Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket Björn Björnson

Missa inte detta del II

Den monokroma grå bilden på de ryska familjerna kan med rätta betraktas som tråkig. Jag noterar att väggen tar till sig för myckert uppmärksamhet Jag har upptäckt att man behöver en strategi eller veta vad man vill när man efterbehandlar en bild. Det är också tydligt att man inte kan ha samma strategi för en och samma bild i färg som monokrom. I färgbilden ville jag få fram en känsla av målning och om jag får använda "sakra lkänsla" som komenterades i mitt förra blogginlägg. Dvs frihetsgraden är ganska hög och accepteras av betraktaren.

Men detta fungerar inte i detta fallet för en monokrom bild. Resultaet skulle ifrågasättas och efterbehandligen skulle antagligen betraktas som tafflig. För  den monokroma bilden får man ha en delvis annan strategi. Resultatet av de  åtgärder som vidtas måste ge en bild som inte framstår som verklighetsfrämmande.

 Att lyfta fram kvinnorna och barnet är centralt. Ljuset som kommer uppifrån får skippas. Jag har ljusat upp den äldre kvinnans byxor och barnets tröja. Jag har även ljusat upp den yngre kvinnans byxben något, samtidigt som jag mörkat ner byxbenen på mannen som sitter till vänster. Allt detta för att fokusera på händelsernas mitt. Jag har placerat männen i en något mörkare miljö men bara tillräckligt för att det ska verka naturligt. Vidare har jag ljusat upp lite på stenbeläggningen framför kvinnorna, som jag tagit med lite mer av. Jag mörkat ner väggen och plockar fram lite struktur för att ytterligare accentuera det viktiga i bilden. Männens händer har också tonats ner lite för att minska uppmärksamheten. Slutligen har jag ljusat upp scenen ytterligare mellan de båda männen.

Jag kommer nu att låta bilden vara på detta sätt några dagar för att återkomme med nya ögon och se om den håller eller om jag måste ändra på något.

Bild 1 har i princip passerat det digital mörrummet utan större påverkan.

That´s all folks!

 

 

Postat 2011-11-23 22:34 | Läst 3415 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Street Art in my Heart" eller varför saker och ting inte går som man tänkt sig

Jag skulle haft en utställning av gatukonst på ett kafé i början på december. Kommer just tillbaka från kaféet och har fått veta att fiket ska säljas. Om affären går i lås får jag prata med den nye ägaren. Om inte blir det att visa bilder i mitten på december. I alla händelser visar jag här några gatukonstbilder som jag bevarat till eftervärlden och tänkt ställa ut.

Många gatukonstnärare har numera en gallerikarriär och målar på duk, vilket jag tycker är ganska avslaget. Jag anser att en gatukonstbilds själ är den yta som den sitter på och de stadier av förfall som den genomgår. Enligt mitt sätt att se är en bild av den typ Du kan se nedan mycket bättre en en "gatukonstbild" målad på en duk.

Postat 2011-11-23 11:47 | Läst 3492 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Missa inte detta! En och samma bild - 3 olika vinklingar.

Jag fotograferade en rysk familj vid slottsgården i augusti. Jag märker att många som, betraktar bilden inte riktigt ser det jag ser. Jag ser två kvinnor, som riktar hela  sin uppmärksamhet mot barnet i mitten, medan de två männen inte riktigt är närvarande, speciellt mannen till vänster. Förmodligen är det så att den unga familjen (de två vuxna till höger) är  ute och semestrar med någons svärföräldrar. Jag ser även något av en gammal målning i bilden.

Emellertid kan man väl förklara den översta bilden för orginalet. Så såg det ut. Eftersom det röda dominerar i mitten så testade jag även en monokrom bild.

Då jag inte vad nöjd med detta och då jag inte tyckte att bilderna riktigt speglade det jag ser så förstärkte jag min uppfattning om bilden i den nedersta och tredje bilden. Jag ville ytterligare marginalisera männen och lyfta fram kvinnorna och barnet. Männen får sitta i lite "dunkel". Det nedtonade röda får bli ett blickfång, som ytterligare drar blicken mot centrum i bilden. Jag drar ned det blåa i männens jeans. För att förstärka min målningkänsla låter jag ljuset komma uppifrån och ytterligare leda blicken mot händelserna centrum. (Det hela är gjort i Lightroom)

 

 

 

 

 

Postat 2011-11-22 11:21 | Läst 3527 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Några trevliga timmar med Kurre i Ågesta och test av mitt nya Canon 50 mm 1,2 L

Jag var tillsammans med Kurre i Ågesta en dimmig förmiddag där  vi gick omkring och tog bilder, diskuterade som vanligt allt mellan himmel och jord samt intog en medhavd lunch. På kameran hade jag mitt nya objektiv och vi försökte bekanta oss med varandra.

Jag är speciellt nöjd med första bilden på Kurre. Kurre håller på att fotografera, något vänd bort från mig. Jag ropar till på honom. Han vänder sig om och jag tar bilden. Han hinner således inte ordna sina anletsdragen innan bilden tas.

Beträffande "vassbilden" kom jag att tänka på att bilden kanske blir bättre om man spegelvänder den. Ögonen vandrar från det nedre vänstra hörnet till de som fiskar i det övre högra hörnet. Känns liksom lite "bekvämare". Eller.......?

Postat 2011-11-19 10:13 | Läst 3504 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Är de här bilderna bra eller dåliga? I så fall varför?

De här bilderna är tagna i Egypten 2008, då en diktatur och polisstat. Ett land med en ofantlig skillnad mellan fattig och rik.

Hur ska man närma sig dessa bilder?

Postat 2011-11-14 21:55 | Läst 3558 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa