse från Eastman Institutet som ligger tvärs över gatan där vi bor.
Eftersom vi bor på nedre botten mot gatan måste vi ha frosterat skyddglas för att slippa insyn. För ett par år sedan var det några figurer som tänkte bryta sig in från gatan mitt i natten genom att försöka öppna fönstret med hjälp av en kofot. Dom trodde antagligen att det var ett kontor eller affärslokal...jag lyckades skrämma iväg dom men det kostade 5000 kronor att byta fönsterglas och laga karmen.


Vad annars....
Idag har jag tid i tvättstugan, man måste ju ha lite rent inför skåneresan.
3 par jeans
4 skjortor
6 T-shirts
6 par strumpor
2 tröjor
1 mogonrock
...är vad jag behöver tvätta idag.



Jag passade på och ta några bilder under tiden maskinerna gick. Huset jag bor i är byggt 1886 och det känns verkligen när man går i de knappt manshöga källargångarna till tvättstugan (som renoverades för ett par år sedan).

PS! Med Canon 350:ans pyttelilla sökare är det bra att ha ett hotshoevattenpass när man arbetar med supervidvinkeln! 

To next time...

Bernt 

Postat 2008-04-22 17:21 | Läst 9646 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Digital tone-line effekt...

I början på 60-talet arbetade jag rätt mycket med tone-line effekter på bilder, jag gjorde en hel del bokomslag men också posters och några skivomslag. Det var en ganska omständig procedur att göra tone-line bilder i det analoga mörkrummet. Med tone-line menas bilder som är helt utan gråskala alltså bara svart och vitt. Denna teknik var mycket populär i slutet på 50 och en bit in på 60-talet och mest för produktbilder i dagspress.

Så här gick det till i korta drag:
Om jag tagit bilden själv på småbild eller mellanformat så förstorade jag den först på en 9x12 cm bladfilm, ortokromatisk så man kunde se resultatet vid framkallningen i mörkrumsljuset. Från detta (positivet) gjorde jag sedan i en kontaktram ett negativ. Positivet och negativet lade jag sedan ihop med filmskiktet utåt.
 
Detta "paket" lade jag sedan tillsammans med en lithfilm i kontaktramen igen och kopierade med belysning från förstoringsapparaten i 45° vinkel under rotation på en skivspelare. Ljuset kunde då tränga igenom filmbasen från alla håll och bygga upp ett skarpt korn och en kraftig konturskärpa.
Kornet och effekten kunde också påverkas beroende på hur jag agiterade vid framkallningen av lithfilmen.

Här finns mer att läsa: Tone-Line 2001 - processing technique

 

Dom här digitala tone-line bilderna här har jag byggt upp genom arbeta med LucisArt och stark skärpning i flera steg. Tack vare photoshopen kan man nu också göra tone-line i färg.

Filmen är inte död!!!!! Här skulle man kunna shoppa lite!

//Bernt
 

Postat 2008-03-25 12:59 | Läst 26144 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa