Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

134 |

Olympia, namn på en fotbollsstadion som även gett namn på ett välhållet kvarter med stora flerfamiljshus i jugendstil. Fotbollsstadion Olympia invigdes 1898 men namnet på stadsdelen började inte användas förrän 1907, året då Helsingborgs IF bildades och vars hemmaplan var och är just Olympia. Namnet på området innan dess var Farm 126.

 

Den nuvarande villastadsdelen var ursprungligen till större delen ängs- och fäladsmark fram till slutet av 1800-talet och ägdes av köpmannen Johan Henckel efter att tidigare ha varit löningsjord till borgmästare och rådmän. Löningsjord var alltså mark som man arrenderade bort som lön. Olympiaområdet består av fem kvarter, alla med fågelnamn, vilket gett upphov till uttrycket ”fågelkvarteren”.

 

Den första bebyggelsen på Olympia kom till på 1890-talet. De övriga tomterna på Olympia avstyckades och bebyggdes främst under åren 1903-1909. Då fanns ingen stadsplan för området som reglerade bebyggelsens läge och storlek. Hus uppfördes utan att ritningar och andra handlingar tillställdes byggnadsnämnden, ett förhållande som lockade många byggherrar att exploatera tomter på Olympia. År 1904 utlystes en stadsplanetävling för Helsingborg. Att en stadsplan var i antågande gjorde att ett stort antal byggnadsföretag sattes i gång. Bebyggelsen kom att bli tät, tomterna exploaterades i så hög grad som möjligt, och tomternas obebyggda yta understeg de tillåtna måtten. För att stävja det oreglerade byggandet påskyndade byggnadsnämnden stadsplanen, och 1906 antogs den för flera av kvarteren, de andra var redan bebyggda.

Längs gatorna planterades alléer, något som naturligtvis var tilltalande för ögat men som också hade en praktisk anledning. Om olyckan skulle vara framme och brand uppstå, utgjorde trädridåerna en barriär som förhindrade eldens spridning. Vidare kan man läsa att ”många av husen idag har försetts med moderna fasadbehandlingar och nya fönster som väsentligt har ändrat ursprungskaraktären. Omvandlingen av förgårdarna till parkeringsplatser har även förändrat gatubilden i området.” Och det kan man tydligt se på den bilden jag hittade i Helsingborgs bilddatabas Carlotta.

 

På 1960- och 70-talen restes flera hot mot den unika bebyggelsen på Olympia. Lasarettets expansion var en, utbyggnad av vägar rakt igenom området en annan, en tredje var en ny centralstation som hängde ihop med en planerad tunnel under Öresund. Inget av dessa projekt förverkligades, skönt kan man tycka så här i efterhand.

 

 

I Carlotta hittar jag även att just Villa Skansen varit i stadens ägo. En polioepidemi under 1910-talet medförde allt större belastning på verksamheten och år 1915 köptes Villa Skansen på Olympia dit de manliga eleverna flyttade. Verksamheten man avser var Vanföreanstalten där man utbildade personer som hade något form av handikapp till flera olika yrken såsom korgmakare, borstbindare, möbelsnickare, urmakare, tapetserare, bokbindare, målare och för de kvinnliga eleverna sömnad, virkning samt halm- och spånflätning m.m.

-------------

För Er som vill se ännu mer bilder har jag gjort ett album i Google Foto, klicka på bilden så kommer du dit.

-------------

Annars har jag antagit den roliga utmaningen att gestalta Folkhemmet, men det är ju gott om tid till
inlämningen ska vara inne, det finns mycket att upptäcka har jag märkt.

-------------

Inlagt 2022-09-25 12:13 | Läst 995 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin stadsdel och vackra hus. Bild 1 vinner fotografiskt sett.
Hälsningar, Bjarne