Medlem i Fotoklubben Avtrycket Björn Björnson

Nu släpps gatukonsten in i finsalongerna, men i gatumiljö fortätter den att vara hatad

Jag ha just bläddrat igenom senaste numret av Fokus där man konstaterar att “Nu släpps gatukonsten in i finsalongerna, men i gatumiljö fortätter den att vara hatad”. Artikeln pekar på att man numera kan finna “fulkonsten i finrummet” och att gallerierna och auktionshusen hakar på trenden. Det finns också sedan en tid tillbaka en flora av fotoböcker mer eller mindre påkostade. Om jag ska rekommendera några av de som jag har i hyllan så får det bli “Banksy, Wall and Piece” samt Tristan Mancos “Stencil Grafitti”.

En tanke, som slog mig då jag läst artikeln var att det nog inte, i moden tid, går att peka på en enda nydanande konstyttring, som kommer från de övre samhällsklasserna - inte inom måleriet, inte inom fotografin, inte inom musiken och inte inom dansen. Däremot är man duktig på att exploatera och omvandla till “snabba cash”.

Jag har fotograferat gatukonst i några år och det är tre saker, som bidrar till att den gör sig bättre i stadsmiljön än på duk:

- För det första är underlaget väsentligt och den del av konstverket.

- För det andra är konstverket inte beständigt . Vill man vara filosofisk är det faktiskt så att gatukonstverket direkt inleder sin dödskamp i och med att det skapats. Och som “fotograf” tycker jag att det är intressant att dokumentera förloppet.

- För det tredje är gatukonstverket på sett och vis demokratiskt genom sin tillgänglighet.

Nedan är några konstverk “for free”

Inlagt 2008-11-14 17:56 | Läst 1817 ggr. | Permalink

"Gatukonsten kom in i finsalongerna redan på 1980-talet genom konstnären Jean-Michel Basquiat: http://www.basquiat.net/ Basquiat är även en stor förebild för mig i mitt konstnärsskap, jag har själv gått från betongmurar till duk! //Chasid"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den sista i raden är skickligt gjord, Riktigt bra. //Kurre
Gatukonsten kom in i finsalongerna redan på 1980-talet genom konstnären Jean-Michel Basquiat: http://www.basquiat.net/
Basquiat är även en stor förebild för mig i mitt konstnärsskap, jag har själv gått från betongmurar till duk!
//Chasid
Svar från McBear 2008-11-23 22:23
Hej Mikael

Jag lyssnade av händelse på BBC World natten som var och hamnade i ett inslag som just handlade om Gatukonstens väg in i gallerivärlden och de stora pengarna. En fråga som togs upp var huruvida gatukonst kan exitera på en duk. Själv tror jag att gatukonsten bara är gatukonst på en "betongvägg" och att bara fotografin kan förmedla gatukonstens verkliga väsen. Däremot tror jag att gatukonstnärerna kan tillföra och utveckla måleriet som vi ser det idag.

Det som bara fotografiet kan förmedla är detta. Ett gaukonstverks dödskamp.http://www.fotosidan.se/member/portfolio/view.htm?ID=220236

Hälsningar från Björn

P.S. Hur skulle Du reagera om jag tagit ett foto av Din gatukonst på en "betongvägg" och skrivit ut på konstpapper i säg A3+-format och sedan sålt till hugade spekulanter?D.S.