Jag hittade en förklaring i K&B om hur bruset påverkas av sensorstorleken.
Är det en bra förklaring eller är något som behöver modifieras?
"Tänk dig att varje pixel i kamerans sensor är en hink och varje ljuspartikel är en boll. Om inga bollar träffar hinken under exponeringen så blir den pixeln svart. En hink som är full med bollar blir vit. Antalet bollar (mängden ljus) översätts till en elektrisk signal och ger ett ljushetsvärde för den pixeln. Tyvärr kan en pixel ge felaktiga signaler och ge signal även om den inte utsätts för ljus. Om en hink har 20 bollar i sig och felvärdet är 20 blir felet väldigt tydligt (100% fel). En annan hink som är fylld med 10 000 bollar och har felvärdet 20 kommer att ge en signal som är mycket nära sanningen (bara 2‰ fel). Brus är därför mest synligt i bildens mörka delar. Ju fler bollar du har i hinken desto mindre blir problemet med brus. I en stor sensor är varje pixelhink större och rymmer fler bollar. Då är det lätt att förstå att sensorn i en systemkamera ger mindre brus är sensorn i en mobilkamera, och en fullformatssensor ger mindre brus än en sensor i mindre format.
Varför ger ett högre ISO-tal mer brus? Det beror också på antalet bollar i hinken. Ett högre ISO-tal gör visserligen att du kan fotografera i svagare ljus, men det gör inte sensorn mer ljuskänslig. Låt oss säga att en pixelhink vid ISO 200 skulle fyllas med 1000 bollar vid korrekt exponering. Vid ISO 800 behöver vi bara fylla 250 bollar i hinken (vilket ger snabbare exponeringstid) eftersom kamerans programvara multiplicerar signalen med 4. På så vis kan det liknas vid 1000 bollar och ger ändå en korrekt exponering. Men när signalen förstärks kommer också bruset att framträda. Färre bollar (en mindre exponering) ger mer brus, eftersom även mindre signalfel blir tydligare vid förstärkning."
Nja. De är på rätt spår att brus märks mer ju svagare signal man hanterar, men av någon anledning blandar de in missförståndet att pixelstorlek (eller hinkstorlek i deras exempel) är en viktig faktor. En orsak till det missförståndet (som de är långt ifrån ensamma om) kan nog vara att man mentalt fastnar lite i liknelser som bollar och hinkar. Där känns det naturligt att tänka att ju större hinkarna är, ju mer rymmer de, och ju mer signal du samlar in, ju mindre märks bruset.
De har rätt att mängden ljus man kan samla in i varje pixel spelar roll, men saken är att den kapaciteten hos pixlar (ofta kallat FWC, eller Full Well Capacity) faktiskt inte har så mycket med pixelns fysiska storlek att göra, det styrs mer av hur den byggts upp. Faktum är att man genom sensorutvecklingen minst lyckats bibehålla eller rent av oftast öka FWC när man gör nya sensorer, trots att man minskar pixelstorleken.