"Manipulerade" naturbilder,vad är det? (och lite annat)
Är en bild på en varg som hoppar över ett stängsel ute i den fria naturen bättre än en lika dan bild tagen på ZOO? Om svaret är ja kan man ställa sig följdfrågan: Är en bild på örnar som är tagen utan "lockbete" bättre än en likartad bild tagen med hjälp av utlagd föda?
Om man svarar ja på båda frågorna så måste slutsatsen bli att vad man vet om en bild betyder mer än själva bilden. För att belysa detta. Dvs om jag åker till andra sidan av jordklotet under svåra strapatser och tar en närbild på en koalabjörn så uppskattas denna bild mångfallt mer än en identisk bild tagen på ZOO.
En annan besynnerlig företeelse inom naturfotografin är att det är finare att fotografera örnar än exempelvis måsar och ju sällsyntare arten är desto finare är det oavset fotografiska kvaliteter.
Jag tror att det är så här. Medan vi amatörer går omkring och fotograferar ärliga naturbilder så åker proffsen, i stor utsträckning, omkring till diverse stationära gömslen med utlagd föda och tar sina fantastiska bilder. Brutus skulle aldrig, enligt min åsikt, exempelvis nå de resultat han nått på så kort tid utan att titt som oftast "manipulera naturen". Man kan också undra om Klum berättar hela sanningen om sina bilder. Han kanske har blivit så stor att ingen vågar fråga!
En ärlig naturbild är, enligt min åsikt, tas genom att att befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt utan att "manipulera" naturen. Därmed inte sagt att en bild där man "manipulerat" naturen eller är tagen på ZOO kan ha förträffliga bildkvaliteter.
OK, jag medger att det låter lite kluvet men vad säger Du som läser detta?
Jag håller fullständigt med dig.
Ett par gånger den senaste tiden har jag varit på väg att ta sats och börja be ge mig ut i naturen och fota. Det som sänker mig lite är att jag får prestationsångest redan innan jag ens börjat fota. Kristallklara bilder på bamseörnar och storvilt får mig att tänka "så där kommer aldrig mina bilder bli" och så stannar det där.
Att fota i en djurpark är även det att fota natur, bara att det inte är den vilda. Man vet vart djuren kommer att vara, men det är ju detsamma om man åtlar i skogen. Man vet att det kommer örnar.
Måsar kan vara lite skräniga, men nog är de fina. =)
Bilden i sig är inte manipulerad, inget att oja sig över, bilden är bra!
Bilder kan vara hur bra som helst, men det ska väl i rimlighetens namn talas om vart den är från?
För mig känns det så här: Det är bilden, bildens budskap och kvalité som skall bedömas. Var och av vem den är tagen känns faktiskt egalt. I mitt resonemang faller därför även vikten av att veta om djuret lockats dit med åtel eller ej.
Tycker jag...
/Arne
Jag tror att det ligger till så här. Om man tror på detta "Det är bilden, bildens budskap och kvalité som skall bedömas" så förbiser man en del. Det som påverkar en bilds kvalitetsbedömning kan till exempel vara fotografens utbildning, huruvida fotografen varit assistent hos en berömd fotograf,fått diverse utmärkelser och/eller har ett intressant livsöde. Anta nu att Du tar en bild som Du anser kvalitetsmässigt är lika bra, som en person med beskriven bakgrund eller delar av den. Hur tror Du att Du kommer att bedömas i en sådan jämförelse? En annan ingrediens i att bedöma en bild är att vi här har att göra med subjektivitet. Det finns ingen objektivitet i bildbedömning enligt min mening. Det lustiga är dock att en fotograf kan höjas till skyarna till en såda grad att man nästan kan påstå att en viss objektivitet synes ha uppstått. Dvs alla förståsigpåare och andra påverkade av förståsigpåarna tycker att en viss fotografs bilder alltid är bra. Han/hon kan inte ta dåliga bilder och ingen vågar säga något kritiskt. Det är lite av kejsarens nya kläder bara det att ingen vågar säga att kejsaren är naken.
Ett annat exempel på vad jag menar är att Moderna Muséet exempelvis aldrig kommer att hänga en helt okänd konstnär med utgångspunkt ifrån enbart att man tycker att konstverken är bra.
Vi får utveckla det här resonemanget vid näasta fikatillfälle.
Ha de' bra!//Kurre
Jag skriver under på dina ord!
Det jag menade med mitt inlägg är hur jag tycker att det borde vara. Men jag är fullt införstådd med med det orealistiska i det synsättet. Tyvärr...
Det finns mer än ett "experiment" där man lyckats lura konstkännare genom att påstå att det är en kändis som skapat när det i själva verket inte är så. Och det har även genomförts i fotovärlden, närmare än vad vi kanske tror...vi får väl se när/om det avslöjas.
mvh/Arne