Annons

Varför så många män????

Produkter
(logga in för att koppla)
Re: Kvinnlig fråga...

Benganbus skrev:
jo frågeställaren var kvinna, och denna "kvinnliga fråga"...har jag hört tidigare...
tex. 1968 :)

Och... inte mycket har hänt va!?
Jo, det har det nog men fortfarande finns mycket kvar att önska..

"Kvinnlig fråga" säger direkt att du delar upp ämnen som manliga eller kvinnliga, som att endast kvinnor bör ägna sig åt t.ex frågor som denna medan män ska vad? Så uppfattar jag formuleringen. Som dum!
 
Benganbus skrev:
jo frågeställaren var kvinna, och denna "kvinnliga fråga"...har jag hört tidigare...
tex. 1968 :)

Och... inte mycket har hänt va!?


Nej, kanske inte. Men jag tror nog att själva irritationen i samhället har tagit en ny vändning.

Tidigare så fäljde man med vågen av frigörelse medans man idag försöker hävda sig i en värld som många kvinnor upplever som mindre framtidspositiv. På 60-talet så såg man framtiden med en stark positiv efterkrigisk anda. Den finns inte idag. Kanske behöver vi ett krig nära på oss för att vakna och försåt att vi alla står på samma planet, under samma himmel och med i grunden samma förutsättningar.

Mvh Niclas,
 
Re: Re: Kvinnlig fråga...

lottae skrev:
Jo, det har det nog men fortfarande finns mycket kvar att önska..


Det där hör man rättså ofta tycker jag. Det pekar på att mycket i debatten är negativt laddat med en slags uppgivenhet.

Tycker att vi skall låta tiden gå och undvika den annars så olämpliga samhällssociala stressen.

Mvh Niclas,
 
Re: Re: Re: Kvinnlig fråga...

Niclasfoto skrev:
Det där hör man rättså ofta tycker jag. Det pekar på att mycket i debatten är negativt laddat med en slags uppgivenhet.
Din tolkning..
Min, och min mening är att faktiskt finns arbete finns kvar. Att det fortfarande finns saker att kämpa för och det är ju inte av uppgivenhet utan grundat på en maktanalys som fortfarande visar på orättvisor i samhället..

Att låta tiden bara gå vore väl att ge upp? Ett sätt att visa att orättvisorna är accepterade? Där tänker iaf inte jag hamna och jag hoppas människor fortsätter kämpa oavsett vad de har mellan benen. Någon "kvinnlig fråga" tycker jag inte det är..
 
Jag drog bara en parallell mellan din mening och mycket av det vi hör i medias debatter. Min tolkning helt klart.

Jag menar inte att man på ngt sätt skall ge upp eller så, det jag menar är att man inte skall tro att den stressen som jag upplever i debatten tillför ngt positivt. Det är ytterlighterna (de som också syns mest!) i debatten som syns mest och de ger en ofta osund bild och tillför enligt mig inget positivt för utvecklingen. Det är den stressen som måste botas enligt mig.

Klart at vi inte skall ge upp!

MVH Niclas,
 
Senast ändrad:
Vi skulle snabbare komma framåt med samarbete och logiskt resonemang än med konfrontation. Tyvärr så syns bara extremerna i diskussionen och media och det tror jag skadar intresset att samarbeta, många tror visst att man måste kriga. Sansade människor förstår nog att både män och kvinnor behövs. Däremot tror jag inte på 100% likhet på alla områden och i alla yrken, det finns både biologiska och individuella skillnader som man måste erkänna och tillåta.
 
Anders Östberg skrev:
Vi skulle snabbare komma framåt med samarbete och logiskt resonemang än med konfrontation. Tyvärr så syns bara extremerna i diskussionen och media och det tror jag skadar intresset att samarbeta, många tror visst att man måste kriga. Sansade människor förstår nog att både män och kvinnor behövs. Däremot tror jag inte på 100% likhet på alla områden och i alla yrken, det finns både biologiska och individuella skillnader som man måste erkänna och tillåta.


Precis.
 
dJb skrev:
Nja.. könsroller under jägar/samlarsamhällen är väldigt svårt att studera eftersom man endast har det arkeologiska källmaterialet att utgå ifrån. Däremot finns det även en del spår i det som kan tyda på könsrollsuppdelningar bl.a. vid studier av olika gravkulturer. Moderna antropologiska studier av ursprungsbefolkningar bidrar även med en del kunskap.

När det gäller modern forskning vet man att könsskillnader förekommer t.ex. avseende olika typer av sjukdomar. Vanliga åkommor som hjärt- och kärlsjukdomar och depression har olika sjukdomsperspektiv och tar sig uttryck på olika sätt mellan män och kvinnor. Av denna anledning propagerar ju många feminister, med all rätt, att synen på sjukdomar bör utvidgas och inte enbart utgå ifrån mannen som arketyp.

Könsskillnader kan dock observeras även inom kognitiva områden där det med stor sannolikhet finns skillnader i hur män och kvinnor löser olika problem. Stora korskulturella metastudier visar även att män och kvinnor skiljer sig åt avseende livsval, alltså vad de värdesätter och vilka val de gör för att uppnå detta. Man vet även att barn uppvisar olika mönster vid lek. Detta har av kritiker sagts bero på socialisation, men när man tar hänsyn till detta i studier kommer man ändå inte ifrån att det finns skillnader. Många skillnader uppkommer även så tidigt att socialisation svårligen kan förklara detta. Endokrinologiska studier visar även på beteendeskillnader mellan individer med olika halt av testosteron där kvinnor med höga nivåer får ett mer "manligt" beteende. Alla studier är inte helt konsistenta men sammantaget pekar de i en riktning där biologin får en allt större betydelse. Detta är heller knappast något kontroversiellt inom forskningsvärlden. Det man kan debattera är gradvisa skillnader samt genomslag på gruppnivå.

För den intresserade kan jag rekommendera denna översiktsreview gällande könsskillnader.

http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=00018E9D-879D-1D06-8E49809EC588EEDF&pageNumber=1&catID=9

Ska bege mig ut så ev svar kan jag inte leverera på några timmar. :)

/David

Jag har också läst en hel del om det där, och det är väldigt intressant faktiskt.

Kanske var det flera som såg dokumentären om pojken som föddes tvåkönad men opererades till, och uppfostrades som, tjej eftersom en läkare ansåg att könet var socialt konstruerat. Det är ett av de mest skakande, och dessutom bevisligen mest överväldigande exempel, på att det finns klara biologiska skillnader.

Pojken blev allvarligt mentalt skadad och opererade sedan i vuxen ålder om sig till man. Men hela upplevelsen var så traumatisk att han för bara ett år sedan (tror jag det var) tog sitt liv.

Efter det har många läkare och forskare börjat inse att det finns en könsuppfattning som är medfödd och som sitter i våra huvuden från början. Något som på många sätt präglar våra livsval och hur vi ser på oss själva.

Personligen tror jag att vårt samhälle levt under en ganska ordentlig baksmälla som grundlades i slutet av 1800-talet (egentligen tidigare än så) och början av 1900-talet. Då trodde man att allt kunde besvaras med biologiska experiment. Man mätte folks skallar och gjorde andra vansinniga experiment (Tyskarna tex).

Så med rädsla för att hamna där igen har man gått åt det andra extrema hållet. Kanske är det dags att det uppstår någon slags balans i debatten.

/Joakim
 
Jag gick nyligen en mörkrumskurs, det var jag, en man i 50årsåldern och 8 tjejer :D

så nog finns det lika många tjejer som är intresserade, men att tjejer inte syns så mkt i trådarna beror kanske på att dom (precis som jag) tycker det är ganska trist med 98% tekniksnack ;)
 
hound skrev:
en mycket bra fråga

speciellt här på forum

och aå mycket teknik snack
var har ni ert hjärta?
er leklust?

våga leka mera ,,,,på fullt allvar

en mycket bra fråga

speciellt här på forum

och aå mycket teknik snack
var har ni ert hjärta?
er leklust?

våga leka mera ,,,,på fullt allvar







och våga ha SYNPUNKTER

Må inte dåligt av kritik

för att

tänk på ATT

NÄR KRITIKEN ,,,,,,,,,,,VÄL ÄR AVKLÄDD SITT KAXIGA SKAL


ÄR DET BARA,,,,,,,,,,, ETT´ GOTT RÅD
SOM DU FÅ
ALLDELES GRATISQ

Jag pratar teknik - alltså saknar jag hjärta. Coolt!

GRATISQ,,,,,,
 
Josefin.W.H skrev:
Någon som kollat statistiken över könsfördelningen på fotosidan. Det är mindre än en tredjedel som är kvinnor!
Varför detta? Någon som kan förklara?

Varför dominerar kvinnorna på sysidan.se - måste vara en dålig sida.
 
Josefin.W.H skrev:
jag menar antalet kvinnor som är medlemar! det är mindre än en tredjedel.
Tummen ner: för att jag tycker att det är synd.

Om man skulle jämföra könsfördelningen i andra konstformer så tror jag inte alls att den är lika markant. Vad tror du?

Foto är ingen konst - det är en tekniksport!
 
Anders Östberg skrev:
Däremot tror jag inte på 100% likhet på alla områden och i alla yrken, det finns både biologiska och individuella skillnader som man måste erkänna och tillåta.
Jag anser att 100% likhet, d.v.s på samma villkor oberoende av kön borde vara en självklarhet. Att alla behandlades som människor snarare än som män eller kvinnor. De individuella skillnaderna är enligt undersökningar större inom könen än mellan könen. De biologiska skillnaderna annat än de fysiska är inte vetenskap, men visst kanske de är troliga för det. Dock inte 100% fakta.

Håller helt med om att det är himlans synd att media m.fl framhäver idioterna framför de mer sansade, men tyvärr får väl idioter och extremister lättare medias uppmärksamhet oavsett vad det gäller i samhället?

F.ö tycker jag det är synd att ordet feminist misstolkas av så många. Att så många tror att alla feminister är som ROKS ordförande då, eller röstar på FI. Ännu väre är det när manshatare blandas ihop med en grupp som ju ska stå för antidiskriminering och ofta är det väl okunskap som leder till såna missuppfattningar kanske.. Personligen tror jag varenda människa är feminist i grund och botten. Tycker synd om de som inte förstår det viktiga med jämlikhet..
 
Det samhälle vi har, har, medan vi grälat om nature kontra nurture (biologi kontra social bestämning), glidit in på en hets utan like där ALLA som inte är unga och försedda med armbågar av stål kan känna sig blåsta. Det var det jag ville säga tidigare.
Jag tycker vi alla har gått på en smäll och att en massa goda värderingar har kastats på sophögen. Var finna syndabockarna? Ja, inte tror jag att det är några, eller ens det totala antalet, killar på fs.
Vilken kamp kan man föra som fotograf? Jag tror inte på politiskt korrekta bilder eller bilder med utfunderade 'budskap'. Jag tror på bilder som griper en och förmedlar känslor, bilder som visar på det gemensamt mänskliga, och som därför för folk närmare.
Oberoende av bakgrund, religion, ålder eller kön.
Det är sådana bilder som kommer bort lite i massan av bilder på fs, tycker jag. Dom är kanske ofta lite 'svårtuggade'?
Borde vi ha en tråd där man kunde 'nominera' en bild (någon annans bild, inte ens egen) som man ansåg grep en och hade ett värde som gick utanpå 'blott' det estetiska? Och det KAN vara i vilken kategori som helst! Naturbilder och kattbilder och solnedgångar KAN faktiskt ha övertoner som får en att tänka på större sammanhang än bara o, så vackert, eller o, så gulligt.
Låt oss säga att man måste kommentera och begrunda sitt val med mer än: Den här tyckte jag var klockren.
Kunde det leda till mer bild-diskussion? (Ifall inte kommentarerna bara blir: O, vilken lins använde du här?...:)

Se där - ett förslag i stället för bara gnäll från min sida! Gläd er så länge det varar! ;)
 
gitte edelman skrev:
...
Vilken kamp kan man föra som fotograf?
...

För mig personligen är fotografin andningshålet från vardagen och slitet, bara tanken på att blanda ihop den med politik eller könskamp får mej att ruttna ihop fullständigt. :)
 
lottae skrev:
Jag anser att 100% likhet, d.v.s på samma villkor oberoende av kön borde vara en självklarhet.


Jag tror inte att ni ser saken olika, bara ur olika perspektiv..

Jag har verkligen svårt att hitta exempel på personer som förnekar vikten av jämställdhet, har du många sådana exempel Lotta?

Jag tror att vi alla (klart att det är en generalisering,,) förstår vikten av det, men att vi också borde försöka finna balansen och sundheten i sökandet mot ökad jämställdhet.

Idag upplever jag ingen balans utan en stressrelaterad sakhantering i många fall. Lyssna bara på det aktuella inom den politiska agendan numera. Politiker väljer sina ord som förväntas annars åker de på en nackrykning, eftersom de inte jobbar konkret för det ena eller det andra även om de inte förnekar ivkten av den.

Idag så tillåts ingen nästan nämna åsikter i ett sådant tema som ligger lite på kanten av vad som är godtagbart.

Seriöst, jag som man möter ofta situationer där jag känner att nej, här gäller det att hålla inne med vad man menar så att man slipper hugg. Även om åsikterna man har inte går emot själva saken.

Är detta osakligt?
JA, må hända det också då en gång ibland.
Mvh Niclas,
 
Re: Testosteron

Fotoluppen skrev:
Kan det möjligen bero på att kvinnor inte har samma behov av att hävda sig ? (eget påstående)

// Jonas

Helt upppenbart så har vi olika sätt att agera och då också biologiskt sett utifrån könsperspektivet. Vem nekar till det. Men visst, som jag tror Lotta sade,, skillnaderna mellan könen är ofta större. Jo men det bevisar inte motsatsen.

Mvh Niclas,
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.