148 |
Det finns många som vill gott, både för medmänniskor och miljö. Det finns också andra men de berör jag inte här. Ett exempel hittade jag på Saltå Kvarn i Järna ett stenkast från E4:an som vi färdades på. De skriver till och med ”Laga en bättre värld” och ”Bara rent mjöl i den här påsen” på sina påsar av papp. Förutom en tilltalande design på sina förpackningar så verkar de göra gott både hemma och borta.
Annars är slogans typ ”Lär träffa nya kamrater” som vi hade i vår skytteklubb i början på 80-talet inte någon ny företeelse, men det är kanske inte fullt så vanligt numera. Jo, här är en förresten ”Syftet är gott”, den får bli till en som just säljer mjöl, den kom jag på precis, ha ha.
En hel del av de som vill göra gott för miljön och plånboken är förare eller köpare av elbilar, de har det lite kämpigare nu än tidigare. Inte nog med att miljövänligheten ifrågasätts, kostnaden för att ladda har blivit högre och sedan en tid har bidraget vid nyinköp slopats. Med mycket kort varsel, från ena dagen till den andra, den 8 november, infördes det och som en följd av dessa samverkande faktorer har försäljningen till privatpersoner i stort sett stannat av. Detta i kombination med råvarubrist och långa leveranstider gör att mer än en väljer något annat. Men kikar man närmare på statistiken är det inte så illa för elbilar, det finns fortfarande företag som köper och nivån är ungefär som tidigare 7 000 st i månaden, detta gäller registrerade fordon, bilhandlarna vittnar dock om annat.
Här är det dock extra svårt i kyla och med snö i mängder, om man då inte har extra långa laddkablar tillgängliga vill säga, men då skulle man å andra sidan blockera vägen…
-----
Några som vill andra människor gott är skolpoliserna. Här hälsas alla barn glatt med ett ”God morgon” samtidigt som hon stoppar trafiken och släpper fram barnen som längtar till att åter få träffa sin fröken. Hoppfullt.
Här är en länk om skolpoliserna historia.
-----
Skämt åsido. Den som tror att man kan ändra den katastrofala påfrestningsgraden på våra ekosystem genom att köpa miljöriktigt i affären, ungefär som man köper fotriktiga skor, lär bli besviken. Man måste angripa vid källorna, dom stora (och mäktiga) källorna.
Sedan har det blivit populärt i politiken att dela in befolkningen i goda och onda (där man själv naturligtvis tillhör det goda laget). Det är en både farlig och motbjudande utveckling.
Jag vet din inställning att det är naturliga variationer även om flertalet forskare som har detta som jobb inte har din uppfattning. Jag läser också på Wiki att just begreppet global uppvärmning börjar man gå ifrån och att man nu använder begreppet klimatförändring istället eftersom det orsakar mer än bara mindre is och snö utan andra effekter som översvämmningar och annat.
Här är en länk till en bild som väl beskriver skillnaden i temperatur i två 30-årsintervall som enligt uppgift NASA har knåpat ihop, ganska lätt att förstå tycker jag. http://bit.ly/3FlwejL
Att man på individnivå vill äta så nyttigt som möjligt tycker jag är en sund inställning, eller hur?
/mats
Det är riktigt att man slutade att använda begreppet "global uppvärmning", som man hade kört med som ett mantra under lång tid. Man kom på att det var svårt att visa med vetenskaplig evidens att uppvärmningen var global.
Annars håller jag med om att begreppet "klimatförändringar" är bättre. Det beskriver bättre vad det handlar om. Klimatet är i ständig förändring. Just nu har vi en förändring lätt åt det varmare hållet, men det förtjänar att påpekas att det är ingenting mot de förändringar vi har haft under överblickbar historisk tid - både åt det varmare och åt det kallare hållet.
Låt oss hoppas att de nuvarande förändringarna beror på sådant som vi kan göra något åt...
Att man vill äta bra är ju en sak - men att "laga en bättre värld" är något annat. det var det senare jag svarade på.
Inte så mycket för att det är "rent mjöl i den här påsen", utan mer för att deras matbröd och fikabröd är så vansinnigt gott! Om det beror på mjölet eller bagarens kunskap och handlag det vet jag inte.
//Anders
Ja deras butik är stimulerande och fin, bakverken likaså. Jag är själv en hemmabagare som använder deras fullkornsdinkelmjöl i min blandning. Men som du påpekar, om det beror på råvarorna eller bagaren hur resultatet blir är höljt i dunkel, sannolikt en kombination av de båda, hoppas jag i alla fall. Lyxigt för Er att ha nära till detta.
Ja det är kul när man upptäcker något utöver det vanliga, det brukar vi premiera.
/Mats