Install the app
How to install the app on iOS
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Du använder en lite för gammal webbläsare.
Vem behöver en DSLR?
- Trådstartare antic
- Start datum
correctamundo
Aktiv medlem
Behovet av DSLR minskade ytterligare idag i och med Sonys presentation av A7 och A7r
Du menar Sony T70? ;-) Men det ser mer ut som et steg framåt och två steg bakåt. Och även om huset har en del charm så är ju tillbehören hiskeliga. Huga.
Sten-Åke Sändh
Aktiv medlem
Där tror jag att du tar fel. Det har aldrig sålts så många dslr som de senaste åren.
Där har du nog fel Erland. Det är mycket gamla nyheter vid det här laget.
Jag har en artikel från DN som jag sparat i handen nu och den är från 8 juni i år. Rubriken är: "Nu tas de flesta bilderna med mobiltelefonen".
2010 ser siffrorna för kameraförsäljningen i Sverige ut enligt nedan:
Total: 880 000
DSLR: 700 000
kompakter: 171 000
kompakta system CSC: 9000
2011:
Total: 800 000
DSLR: 615 000
kompakter: 160 000
kompakta system CSC: 25 000
2012
Total: 575 000
DSLR: 400 000
kompakter: 140 000
kompakta system CSC: 35 000
2013 (prognos)
Total: 575 000
DSLR: 275 000
kompakter: 110 000
kompakta system CSC: 60 000
Som du ser här så har det verkligt stora tappet över tid gällt DSLR:er. Till och med kompakterna har droppat med betydligt mindre hastighet än DSLR:erna åtminstone fram till i år. Den enda typen av kameror som haft en ordentlig tillväxt över tid är just CSC (kompakta system) och bara dessa. Prognosen är nära en fördubbling av försäljningen från 2012.
Efter det vet vi att botten helt gått ur kompaktmarknaden och att CSC tar marknad från både DSLR:er och avancerade kompakter. Detta kommer accelerera nu när Sony släpper A7-kamerorna där den billigaste kommer kosta runt 14 000. Om något halvår kommer priserna förmodligen ligga ytterligare några tusen lägre och då kommer vi få se en ordentlig migration från stora FF-tjockkameror och avancerade APS-C tjockisar till FF-CSC. 2014 kommer bli FF-CSC-systemens genombrottsår. Vi har ju väntat ett tag på detta men idag kom en jobbarkompis som har en FF-tjockis idag in och sade att han precis lagt en beställning på en Sony A7. Många som inte sett några större skäl att uppgradera på några år kommer se dem nu.
Det kommer snart vara lika ute med tjockkameror som för människor att misslyckas med att kontrollera vikten sin. Det är en grym och rätt otäck tid vad det beträffar och t.o.m. täckjackorna ska ju i år sitta som limmade på folk på samma sätt som kostymer och kavajer gjort under det senaste året så att det verkligen syns vilka som äter för mycket fett och socker. Så att systemkamerorna blir mindre just nu är ingen tillfällighet för det passar det övriga modet som hand i handske.
Jag har en artikel från DN som jag sparat i handen nu och den är från 8 juni i år. Rubriken är: "Nu tas de flesta bilderna med mobiltelefonen".
Den artikeln innehöll en del besynnerligheter och vi var en del som fick känslan av att de hade blandat ihop eller missförstått en del siffror (inte sällsynt när ekonomijournalister är i farten). Deras siffror stämmer inte riktigt med de som t.ex. Gfk visat upp, och de räknar verkliga försäljning.
2013 (prognos)
Total: 575 000
DSLR: 275 000
kompakter: 110 000
kompakta system CSC: 60 000
Progosen för 2013 ser ganska underlig ut, till att börja med saknas det 130 000 kameror mellan totalen och delarna. Dels räknar de med en tillväxt bland spegelfritt som inga andra sett några tecken på.
Som du ser här så har det verkligt stora tappet över tid gällt DSLR:er. Till och med kompakterna har droppat med betydligt mindre hastighet än DSLR:erna åtminstone fram till i år.
Vilket stämmer dåligt med försäljningssiffrorna.
Den enda typen av kameror som haft en ordentlig tillväxt över tid är just CSC (kompakta system) och bara dessa.
Vilket också stämmer dåligt med försäljningsstatistik. CSC gick ganska snabbt upp till runt 8-10% marknadsandel (av systemkameror i stort), men har sedan legat där i flera år. Dessutom har jag själv pratat med representanter från bland annat Olympus, Nikon och Sony (Sony senast just på pressvisningen av A7) som påpekar att största delen av CSC-försäljningen i Skandinavien i huvudsak har varit som det heter på säljspråk "kampanjdriven" - dvs de säljer bara vettiga antal när de rear ut dem eller gör riktigt mycket reklam. När kampanjerna slutar, avtar försäljningen direkt.
Prognosen är nära en fördubbling av försäljningen från 2012.
Få av kameratillverkarna verkar tro det ...
Efter det vet vi att botten helt gått ur kompaktmarknaden och att CSC tar marknad från både DSLR:er och avancerade kompakter.
Att kompaktförsäljningen dykt är alla ense om. Däremot finns det inte mycket (utom lite suspekta siffror från DN) som tyder på att CSC verkligen tagit försäljning från DSLR - om någon så är det kompakterna som drabbats, men flera av tillverkarna menar att CSC snarare lagt sig utanpå övrig försäljning och inte haft mycket effekt på den.
Detta kommer accelerera nu när Sony släpper A7-kamerorna där den billigaste kommer kosta runt 14 000. Om något halvår kommer priserna förmodligen ligga ytterligare några tusen lägre och då kommer vi få se en ordentlig migration från stora FF-tjockkameror och avancerade APS-C tjockisar till FF-CSC.
Jag tror också att A7 blir en framgång, men jag är inte övertygad att det har någon tydlig effekt på tjockkameraförsäljning. Effekt ja, men inte tydlig.
2014 kommer bli FF-CSC-systemens genombrottsår.
Det har CSC-förespråkare sagt om varje år sedan 2009
Och på vissa marknader har det varit så, men i stora delar av Europa (bland annat just Skandinavien) och i USA har det gått trögt.
Visst kommer CSC att öka. I synnerhet om konjunkturen vänder upp (Vi här i Skandinavien lever ju i lite av en skyddad oas i det avseendet), men när det händer växer troligen även DSLR-försäljningen igen. På längre sikt kommer vi nog se två trender:
1) Gränserna mellan CSC (alltså just kompakta systemkameror) och DSLR kommer att bli allt suddigare - just A7 är ju ett steg i den riktningen. Den är ju trots allt större än Nex-modellerna och många m43-modeller. Snart kommer vi troligen se instegsmodeller från Canon och Nikon som har kvar Eos- och F-fattning, ungefär samma formfaktor som dagens instegs-DSLR, men har elektronisk sökare och saknar spegel - alltså inte "compact system camera", men väl "mirrorless".
2) EVF och spegelfria konstruktioner kommer att växa, sedan kommer det nog finnas en hel skala av formfaktorer, allt från CSC till - som någon skrev på Dpreview - NSCSC (Not So Compact System Camera). Och vi kommer ha traditionella DSLR i alla möjlig storlekar, från typ Eos 100D till stora bestar som presskamerorna, DSLR, optiska sökre och speglar kommer gradvis att bli mer och mer av en nischprodukt.
Men någon drastisk föreändring redan 2014 ... Nej, det tror i alla fall inte jag på. Vi fotografer (även rena nybörjare) är ett konservativt släkte
ErlandH
Aktiv medlem
Där har du nog fel Erland. Det är mycket gamla nyheter vid det här laget.
Nej, det är varken fel eller en nyhet. Det är nog få, om någon, utöver du som tror att det sålts fler dslr än de senaste åren under någon annan period.
För övrigt vore det intressant att höra vilken källan är till de uppenbart felaktiga siffror du radar upp.
matti
Aktiv medlem
...optiska sökre och speglar kommer gradvis att bli mer och mer av en nischprodukt.
Trevligt! Jag har alltid gillat exklusiva nischprodukter ;-)
Falumas
Aktiv medlem
Ingen som har funderat över nästa Hasselbladsmodell från Sony? Stellar, i fullformat. Med lite ädelträ och förgyllda knappar kan den moddas riktigt tjusigt, som en italiens sportbil, Volvo Sonett. ;-)
Mellanformatets utveckling kommer nog vara främst på pimpningar av ädelträ och förgylda knappar.
Volvo Sonett http://www.youtube.com/watch?v=mMLokprH304
/Karl
IngNer
Aktiv medlem
Mellanformatets utveckling kommer nog vara främst på pimpningar av ädelträ och förgylda knappar.
l
Och pärlemor, glöm inte pärlemor och små briljanter.
Sten-Åke Sändh
Aktiv medlem
Nej, det är varken fel eller en nyhet. Det är nog få, om någon, utöver du som tror att det sålts fler dslr än de senaste åren under någon annan period.
För övrigt vore det intressant att höra vilken källan är till de uppenbart felaktiga siffror du radar upp.
Jag skrev väl att artikeln var från DN. Det intressanta i denna statistik är ju att siffrorna för DSLR:er droppar från 2010 till 2012 som ju inte är prognoser utan hela år. Tappet är rätt ordentligt. Det är inget konstigt i det och det är bara att se dig om bland dina kompisar så ser både du och jag säkert att uppgraderingsfrekvensen avtagit markant eftersom det inte funnits några riktigt stora skäl för folk att uppgradera. Jag har heller inte gjort det.
Nu kommer en helt ny generation kameror av typ som inte funnits tidigare och det är sådan steg som leder till att folk byter kameror. Intresset är mycket stort för dessa nya kompakta spegellösa Sony-kameror med FF-sensorer. Eftersom priserna nu verkligen är på väg ner för fullformat så kommer det att hända saker. Jag tror inte det kommer ge någon större ledningen att kolla i backspegeln och även om dessa nya kameror är CSC som tidigare varit billiga och gett små marginaler så kommer nu detta att drastiskt ändras. En A7r kommer kosta 20 000 för bara huset och det är dubbelt så mycket som en NEX 7 kostade när den släpptes.
Martin har annars säkert rätt i en del iakttagelser och det finns stora skillnader mellan olika marknader. En del kan förklaras annat inte. Det kan exv. vara så att man i rikare länder där man åker mycket bil inte ser några större incitament att välja små kameror eftersom man inte åker kollektivt och kanske av det skälet föredrar mindre kameror. Åker man bil så behöver man inte släpa på tynga klossiga DSLR:er några längre sträckor. I länder med stora klasskillnader tycker folk ofta att det är mer viktigt än i exv. Sverige att visa upp sin rikedom och då är det naturligt att man väljer stora kameror. Jag är dessutom helt övertygad om att man i länder med hög kriminalitet väljer mindre iögonfallande kameror än i länder och områden som är mer säkra.
Jag bor ju i Vaxholm och jobbar i Stockholm och ser mycket turister både hemma och på turisttäta ställen som Vaxholm, Vaxholmsbåtarna, Kungsträdgården och Skeppsbron och jag kan konstatera att andelen med riktiga klassiska systemkameror (DSLR:er) är i svår minoritet. Det är ju också viktigt att ha i minnet att bara för att folk har systemkameror så är det långtifrån säkert att det är dessa man tar med sig på stan. Vår gode moderator är väl bara ett exempel och jag ett annat. Jag har tre gamla DSLR-er som jag praktiskt taget aldrig använder idag. Anders har sin D3 på hyllan om jag inte minns fel. Installerad bas betyder som sagt mycket lite här när folk inser att dessa blaffiga tjockkameror bara är jobbiga att släpa på och heller inte i många fall ger någon bättre bildkvalitet än en bra CSC. Att då släpa på en massa balast har alltfler allt svårare att motivera idag.
Nu finns t.o.m. FF i små system snart och det har många väntat på det är då förutsättningarna finns för den stora migrationen. En A7 kommer inte kosta mer än vilken entusiast DSLR som helst utan snarare några tusenlappar mindre och folk kommer kunna använda i princip vad som helst av gamla FF-objekt på dessa så den tröskeln kommer vara mycket låg. Man behöver inte nödvändigtvis köpa nya objektiv till att börja med. Det räcker att köpa ett hus i värsta fall.
Det intressanta i denna statistik är ju att siffrorna för DSLR:er droppar från 2010 till 2012 som ju inte är prognoser utan hela år. Tappet är rätt ordentligt.
Men det jag syftar på, och jag undrar om inte Erland är inne på något liknande, är att det tappet är från en enormt hög toppnivå som i sig själv är en avvikelse.
Tittar man på DSLR-försäljningen under de senaste tio eller tjugo åren så befinner vi oss fortfarande på en historiskt väldigt hög nivå - att vi sedan hade en smått absurd säljtopp i slutet av förra årtiondet är mer av en anomali och nu återgår vi till lite mer sansade nivåer
Det är inget konstigt i det och det är bara att se dig om bland dina kompisar så ser både du och jag säkert att uppgraderingsfrekvensen avtagit markant eftersom det inte funnits några riktigt stora skäl för folk att uppgradera. Jag har heller inte gjort det.
Håller helt med. Det plus den allmänna ekonomiska osäkerheten tror jag är de verkligt stora skälen till avmattningen, mobiltelefoner och CSC spelar nog en försumbar roll jämfört med de faktorerna.
Intresset är mycket stort för dessa nya kompakta spegellösa Sony-kameror med FF-sensorer.
Det allmänna problemet för spegelfritt har hittills varit att intresset - i forum, i media, ja även bland kameratillverkarna - generellt har varit större än försäljningen. Det har så att säga varit mycket snack och lite verkstad
Martin har annars säkert rätt i en del iakttagelser ...
http://sv.wiktionary.org/wiki/Även_en_blind_höna_kan_finna_ett_korn.
... och det finns stora skillnader mellan olika marknader. En del kan förklaras annat inte.
Vi pratade som tidigare nämnt med Mr Nogama från Sony i onsdags, han menade (mycket artigt och diplomatiskt) att han fått ett intryck av att den nordiska marknaden i allmänhet och den svenska i synnerhet var ganska "varumärkesstyrd". Vilket jag hört andra representanter för andra företag ta upp i olika sammanhang (det gäller allt från kläder till mobiltelefoner eller för den delen kameror). Vi har en tendens att köpa kända varumärken i det här landet. Vilket i just kameravärlden verkar gynna Canon och Nikon.
En annan faktor vi diskuterade var att natur-, djur- och fågelfoto är enormt stort i norden och Sverige i synnerhet - i synnerhet om du t.ex. jämför med en marknad som Japan. Det gör oss nog mer DSLR-benägna.
... när folk inser att dessa blaffiga tjockkameror bara är jobbiga att släpa på och heller inte i många fall ger någon bättre bildkvalitet än en bra CSC. Att då släpa på en massa balast har alltfler allt svårare att motivera idag.
Eller när de inser hur frustrerande dessa små kameror är att använda med sina små knappar jämfört med en rejäl och trevligt blaffig DSLR
Allvarligt talat så tror jag också det kommer att bli en trend mot både lättare och mindre kameror vartefter fler och fler inser att det knappt är några skillnader i bildkvalitet. Men jag huvudskillnaden mellan din och min syn ligger i hur fort den förändringen kommer att gå. Jag tror det kommer att vara en långsam gradvis process vilket gör att DSLR även i åtskilliga år framöver kommer att vara en viktig del av fotomarknaden. Plus att jag som sagt tror att gränsdragningen mellan DSLR och CSC kommer att bli allt luddigare med tiden och att vi nog om några år inte funderar lika mycket på om en kamera har spegel eller vilken sorts sökare den har.
Leaflet
Aktiv medlem
Trådens rubrik är mycket intressant. Philip Bloom har lagt upp en videosnutt som han tagit med en Iphone 5S........se och bedöm själva
http://m.youtube.com/watch?feature=g-high-u&v=dpMZJBRJTbU
http://m.youtube.com/watch?feature=g-high-u&v=dpMZJBRJTbU
Finns det någon öppen, pålitlig, försäljningsstatistik för kameror i Sverige?
Tyvärr nej. Det finns ganska bra statistik, från till exempel Gfk, men den köper man för dyra pengar och den får inte spridas vidare hur som helst - det är ju den produkt Gfk lever av. Tillverkarna släpper då och då delmängder av sådan - eller egen - statistik, men som tumregel normalt enbart när den framställer dem själva i bra dager
Dessutom kan man som bekant ofta göra väldigt olika urval ur i grunden samma statistik för att förmedla det intryck man själv tycker känns bäst. Vilket innebär att tillverkare lite beroende på vad de vill ha sagt ibland berättar om marknadsandelar (för sitt märke, för sin kameratyp) i antal sålda enheter, vid andra tillfällen i försäljningsvärdet. Sedan kan man räkna försäljnbingsväörde enbart på själva kamerahusen, eller på kamerahusen och de tillbehör som säljs med dem (objektiv m m). Plus att man kan - beroende på vad man vill ha sagt - redovisa till exempel CSC i relation till systemkameraförsäljningen i stort, eller i relation till totala kameraförsäljningen (inklusive kompakter). Ibland presenterar man svenska siffror, ibland nordiska, ibland Europeiska eller rent av globala ...
En del av de här skillnaderna beror helt enkelt på att de människor vi träffar (produktspecialister, produktchefer, säljare osv) får siffror från centralt håll i sitt företag (som i sin tur köper dem från t.ex. Gfk) och olika företag köper helt enkelt olika statistik beroende på hur de är organiserade. En del har en nordisk säljorganisation, andra en svensk, en tredje har någon annan regional indelning osv. Dessutom tycker helt enkelt olika företag att olika utdrag ur statistiken är olika relevanta.
Men en sak jag kan skicka vidare från Sonys och Nikons pressmöten den här veckan var att bägge företagen var och en för sig poängterade att kompaktkameror inte är en så död produkt som många av oss trott - det är främst billiga kompaktkameror där försäljningen dykt. Dyrare kompakter ("lyxkompakter", vatten- och vädertåliga, superzoomare) säljer fortfarande rätt bra och - intressant nog - försäljningsvärdet har snarare stigit än sjunkit. Både Sony och Nikon poängterade att de fortfarande tjänar en hel del pengar på kompakter, visserligen på färre sålda än förr, men till ett i genomsnitt högre pris.
ErlandH
Aktiv medlem
Jag skrev väl att artikeln var från DN.
Ja, och jag frågade efter källan till siffrorna. Jag har svårt att tro att någon stackars reporter på DN försöker räkna sålda kameror år efter år.
Falumas
Aktiv medlem
Tittar man på DSLR-försäljningen under de senaste tio eller tjugo åren så befinner vi oss fortfarande på en historiskt väldigt hög nivå - att vi sedan hade en smått absurd säljtopp i slutet av förra årtiondet är mer av en anomali och nu återgår vi till lite mer sansade nivåer
Håller helt med. Det plus den allmänna ekonomiska osäkerheten tror jag är de verkligt stora skälen till avmattningen, mobiltelefoner och CSC spelar nog en försumbar roll jämfört med de faktorerna.
Just DSLR-kamerorna har rykte om sig att vara dom bästa kamerorna. Dom flesta köper en sådan någon gång inför supersemestern eller bröllopet och tar lite bilder märker att det är SBS (skit bakom spakarna) och köper en kamera som är mer lätthanterlig. Förmodligen kommer denna mer lätthanterliga kamera mer och mer bli mobilen och denna kommer bytas ut vart annat år ungefär. Dvs det kommer vara en gigantisk marknad.
Förmodligen kommer detta fenomen leva kvar ett tag till.
För oss fotonördar kommer givetvis FX-sensorerna ett tag framöver ge något extra som vi är villiga att öppna plånboken för trots att även vi kommer ha kompetenta mobilkameror. Storleken på lådan som sensorn sitter i kommer variera, men det en sådan stor sensor kommer vi nog inte få se i en fickvänlig kamera utan det kommer förbli släpvarianter i storlekar mellan Sonys A7 och Nikons D4. Vill man sedan ha lite tele till en FX-sensor bli storleken på själva kameran i alla fall relativt betydelselös.
För mig finns det fickvänliga mobilkameror och släp kameror och jag väljer hellre en D800 med lite stabiliserande tyngd mot en Sony A7 om jag nu skall släpa med mig en kamera. Sony A7 och snartkommande liknande skapelse kommer dock helt säkert passa många och sälja dom också.
/Karl
correctamundo
Aktiv medlem
Åker man bil så behöver man inte släpa på tynga klossiga DSLR:er några längre sträckor.
...och jag kan konstatera att andelen med riktiga klassiska systemkameror (DSLR:er) är i svår minoritet.
...dessa blaffiga tjockkameror bara är jobbiga att släpa på och heller inte i många fall ger någon bättre bildkvalitet än en bra CSC. Att då släpa på en massa balast har alltfler allt svårare att motivera idag.
Nu finns t.o.m. FF i små system snart och det har många väntat på det är då förutsättningarna finns för den stora migrationen.
En A7 kommer inte kosta mer än vilken entusiast DSLR som helst utan snarare några tusenlappar mindre...
Tro det eller ej men världen är större än vaxholm. Från bilen till destinationen så får man helt enkelt bära med sig sina prylar. Men det är knappast kamerahuset som står för tyngden. När du är uppe i FF så står objektiven för det och för att kompensera den rent ut sagt usla batterittiden i A7 (r) så måste du släpa på batteriballast. Så det är bara till att se till att hålla kroppen i trim. Den "late" fotografen vinner mer på andra mindre system än fullformat.
För egen del så har jag svårt att se någon "migtration" innan man på riktigt löst alla de inneboende tillkortkommanden som finns i dessa nya spegellösa samt att det finns en objektivpark specifikt för kameran. Att hålla på med en massa ballast i form av adapters är föga lockande. Som det är nu är det bara ett koncept. Intressant som sådant men långt ifrån en färdig produkt.
Vad gäller priset så räkna inte med någon fredad priszon. D600 är redan på väg ned snabbt.
afe
Aktiv medlem
När du är uppe i FF så står objektiven för det och för att kompensera den rent ut sagt usla batterittiden i A7 (r) så måste du släpa på batteriballast. Så det är bara till att se till att hålla kroppen i trim. Den "late" fotografen vinner mer på andra mindre system än fullformat.
Min D3 väger 1300g med batteri. En A7 väger 474g med batteri (batteriet väger 57g). Jag skulle alltså kunna få med mig 14 extrabatterier och ändå inte riktigt komma upp i samma vikt som D3:an (och sprider man ut dessa batterier i diverse fickor blir det en bekvämare belastning än med all tyngd på en axel)
För egen del så har jag svårt att se någon "migtration" innan man på riktigt löst alla de inneboende tillkortkommanden som finns i dessa nya spegellösa samt att det finns en objektivpark specifikt för kameran. Att hålla på med en massa ballast i form av adapters är föga lockande. Som det är nu är det bara ett koncept. Intressant som sådant men långt ifrån en färdig produkt.
Från början finns förstås inte så många objektiv med FE-fattning, men att adaptrar skulle ut göra en "massa" ballast förstår jag inte - man behöver ju inte ha en adapter till varje objektiv ...
Att fotografer som inte vill bära tungt skulle vara lata ser jag närmast som en förolämpning,
Falumas
Aktiv medlem
Jag hade i veckan en väska med blixtarna, kameran, objektiv(inte alla), stativet, lite tillbehör till panorama och astrofoto. Väskan vägde 20 kg. All vikt på kamera/objektiv kräver biffigare saker hela vägen. Det blir rätt groteskt ganska fort.
Men hur mycket vägde ditt objektiv? Objektivet blir inte lättare på en liten FX-kamera.
/Karl
Similar threads
- Svar
- 79
- Visningar
- 23 K
- Svar
- 84
- Visningar
- 23 K