Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

under/överexponerat

Produkter
(logga in för att koppla)

jonik

Aktiv medlem
Tog denna bild här i veckan. Är nöjd med himlen och vattnet, men landet är underexponerat. Hur bärman sig åt i sådanan här situationer för att få en bra exponering på hela bilder?
 

Bilagor

  • img_0864b.jpg
    img_0864b.jpg
    7.5 KB · Visningar: 481
Ja, "så KAN man ju göra" som dom sa i Yrrol :)

Men annars är väl ett hett tips att köpa ett såkallat avtonat gråfilter, övre delen är tonad och undre klar och ger därmed precis den effekt du är ute efter utan digitaltjafs. (Säger han som själv gör allt digitalt, hehe)
 
Nja, avtonat gråfilter kommer ju att mörka ner himlen, men inte vattnet. Så superbra blir det nog inte. Dessutom är det svårt med trädtopparna.

Multipla exponeringar, är som sagt ett alternativ. De kan funka att exponera precis så att högdagrarna inte blir urfrätta och sedan efterbehandla. Det kräver dock att det finns detaljer kvar i skuggorna. Mer brus kommer det dessutom bli.
 
jonik skrev:
Är nöjd med himlen och vattnet, men landet är underexponerat. Hur bärman sig åt i sådanan här situationer för att få en bra exponering på hela bilder?
Vad är det du vill se i skogen? Bilden är väl utmärkt som den är.

För ett motiv som har ett stort omfång mellan ljust och mörkt är första steget att ställa om kontrasten i kameran till lägsta läget. Nästa steg är efterbehandling i datorn, som Martin skrev ovan, och bara om man vet att inte det duger så krånglar man med flera exponeringar.
 
Senast ändrad:
Du kan förmodligen plocka fram en del ur skuggorna även i den bilden som den är. Inte mycket detaljer, men i alla fall en upplättning. Eftersom kanten mellan ljust och mörkt är ganska skarp kan du använda funktionen select>>color range i PS och klicka i det mörka partiet och sedan ändra fuzziness tills du tycker lagom mycket är valt. Sedan kan du lätta upp det valda området separat. Ibland blir detta bra och ibland ser det bara konstigt ut.
 
Gör en bild från en Rawfil som du exponerar tills himlen ser bra ut, gör sedan en till från samma fil som förgrunden ser bra ut, markera med magnetlasso, finskjustera och klipp ut himlen från den första och klistra in den i den andra, Viola ! Fungerar inte alltid pga motivet, men väldigt ofta, skulle fungerat utmärkt på din bild.
Har en sådan bild inlaggd själv som heter Spegling.

Kent.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.